Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dr. Money: H Eθνική, οι ξένοι και τα "καύσιμα"!

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής μπορεί να αξιολογηθεί με διαφόρους τρόπους. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνος που συνδέει την αύξηση με τη μελλοντική πορεία της Σοφοκλέους.

Dr. Money: H Eθνική, οι ξένοι και τα καύσιμα!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 1,25 δισ. ευρώ περίπου της προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό.

Σε μια περίοδο όπου η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας και δευτερευόντως η ρευστότητα έχουν μεγάλη αξία, η Εθνική ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της, αποκτώντας μεγαλύτερο προβάδισμα.

Επιπλέον, σε λίγες μέρες, όπου οι νέες μετοχές της Εθνικής θα αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες, η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας θα κυμαίνεται πέριξ των 11,5 δισ. ευρώ με τις σημερινές τιμές.

Αυτό σημαίνει ότι το χάσμα των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ της Εθνικής και των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως της Alpha Bank και της Eurobank, θα διευρυνθεί περισσότερο με την αναλογία να φτάνει το 1 προς 3 και πλέον.

Είναι κι αυτός ένας ακόμη λόγος για να πειστούν οι άλλες μεγάλες τράπεζες ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση την κατάλληλη στιγμή στο μέλλον, ακόμα κι αν επιμένουν για το αντίθετο.

Αν μάλιστα η στήλη επρόκειτο να ποντάρει ποια από τις άλλες 3 μεγάλες τράπεζες θα ανοίξει πρώτη τον χορό, θα διακινδύνευε την πρόβλεψη ότι θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να "σηκώσει" πάνω από 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτή την έννοια, η αύξηση της Εθνικής ανοίγει τον δρόμο στις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν.

Φυσικά, θα μπορούσε επίσης να τους τον κλείσει αν αποδεικνυόταν ότι οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Κάτι τέτοιο θα ήταν άσχημο τόσο για τις ανταγωνίστριες τράπεζες όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο λόγος είναι απλός:

Οι ξένοι διαθέτουν τα "καύσιμα" που απαιτούνται, κοινώς τα κεφάλαια, για μια άνοδο διαρκείας στη Σοφοκλέους κατά τα πρότυπα του παρελθόντος αφού, κακά τα ψέματα, το εγχώριο επενδυτικό δυναμικό είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος.

Είναι λοιπόν σημαντικό να δούμε ποια στάση κράτησαν τα ξένα κεφάλαια στην αύξηση της Εθνικής.

Αν παρ’ ελπίδα μείωσαν τη συμμετοχή τους σε σχέση με αυτή που είχαν πριν από την αύξηση, το σημάδι δεν θα είναι καλό ούτε για την Εθνική ούτε και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν όμως οι ξένοι αύξησαν περαιτέρω τη συμμετοχή τους, όπως εικάζεται, αγοράζοντας περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους αναλογούσαν, θα είναι καλό σημάδι τόσο για την Εθνική όσο και για τη Σοφοκλέους.

Πολύ απλά, θα δείξει ότι οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν λεφτά σε ελληνικές εταιρίες που θεωρούν ότι διαθέτουν καλές προοπτικές και μάνατζμεντ.

Υπό αυτή την έννοια η αύξηση της Εθνικής μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για το ελληνικό χρηματιστήριο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v