Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο: Μπορεί να χαλάσει το πάρτι;

Το δολάριο θεωρείται ένας από τους λόγους που ευνόησαν το χρηματιστηριακό ράλι αλλά κι ένας από αυτούς που μπορούν να το αποδομήσουν. Τι σημαίνει για τα χρηματιστήρια το ευρώ/δολάριο στο 1,50 ή ακόμη υψηλότερα;

Δολάριο: Μπορεί να χαλάσει το πάρτι;
Πιο πολλά λεφτά μπορεί να βγάλει κανείς ποντάροντας ότι ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟ δεν θα χάσουν βαθμούς σε πάνω από 10 παιχνίδια στο φετινό πρωτάθλημα, με βάση τα δείγματα γραφής της διαιτησίας μέχρι στιγμής, παρά ποντάροντας στην πορεία του δολαρίου το επόμενο εξάμηνο.

Το δολάριο ήταν διαπραγματεύσιμο λίγο πιο κάτω από το 1,50 που συνιστά το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών έναντι του ευρώ χθες.

Όμως, ακόμα κι αυτό δεν ικανοποιούσε τις αρκούδες στην αγορά συναλλάγματος, που βλέπουν το αμερικανικό νόμισμα να επαναπροσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό του 1,60 περίπου έναντι του ευρώ.

Για την ακρίβεια, εκείνοι που είναι απαισιόδοξοι για την πορεία του δολαρίου τους επόμενους μήνες κυριαρχούν και αυτό απεικονίζεται στις μεγάλες ανοιχτές θέσεις πώλησης του δολαρίου που έχουν ανοιχτεί.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η διολίσθηση του δολαρίου συμπίπτει τις περισσότερες φορές με άνοδο των αμερικανικών και των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών.

Προσπαθώντας να βρουν κάποιες λογικές εξηγήσεις γι’ αυτή τη σχέση, ορισμένοι θεωρούν ότι το αδύναμο δολάριο τονώνει τις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ περιορίζει κάπως τις εισαγωγές, ευνοώντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, της Wall Street και των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Επίσης, η αδυναμία του δολαρίου ευνοεί το πετρέλαιο και τα μέταλλα που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα και επομένως τις εταιρίες των αντίστοιχων κλάδων.

Ακόμα, η αποδυνάμωση του δολαρίου είναι θετικό σημάδι για τις αγορές γιατί καθιστά τη νομισματική πολιτική της Fed και χωρών της Ασίας, εκτός της Ιαπωνίας, που συνδέονται με το δολάριο, π.χ. την Κίνα, πιο ελαστική.

Αν μάλιστα οι ιαπωνικές αρχές παρέμβαιναν για να σταματήσουν την άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια ρευστότητα, τροφοδοτώντας το χρηματιστηριακό ράλι.

Δεν βλέπουν όμως όλοι τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία.

Υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι η αδυναμία του δολαρίου θα μπορούσε να γίνει αιτία για το τέλος του ράλι.

Οι οπαδοί της ανωτέρω άποψης θεωρούν ότι μια μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου θα ανάγκαζε την αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, που θα ήταν άσχημο νέο για την οικονομική ανάπτυξη και τα χρηματιστήρια.

Μεγάλη πτώση του δολαρίου θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην αμερικανική αγορά ομολόγων, δυσκολεύοντας την αναχρηματοδότηση του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Όμως, όσο πιο αδύναμο είναι το δολάριο τόσο πιο ελκυστικές θεωρούνται οι επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές, ομόλογα κτλ γιατί δημιουργούν προσδοκίες ότι αργότερα το νόμισμα θα ανακάμψει, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις.

Επιπλέον, ακόμη και αν τα πιο πάνω επιχειρήματα ίσχυαν, η πτώση του δολαρίου θα έπρεπε να είναι πολύ πιο μεγάλη για να έχει επιπτώσεις, π.χ. αύξηση του πληθωρισμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αμερικανικές εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από 13% του ΑΕΠ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτές είναι τιμολογημένο σε δολάρια, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι ελεγχόμενες.

Επιπλέον, η σημερινή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι σαφώς ανατιμημένη σε σχέση με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ή, αν προτιμάτε, το δολάριο είναι υποτιμημένο και σε κάποιο σημείο θα αρχίσει λογικά να ξαναπαίρνει πάνω του.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα χρειαζόταν κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος για να τρομάξουν οι αγορές και να αποδομηθεί το χρηματιστηριακό ράλι.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πιθανό.



Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v