Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στο ρεύμα: Παγίδα ή ευκαιρία;

Όποιος επενδυτής πήγε κόντρα στο ρεύμα την προηγούμενη χρονιά την πάτησε. Θα μπορούσε η φετινή χρονιά να αποδειχτεί διαφορετική για τους contrarians; Μερικοί θεωρούν ότι γνωρίζουν την απάντηση.

Κόντρα στο ρεύμα: Παγίδα ή ευκαιρία;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί στις χρηματιστηριακές αγορές στο μέλλον.

Μερικοί πιστεύουν ότι οι συγκριτικές και απόλυτες αποτιμήσεις των εταιριών είναι ο καλύτερος τρόπος, ιδίως για όσους έχουν υπομονή, δηλαδή για τους μακροχρόνιους επενδυτές.

Όμως, σε βάθος χρόνου, θα είμαστε όλοι νεκροί, όπως ανέφερε ο διάσημος οικονομολόγος John Maynard Keynes πριν από δεκαετίες.

Ο ίδιος άνθρωπος αναφέρθηκε στα ζωώδη ένστικτα (animal spirits) των αγορών για να υπογραμμίσει τη σημασία της ψυχολογίας στη διαμόρφωση των τιμών.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν πολλοί ασπάστηκαν την άποψη ότι οι αγορές είναι ψυχολογία και γι' αυτό δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαθέσεις της μεγάλης μάζας των επενδυτών όταν πρόκειται να επενδύσουν τα λεφτά τους.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να αποκωδικοποιήσει κάποιος τις διαθέσεις των επενδυτών. Μερικοί εξετάζουν την πορεία του λόγου των δικαιωμάτων προαίρεσης put προς calls, ενώ άλλοι επικεντρώνονται σε διαφορετικούς δείκτες ψυχολογίας.

Όταν η πλειονότητα των εμπλεκομένων στις αγορές βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας, οι contrarians, δηλαδή εκείνοι που πάνε κόντρα στο ρεύμα, στοιχηματίζουν στην υποχώρηση και μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές.

Το ακριβώς αντίθετο πράττουν όταν υπάρχει κατάσταση πανικού. Σε εκείνη την περίπτωση είναι αγοραστές.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν αποδίδει πάντα, όπως διδάσκει η Ιστορία. Όμως, έχει αποδώσει τις περισσότερες φορές.

Γι’ αυτόν τον λόγο ίσως η περυσινή απογοήτευση που επιφύλαξαν οι χρηματιστηριακές αγορές στους οπαδούς της ανωτέρω θεωρίας δεν τους αποθάρρυνε.

Φυσικά, τους δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας δεν τους παρακολουθούν μόνο οι contrarians. Το ίδιο κάνουν κι άλλοι σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες.

Ένας από τους πιο γνωστούς δείκτες μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας είναι ο ΑΑΙΙ (Αmerican Association of Individual Investors) που υπολογίζει τους "ταύρους" και τις "αρκούδες" στην αμερικανική αγορά.

Αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές άλλων αγορών, π.χ. των ευρωπαϊκών, όπως τον γνωστό μας κ. Teun Draaisma της Morgan Stanley, να τον χρησιμοποιούν ώστε να βγάζουν συμπεράσματα για τις δικές τους αγορές.

Η πιο πρόσφατη ένδειξη του δείκτη ΑΑΙΙ αφορά στο -18 που ιστορικά (πριν από το 2008) παραπέμπει σε άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe κατά 15% περίπου στις 7 από τις 10 περιπτώσεις το επόμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι οι απαισιόδοξοι υπερτερούν των αισιόδοξων, ενώ το θετικό πρόσημο υποδηλώνει ότι το αντίθετο.

Η πιο ακραία περίπτωση αρνητικού αριθμού καταγράφηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1990. Η ένδειξη ήταν -54 και προέκυψε από τη διαφορά του 13% των επενδυτών που ήταν αισιόδοξοι και του 67% εκείνων που εμφανίζονταν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των μετοχών.

Επρόκειτο για την αρχή του μεγάλου χρηματιστηριακού ράλι, το οποίο διήρκεσε κάπου 10 χρόνια.

Αναμφίβολα, η άσχημη εμπειρία του 2008 με τα αναξιόπιστα σήματα που έστειλε ο ανωτέρω δείκτης ψυχολογίας έχει υποσκάψει την αξιοπιστία του στα μάτια των contrarians.

Aν όμως έχει ξεκινήσει η πορεία της αντίστροφης μέτρησης για μια έστω αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, όπως πλέον πιστεύουν αρκετοί, ίσως θα έπρεπε να τον εμπιστευτούν ξανά.

Υπό αυτή την έννοια το σήμα που στέλνει ο ΑΑΙΙ δεν συνιστά παγίδα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v