Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνήσεις αλλάζουν, συνήθειες μένουν!

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Όμως, θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα αν ασπαζόταν την άποψη του προέδρου του Τ.Τ. για το ΦΩΣ.

Κυβερνήσεις αλλάζουν, συνήθειες μένουν!
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, τα φορολογικά και άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεν επαρκούν για να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,7% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος.

Απαιτούνται επιπλέον 400 εκατ. ευρώ περίπου που θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από τον έλεγχο των δαπανών κ.λπ., τα οποία αποτελούν τα ευχολόγια όσων υπουργών Οικονομίας μπορούμε να θυμηθούμε.

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού οφείλεται εν μέρει στη στασιμότητα ή ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας που οδηγεί σε λιγότερα έσοδα και σε μεγαλύτερες δαπάνες.

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν μικρότερα εισοδήματα και επομένως πληρώνουν λιγότερους φόρους, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες διογκώνονται.

Οι οικονομολόγοι τους αποκαλούν κυκλικούς λόγους.

Όμως, η διόγκωση των ελλειμμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού οφείλεται διαχρονικά σε άλλους λόγους, που σχετίζονται με τη δομή και το μέγεθος του δημόσιου τομέα και με τις καθιερωμένες πρακτικές αδιαφάνειας, οι οποίες υπάρχουν σε θέματα προμηθειών και γενικότερα των δαπανών.

Πρόκειται για τους διαρθρωτικούς λόγους με τους οποίους καμία σχεδόν κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά για να τους εξαλείψει.

Μιλώντας στον κ. Άγγελο Φιλιππίδη, πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) πριν από λίγες μέρες για τραπεζικά θεμάτα, τον ακούσαμε απρόσκλητο να παρατηρεί ότι η πρόταση του προέδρου της MIG κ. Βγενόπουλου για τη δημιουργία κεντρικού διαδικτυακού τόπου που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου ήταν σωστή.

Ο κ. Φιλιππίδης, ως πρόεδρος μιας ελεγχόμενης από το κράτος τράπεζας, γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσα πολιτικά ή και κομματικά αιτήματα υπάρχουν για εξυπηρετήσεις.

Γνωρίζει επίσης ότι για να μπορέσει να αντισταθεί κάποιος στην κορυφή θα πρέπει να βρει μερικές δικαιολογίες ή προφάσεις για να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα.

Όταν όλες οι δαπάνες των φορέων του Δημοσίου δημοσιεύονται σε έναν κεντρικό διαδικτυακό τόπο, είναι πιο εύκολο για τον αποδέκτη, εξόφθαλμα απαράδεκτων αιτημάτων, να αρνηθεί την υλοποίησή τους, επικαλούμενος το γεγονός ότι θα γίνουν όλοι "ρόμπα" αν ανεβούν στον ιντερνετικό τόπο και κάποιος τα προσέξει.

Με άλλα λόγια, η διαφάνεια λειτουργεί από μόνη της αποτρεπτικά για όποιους θα ήθελαν να προβούν σε υπέρογκες ή αδικαιολόγητες δαπάνες, ευνοώντας τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, η πρόταση του προέδρου της MIG για διαφάνεια στις δαπάνες του Δημοσίου και στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών θα έπρεπε να τύχει καθολικής αποδοχής.

Όμως, το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα ή και οι πολιτικοί δεν έχουν τοποθετηθεί επ’ αυτού δεν προκαλεί εντύπωση.

Πιθανώς, κάποιοι εκτιμούν ότι η επιδοκιμασία των προτάσεων ενός μεγάλου επιχειρηματία δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο στην κομματική τους βάση και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, που δεν τίθεται γενικά ευμενώς προς το επιχειρείν.

Όμως, οι προτάσεις του κ. Βγενόπουλου αξίζουν ευρύτερη προσοχή.

Ίσως γι’ αυτό θα έπρεπε να τις ενστερνιστεί κάποιος κοινωνικός εταίρος με τον οποίο τα κόμματα δεν θα είχαν ενδοιασμούς να τις συζητήσουν.

Dr. Money

[email protected]


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η στήλη θα πάει διακοπές το επόμενο διάστημα. Εύχεται λοιπόν καλό καλοκαίρι σε όλους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v