Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Να μπει κανείς ή να μην μπει;

Τα νέα εντυπωσιακά κέρδη των μετοχών έχουν βάλει πολλούς σε σκέψεις. Για όσους έχουν μετοχές το δίλημμα είναι να πουλήσουν ή όχι. Για όσους δεν έχουν, να αγοράσουν ή να περιμένουν. Κάποιοι έχουν δίκιο.

Τράπεζες: Να μπει κανείς ή να μην μπει;
Οι αριθμοί τα λένε όλα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 6 μήνες και είναι πάνω 9,44% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η μετοχή της Eurobank κερδίζει 128% το τελευταίο 6μηνο και είναι πάνω 5,75% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η μετοχή της Alpha Bank κερδίζει 120% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά ήταν κάτω 4,52% το τελευταίο 12μηνο.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς είναι πάνω 132,30% το τελευταίο 6μηνο και 6,62% τους τελευταίους 12 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κερδίζει 55% περίπου, αλλά παραμένει 4% περίπου χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα.

Ακόμα, η μετοχή της ΑΤΕbank κερδίζει 56% και υποχωρεί 10% περίπου σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ύστερα από ένα τέτοιο ράλι είναι επόμενο να προβληματίζονται μέτοχοι και μη για την επόμενη μέρα.

Δίλημμα ίσως έχουν επίσης εκείνοι, φυσικά πρόσωπα, που έχουν αγοράσει τις μετοχές για να παίρνουν το μέρισμα και δηλώνουν υψηλό εισόδημα, καθότι τα μερίσματα θα μπαίνουν και θα φορολογούνται πλέον στην κλίμακα.

Τι θα πράξει ο καθένας εξαρτάται από την άποψη που έχει για τα κέρδη των τραπεζών το επόμενο 12μηνο και από την πορεία των άλλων τραπεζικών μετοχών στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές.

Αναμφισβήτητα, το ράλι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον και σε κάποιο σημείο θα έρθει η διόρθωση ή πιο μόνιμο πισωγύρισμα αν η παγκόσμια οικονομία ξαναβουτήξει.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή οι πιθανότητες ενός πισωγυρίσματος φαίνεται να μειώνονται συνεχώς, ενώ αυξάνονται τα ενδεχόμενα μιας χρηματιστηριακής διόρθωσης καθώς οι μετοχές συσσωρεύουν μεγαλύτερα κέρδη.

Όμως, η συνήθης διόρθωση έπειτα από πολύ μεγάλη άνοδο των αγορών δεν έρχεται όταν οι περισσότεροι την περιμένουν.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να έρθει ύστερα από μερικούς μήνες αντί για λίγες εβδομάδες που προσδοκούν οι περισσότεροι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η σταδιακή μείωση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές μέχρι κάποιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου αποτελεί επιλογή που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στην τωρινή συγκυρία.

Όμως, δεν είναι μόνο η τάση της αγοράς που θα καθορίσει πώς θα κινηθούν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα.

Μεγαλύτερη ίσως σημασία έχει η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα κι εδώ υπεισέρχονται δύο παράγοντες:

Ο οικονομικός και ο πολιτικός.

Όσον αφορά στον οικονομικό παράγοντα, όλα δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο και η ανάκαμψη, έστω και ασθενική, θα έρθει το 2010.

Αυτή η εξέλιξη δεν βοηθά τους όγκους των δανείων των τραπεζών και προφανώς ευνοεί την επιπλέον αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η επανατιμολόγηση των δανείων που ξεκίνησε πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο θα έπρεπε να μεταφραστεί σε σταθεροποίηση ή διεύρυνση του διαφορικού επιτοκίου που χωρίζει τα επιτόκια χορηγήσεων από τα επιτόκια των καταθέσεων.

Επίσης, το χρηματιστηριακό ράλι και γενικότερα των περισσότερων αγορών εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα έσοδα από τη χονδρική τραπεζική.

Όμως, στην εξίσωση των τραπεζικών κερδών αναμένεται να υπεισέλθει ο πολιτικός παράγοντας.

Οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις είναι προφανές ότι θα ευνοούν τους πελάτες και όχι τους μετόχους των τραπεζών.

Είναι λοιπόν επόμενο να έχουν είτε ουδέτερη είτε αρνητική επίδραση στα κέρδη των τραπεζών και κυρίως εκείνων που ανήκουν στο στρατόπεδο των κρατικών.

Εκτός λοιπόν κι αν προέλθει κάποια ευχάριστη έκπληξη από τις δραστηριότητες των θυγατρικών του εξωτερικού -αυτό δεν διαφαίνεται προς το παρόν για τα επόμενα δύο τρίμηνα με εξαίρεση την Τουρκία- ή/και τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανόν να μη διαφέρουν από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει κανείς να πιστεύει πολύ στην ανοδική δυναμική των διεθνών αγορών και στη μαγεία της πλεονάζουσας ρευστότητας για να αυξήσει τη θέση του σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v