Ηedge Funds: Η επιστροφή και η ημερομηνία

Για να ανέβει μια αγορά χρειάζεται καύσιμα. Κάποιοι τα προμηθεύουν εν αφθονία στο Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και καιρό. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιοι είναι και για πόσο ακόμη θα το κάνουν.

Ηedge Funds: Η επιστροφή και η ημερομηνία
Η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης και τα διάφορα σενάρια που θέλουν ο κυρίαρχος κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι τράπεζες, να συγχωνεύονται έχουν αναμφίβολα μερίδιο στο συνεχιζόμενο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όμως, θα έπρεπε να είναι κάποιος αιθεροβάμων για να πιστεύει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είχε ξεπεράσει τις 2.800 μονάδες αν δεν συνέτρεχαν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες.

Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από το ράλι κι άλλων χρηματιστηρίων στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι οι παράγοντες έχουν κοινό παρονομαστή κι αυτός δεν είναι άλλος από τη ρευστότητα που έχει πλημμυρίσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικού σύστημα, και την οποία οι Αρχές ανέχονται για να μην τορπιλίσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930.

Όμως, τη ρευστότητα στα χρηματιστήρια διοχετεύουν αυτοί που αγοράζουν μετοχές.

Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία τόσο στη Σοφοκλέους όσο και σε άλλες αγορές του εξωτερικού που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά παίζουν εδώ και καιρό κάποιοι φίλοι από τα παλιά.

Αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στα hedge funds που από κάποιο σημείο και μετά πήραν τη σκυτάλη της μαζικότερης αγοράς μετοχών από τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές.

Τα επιθετικά επενδυτικά οχήματα έχουν αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους σε μετοχές γιατί κατά κύριο λόγο ποντάρουν σε θετικές εκπλήξεις από τα κέρδη του γ΄ τριμήνου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Οι διαχειριστές των hedge funds έχουν πλήρη γνώση των θαυμάτων που μπορεί να κάνει η πλεονάζουσα ρευστότητα στις αγορές όταν αρχίσει να... λαδώνει τις χρηματιστηριακές αγορές και θέλουν τα χαρτοφυλάκιά τους να έχουν υψηλό beta, άνω του 1.

Mε άλλα λόγια, αν οι αγορές ανεβαίνουν 5% κατά μέσο όρο, τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποδίδουν 7% ή 8%, δηλαδή περισσότερο.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Μπορεί όμως κάλλιστα να συνεχιστούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για όσους από τους μεριδιούχους τους θα ήθελαν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους μέχρι τα τέλη της χρονιάς, δίνοντας προειδοποίηση 45 ημερών.

Ενώ όμως τα hedge funds έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, δεν ισχύει το ίδιο για τους παραδοσιακούς θεσμικούς, π.χ. ταμεία, ασφαλιστικές, αμοιβαία κεφάλαια, και τους μικροεπενδυτές.

Οι παραδοσιακοί θεσμικοί έχουν συμμετάσχει εν μέρει στο χρηματιστηριακό ράλι, ενώ οι περισσότεροι μικροεπενδυτές έχουν μείνει απέξω μέχρι στιγμής.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που τα hedge funds έχουν μπει με τα μπούνια στις αγορές, κάποιοι άλλοι τους παρακολουθούν με τα κιάλια και δεν αποκλείεται σε κάποιο σημείο να το αποφασίσουν κι εκείνοι.

Αν το τελευταίο συμβεί, ίσως η αναμενόμενη διόρθωση να είναι πιο ήπια από αυτήν που το χρηματιστηριακό ράλι δικαιολογεί.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v