Σοφοκλέους: To ισοζύγιο των εκπλήξεων!

Οι μετοχές προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων, όμως συχνά χρειάζονται το σοκ των εκπλήξεων για να πάρουν μπροστά. Πώς είναι το ισοζύγιο στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σοφοκλέους: To ισοζύγιο των εκπλήξεων!
Οι αγορές χρειάζονται καύσιμα, κοινώς χρήμα, για να ανέβουν. Χρειάζονται όμως επίσης καταλύτες που θα βάλουν τα χρήματα για να δουλέψουν.

Όπως αναφέραμε χθες, ο κυριότερος ίσως λόγος που κάνει αρκετά hedge funds να είναι επιθετικοί αγοραστές εδώ και καιρό είναι οι προσδοκίες ότι τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου θα αποδειχθούν ανώτερα των προβλεπομένων.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς καταλύτες έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι οι εκπλήξεις των επιχειρηματικών κερδών που μπορεί να είναι είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες.

Όταν τα κέρδη των εισηγμένων αποδεικνύονται αρκετά καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, οι μετοχές συνήθως παίρνουν φωτιά, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα κέρδη είναι αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να το διαπιστώσουμε.

Για αρκετά συνεχή τρίμηνα από το 2003 μέχρι το 2007 τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών ήταν ανώτερα των προβλέψεων των περισσότερων αναλυτών, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στις μετοχές τους.

Το ακριβώς αντίθετο σκηνικό είχε στηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2000 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2003.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα;

Για να έχει κανείς μια καλύτερη εικόνα θα πρέπει να εξετάσει ποιο είναι το ισοζύγιο των εκπλήξεων στη Σοφοκλέους σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, π.χ. IBES, MSCI, FactSet, το ποσοστό των θετικών εκπλήξεων υπερείχε των αρνητικών κατά 21,5 μονάδες το β΄ τρίμηνο του 2009 επί συνόλου 367 ευρωπαϊκών εταιριών που αντιστοιχούν στο 51% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των μετοχών εξέπληξε ευχάριστα και το 23,4% δυσάρεστα με αποτέλεσμα η διαφορά, οι 21,5 μονάδες, να είναι υπέρ των πρώτων.

Ένα αποτέλεσμα θεωρείται έκπληξη όταν υπερβαίνει ή είναι χαμηλότερο κατά 5% ή περισσότερο σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς στη διεθνή βάση δεδομένων IBES.

Επομένως, τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών αντικατοπτρίζουν σε κάποιον βαθμό αυτή την εξέλιξη που έπεται ενός ελαφρώς λιγότερου θετικού ισοζυγίου με βάση τα κέρδη του α΄ τριμήνου.

Σε αυτή την ιδιότυπη κατάταξη, η Σοφοκλέους που αντιπροσωπεύεται από τις 12 πιο σημαντικές εταιρίες εμφανίζει θετική διαφορά ίση με 25 μονάδες, που είναι υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Υπό αυτή την έννοια, η επίδοση εξηγεί εν μέρει την υπεραπόδοση της Σοφοκλέους έναντι των περισσότερων άλλων αγορών τον τελευταίο μήνα αλλά και το τελευταίο τρίμηνο.

Το απόλυτο θετικό ισοζύγιο με 2 στα 2 εμφανίζει η Ιρλανδία, αλλά το δείγμα είναι πολύ μικρό και ίσως γι’ αυτό δεν εξηγεί τις φτωχές αποδόσεις της ιρλανδικής αγοράς.

Το ισχυρό θετικό ισοζύγιο των 41,4 μονάδων της Νορβηγίας βρίσκεται σε αρμονία με τις καλές χρηματιστηριακές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου του Όσλο.

Συνολικά, οι θετικές εκπλήξεις ξεπέρασαν αισθητά τις αρνητικές τόσο στο α΄ τρίμηνο όσο και στο β΄ τρίμηνο του 2009 για πρώτη φορά μετά το β΄ τρίμηνο του 2007, δικαιολογώντας τη χρηματιστηριακή άνοδο.

Το ερώτημα είναι αν το ισοζύγιο των εκπλήξεων θα παραμείνει ξεκάθαρα θετικό στο γ΄ τρίμηνο όπως προσδοκούν πολλά hedge funds ή θα απογοητεύσει.

Οι οιωνοί φαίνεται να είναι καλοί, τουλάχιστον στο εξωτερικό.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v