Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι δύο όψεις του αμερικανικού νομίσματος!

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ξανάπιασε το 1,40 και αρκετοί αναρωτιούνται μήπως θα πρέπει να στραφούν προς το αμερικανικό νόμισμα. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να ανταμείψει καλά τους τολμηρούς.

Oι δύο όψεις του αμερικανικού νομίσματος!
Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ για μία ακόμα φορά σε εβδομαδιαία βάση, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να βρεθεί πάνω από το επίπεδο του 1,40.

Ήταν η τρίτη φορά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες που επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό.

Τώρα υπεύθυνες θεωρήθηκαν κυρίως οι δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, της Βραζιλίας κ.ά.

Οι τελευταίοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αντικαταστήσουν μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους με ομόλογα του ΔΝΤ, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεσή τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Για τις "αρκούδες" του δολαρίου που βλέπουν μεγαλύτερη διολίσθηση η ανωτέρω εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με τη συλλογιστική τους, η προσπάθεια της Fed και της αμερικανικής κυβέρνησης να τονώσουν την οικονομία ρίχνοντας πολλά λεφτά και χαρτί (ομόλογα) στην αγορά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, κοινώς σε ένα αποδυναμωμένο δολάριο.

Αν μεν η πολιτική πετύχει και η αμερικανική οικονομία ξαναπάρει τα πάνω της, τότε θα προκύψει υψηλός πληθωρισμός που θα υπονομεύσει το δολάριο.

Αν η πολιτική αποτύχει και η Fed δεν καταφέρει να ενισχύσει την προσφορά χρήματος με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της "ποσοτικής χαλάρωσης" (quantitative easing), θα υπάρξει κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα το οποίο επίσης δεν ευνοεί το δολάριο.

Με άλλα λόγια, είτε έτσι είτε αλλιώς, το δολάριο θα είναι ο μεγάλος χαμένος σύμφωνα με αυτή την άποψη.

Όμως, εκτός από τις "αρκούδες" υπάρχουν και οι "ταύροι" που θεωρούν ότι το ξεπούλημα του δολαρίου έχει μπει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τους περισσότερους από αυτούς, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 1,45, αλλά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος είναι απλώς θέμα χρόνου.

Οι "ταύροι" θεωρούν ότι το δολάριο είναι 20% φθηνότερο σε σχέση με το ευρώ σε όρους σχετικής αγοραστικής δύναμης, που ουσιαστικά συνδέει το επίπεδο ισορροπίας της ισοτιμίας με τη σχετική διαφορά πληθωρισμού δύο χωρών.

Όμως, οι "ταύροι" γνωρίζουν ότι οι ισοτιμίες συνήθως απέχουν παρασάγγας από το επίπεδο ισορροπίας και γι’ αυτό σπεύδουν να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους.

Επισημαίνουν λοιπόν ότι το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2005.

Ίσως, ακόμη πιο σημαντικό, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, καθώς το ποσοστό αποταμίευσης αυξάνεται.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παρατηρούν ότι η ισχυροποίηση του ευρώ ψαλιδίζει πόντους από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε μια περίοδο όπου ο δομικός πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 2% και επομένως η ΕΚΤ έχει ένα πολύ σημαντικό λόγο να μην επιθυμεί τη μεγαλύτερη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ασφαλώς, όλες οι πλευρές δεν μπορεί να έχουν δίκιο.

Επομένως, είτε οι "αρκούδες" είτε οι "ταύροι" του δολαρίου κάνουν λάθος στην προκειμένη περίπτωση.

Αν και οι "αρκούδες" έχουν μεγάλα ονόματα στις τάξεις τους, οι πιθανότητες να αποδειχτούν σωστοί οι "ταύροι" ίσως είναι περισσότερες, ακόμη κι αν η ισοτιμία κινηθεί προς το 1,43 - 1,45 πριν ξαναγυρίσει.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v