Εκλογές: Moυδιασμένοι τραπεζίτες!

Δεν πρόκειται ασφαλώς να το παραδεχτούν δημοσίως, όμως στο μυαλό αρκετών υψηλόβαθμων τραπεζιτών από τότε που προκηρύχτηκαν οι εκλογές δεν είναι τόσο τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά κάτι άλλο.

Εκλογές: Moυδιασμένοι  τραπεζίτες!
Η διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας προς την ύφεση, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομιών στις γειτονικές χώρες, έχει αυξήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων ως προς το σύνολο.

Το ποσοστό εκτιμάται ότι πλησίασε το 7% περίπου στα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να πλησιάσει την περιοχή του 8,5% - 9% στα τέλη του 2009, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.

Υπο αυτές τις συνθήκες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι επιπλέον προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν συνιστούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.

Όμως, η προκήρυξη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου προκάλεσε μεγαλύτερο πονοκέφαλο ή καλύτερα μούδιασμα στους επικεφαλής ορισμένων τραπεζών.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και ειδικότερα στο κομμάτι της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης με κρατικά ομόλογα έναντι προνομιούχων μετοχών.

Οι τραπεζίτες δεν το παραδέχονται, όμως φίλοι και συνάδελφοί τους διαβεβαιώνουν ότι το θέμα του πακέτου τους απασχολεί αφού δίνει στο κράτος διάφορα δικαιώματα.

Οι ίδιοι μπορούν να εμφανίζονται ουδέτεροι και να μην παίρνουν το μέρος του ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος ή του άλλου -εκτός ελάχιστων περιπτώσεων σε ανώτατο επίπεδο-, όμως η αλήθεια είναι ότι προβληματίζονται.

Ο λόγος είναι απλός έστω κι αν δεν θα τον παραδεχτούν δημοσίως.

Πίστευαν ότι η διαπραγμάτευση με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από το κρατικό πακέτο θα ήταν πιο εύκολη σε σύγκριση με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν και μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις του υπουργού Οικονομίας και Εθνικής Οικονομίας ή όπως αλλιώς μετονομαστεί το ίδιο υπουργείο.

Φυσικά, όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες καθότι κάποιοι φρόντισαν να οχυρώσουν τη θέση των τραπεζών τους περισσότερο από άλλους.

Επιπλέον, θα ήταν σωστό να περιμένει κάποιος πρώτα να γίνουν οι εκλογές και να επιβεβαιωθεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ που ίσως απειλείται μόνο από τους οικολόγους-πράσινους (6ο κόμμα στη Βουλή), να ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις και μετά να εξαχθούν συμπεράσματα.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα που θέλουν ορισμένους υψηλόβαθμους τραπεζίτες να είναι προβληματισμένοι καθότι θεωρούν ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα είναι μάλλον πιο απαιτητική ως προς τα κριτήρια εξόδου μιας τράπεζας από το κρατικό πακέτο.

Μάλιστα, κάποιος μεγαλοτραπεζίτης δεν δίστασε να παρομοιάσει την κατάσταση με ένα ανέκδοτο που χονδρικά περιέγραψε ως εξής.

Πάνε κάποιοι μαύροι στον παράδεισο και στον Άγιο Πέτρο και ο τελευταίος ρωτά τον ένα μετά τον άλλο τι χάρη θέλει να τους κάνει. Του ζητάνε να τους κάνει λευκούς, όπερ και εγένετο.

Έρχεται όμως η ώρα του τελευταίου μαύρου. Τι χάρη θέλεις εσύ, ρωτά ο Άγιος Πέτρος, σύμφωνα με το ανέκδοτο του μεγαλοτραπεζίτη. Κάνε όλους τους προηγούμενους μαύρους, απάντησε εκείνος.

"Το δυστύχημα των μαύρων του ανέκδοτου περιγράφει γλαφυρά ίσως την κατάσταση με το πακέτο", συμπλήρωσε.

Ο νοών νοείτω.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v