Oι Γραμματείς και Φαρισαίοι των αγορών!

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι συστάσεις των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων θα είχαν μεγαλύτερο άρωμα "sell" απ' ό,τι "buy". Αποδεικνύεται όμως ακόμα μία φορά ότι οι κανόνες αλλάζουν όπως ο καιρός.

Oι Γραμματείς και Φαρισαίοι των αγορών!
Στο χθεσινό άρθρο του στους "Financial Times", o κ. Stephen Roach, η γνωστή αρκούδα της Morgan Stanley, ανέφερε ότι οι επενδυτές πάσχουν από απότομο κενό μνήμης.

Σύμφωνα με τον κ. Roach, οι περισσότεροι επενδυτές έχουν σχεδόν ξεχάσει τα μαθήματα από τη Μεγάλη Ύφεση της διετίας 2008 - 2009, παρότι αρκετές οικονομίες του πλανήτη αντιμετωπίζουν ακόμα τις συνέπειές της.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ελπίδα που έχει δημιουργήσει το ποτάμι ρευστότητας που έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες γι’ αυτήν την κατάσταση αφού αυτές παρείχαν τις ενέσεις ρευστότητας έχοντας καλό σκοπό:

Να τονώσουν τις οικονομίες και να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Έμποροι της ελπίδας θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι οι μεγάλοι και μεσαίοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που βγάζουν τις διάφορες εκθέσεις με τις επενδυτικές συστάσεις.

Οι στρατηγικοί αναλυτές αρκετών τέτοιων ξένων οίκων έχουν αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες να εκπέμπουν αισιοδοξία, βασιζόμενοι σε σειρά θεμελιώδη κυρίως στοιχεία και δευτερευόντως τεχνικής ανάλυσης.

Οι υποτιμημένες αποτιμήσεις των εταιριών και χρηματιστηριακών δεικτών σε σχέση με το παρελθόν, η καταπιεσμένη επενδυτική ψυχολογία και οι αγορές μετοχών από τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων, των επονομαζόμενων insiders, ήταν μερικά από τα επιχειρήματα.

Η υπεροχή των μετοχών έναντι των ομολόγων σε επίπεδο απόδοσης, η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα επιχειρηματικά κέρδη ήταν μερικά άλλα.

Όμως, μετά το πολύμηνο ράλι που φέρνει τις μεν ανεπτυγμένες αγορές να κερδίζουν πάνω από 50% σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου και τις αναδυόμενες να καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη από 80%, αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς τους στρατηγικούς αναλυτές των ίδιων οίκων να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τις επενδυτικές συστάσεις τους.

Ποια όμως είναι η κυρίαρχη στάση των συγκεκριμένων ατόμων απέναντι στις εξελίξεις;

Η τελευταία συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: "Νοt time to sell" ή "not yet ready to sell".

Κοινώς, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να πουλήσουν οι επενδυτές, αν και διαπιστώνουν ότι κάποια από τα προηγούμενα επιχειρήματά τους δεν έχουν πλέον βάση μετά το ράλι.

Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ψάξουν για να βρουν δικαιολογίες προκειμένου να υποστηρίξουν τις συστάσεις τους.

Μπορεί λοιπόν οι insiders να πουλάνε πολύ περισσότερες μετοχές απ’ όσες αγοράζουν πλέον, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί το ίδιο είχε συμβεί την περίοδο 2003 - 2004 και το ράλι συνεχίστηκε.

Ούτε θεωρείται λόγος το γεγονός ότι οι εταιρίες προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που φθάνουν αισίως το 0,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς. Πολύ απλά, ανεβάζουν τον πήχη του ποσοστού πιο ψηλά, π.χ. στο 1%.

Με άλλα λόγια, οι έμποροι της ελπίδας όπως θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει μια "αρκούδα" όπως ο κ. Roach επικεντρώνονται στα θετικά και απλώς βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα όποια αρνητικά σημάδια, ψάχνοντας να βρουν κάποια ιστορικά στοιχεία που να βολεύουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν μιλάμε για σύγχρονους Γραμματείς και Φαρισαίους υποκριτές ή για εθελοτυφλούντες ή σωστούς μάντεις.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v