Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο μποναμάς και ένα πλην(;)

Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα των μετόχων των τραπεζών να αρχίζουν με το "δόξα τω Θεώ" και να καταλήγουν στο "βοήθα Παναγιά". Ή μήπως όχι;

Τράπεζες: Ο μποναμάς και ένα πλην(;)
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας ("Πρώτο Θέμα"), η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει εν μέρει το επίδομα αλληλεγγύης της επόμενης χρονιάς με έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών.

Είναι σαφώς πιο έξυπνη κίνηση από πολιτική σκοπιά σε σύγκριση με την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το 2007.

Άλλωστε οι τράπεζες είναι εδώ και καιρό το... μαύρο πρόβατο στα μάτια μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που σύμφωνα με την κρατούσα λογική δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν ζημιογόνα, γιατί προφανώς αγνοεί τις συνέπειες.

Ίσως μάλιστα η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών αποδειχθεί αποδοτικότερη για τον κρατικό κορβανά από εισπρακτική πλευρά σε σχέση με την έκτακτη εισφορά.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει στους τραπεζίτες που ίσως σκεφτούν ότι θα ήταν καλύτερα να πάρουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο προκειμένου να εξυγιάνουν περισσότερο τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια πιέζοντας τα κέρδη τους αντί να τα εμφανίσουν και να φορολογηθούν εκτάκτως.

Όλα αυτά στο μέτρο φυσικά όπου ισχύει η έκτακτη εισφορά, γιατί αν το μέτρο διαψευσθεί, αλλάζει το θέμα.

Εκτός όμως από την έκτακτη φορολόγηση, υπάρχει μία άλλη εξέλιξη που θα πρέπει να χαροποιήσει τους μετόχους των τραπεζών, γιατί μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου τους και να τονώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα για την παροχή κρατικών εγγυήσεων για δάνεια έως 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι, αλλά απέτυχε να υλοποιήσει στην ώρα του.

Τα 2 δισ. ευρώ μπορούν να πέσουν σύντομα στην αγορά, τονώνοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία και να βοηθήσουν την οικονομία.

Από τη σκοπιά των τραπεζών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί πραγματικό μποναμά αφού θα τους επιτρέψει να επιμερίσουν μεγάλο μέρος του πιστωτικού κινδύνου των δανειοδοτηθέντων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους ανακοινωθέντες όρους, η εγγύηση δεν θα υπερβαίνει το 70% του δανείου που θα λαμβάνει κάθε επιχείρηση από την τράπεζα και θα παρέχεται για δάνεια που θα συναφθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Τα δάνεια θα έχουν 4ετή διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους, ενώ το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος του 2008.

Από τη μία πλευρά λοιπόν πιθανόν έχουμε μία αρνητική εξέλιξη για τους μετόχους των τραπεζών με την έκτακτη φορολόγηση, αν φυσικά επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουμε μία καλή είδηση για τους ίδιους- ένα είδος μποναμά- με την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων για τα προαναφερθέντα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πού θα καθίσει η μπίλια; Εξαρτάται από την κάθε τράπεζα και την πολιτική της.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v