Οι ρεαλιστές, η ανάκαμψη V και το 2010!

Οι αγορές κάνουν ράλι προεξοφλώντας μια οικονομική ανάκαμψη τύπου V την επόμενη χρονιά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Αυτό δεν το λένε οι αρκούδες, αλλά οι ρεαλιστές. Οι λόγοι.

Οι ρεαλιστές, η ανάκαμψη V και το 2010!
Γι’ αυτούς που δεν ανήκουν ούτε στο στρατόπεδο των ταύρων, ούτε στο στρατόπεδο των αρκούδων, αλλά στο στρατόπεδο των ρεαλιστών, το ράλι των αγορών συνιστά πλέον ένα είδος παραδόξου.

Αν μάλιστα συνεχιστεί για κάμποσο καιρό ακόμη, θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά φούσκας, σύμφωνα με την ίδια λογική.

Είναι σαφές ότι οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τύπου V την επόμενη χρονιά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προβλέπουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων.

Ρεαλιστές όπως ο κ. Μohamed El-Erian, συνεπικεφαλής της επιτροπής επενδύσεων (co-chief investment officer) της Pimco, δεν συμφωνούν με την ανωτέρω αισιόδοξη άποψη.

Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι η ώθηση στην παγκόσμια οικονομία έχει προέλθει μέχρι στιγμής από δύο πλευρές:

Η μια πλευρά είναι οι επεκτατικές, δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που έχουν υιοθετήσει οι αρχές των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη από το δεύτερο εξάμηνο του 2007 και το 2008.

Η άλλη ώθηση προέρχεται από την αύξηση της παραγωγής στην οποία προχωρούν πολλές επιχειρήσεις, για να αναπληρώσουν τα αποθέματα των προϊόντων τους, που είχαν μειωθεί κάτω από το επιθυμητό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία οικονομολόγων και επενδυτών δυσκολεύεται να βρει τους λόγους που θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια οικονομία το 2010 και θα δικαιολογούσε τη σημερινή αισιοδοξία των αγορών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν δικαιολογούν το πολύμηνο ράλι στα χρηματιστήρια και στις αγορές των εταιρικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις αρκούδες που είχαν πάντοτε μια αρνητική θεώρηση της κατάστασης.

Οι ρεαλιστές αναγνωρίζουν ότι η φετινή ανάκαμψη των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους μετά την εκδήλωση της διεθνούς κρίσης.

Από τη στιγμή όπου η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο κινητήριος Μοχλός παραγωγής κερδών, τη θέση θα πρέπει να πάρει η αύξηση των πωλήσεων που συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Πώς όμως μπορεί να πάρει πάνω της η ανάπτυξη το 2010, όταν δεν συντρέχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι.

Τα νοικοκυριά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία που είναι υπερχρεωμένα. Επιπλέον, η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει και βρίσκεται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που πολλοί περίμεναν, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τον βαθμό μόχλευσής τους και επομένως να δίνουν δάνεια με φειδωλό τρόπο.

Επίσης, η μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους δημιουργεί μελλοντικές υποχρεώσεις και καθιστά τυχόν μελλοντικές πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης προβληματικές.

Για τους ανωτέρω λόγους, το κλαμπ των ρεαλιστών δεν συμμερίζεται την άποψη των αγορών, που προεξοφλούν οικονομική ανάκαμψη τύπου V την επόμενη χρονιά.

Ο κίνδυνος απογοήτευσης των συμμετεχόντων στις αγορές από τη διάψευση των θετικών προσδοκιών που υπάρχουν είναι αυξημένος.

Τα επιχειρήματα είναι σαφή, όμως ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v