Τράπεζες: Τοπίο στην ομίχλη!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τοποθετηθεί κανείς σε τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλοι για να τις αποφύγει, όπως μας υπενθύμισαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τράπεζες: Τοπίο στην ομίχλη!
Οι αγορές έχουν την τάση να αγνοούν τις καλές ειδήσεις και να επικεντρώνονται στις αρνητικές όταν υποχωρούν και το οικονομικό κλίμα είναι βαρύ.

Η εμπειρία των ελληνικών τραπεζών το 2008 είναι άκρως διδακτική.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν οι αγορές αρχίσουν να προεξοφλούν καλύτερες μέρες και η αισιοδοξία μαζί με την προθυμία των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου επανέρχονται.

Τα άσχημα νέα είτε υποβαθμίζονται είτε αγνοούνται.

Η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ανέβει κάπου 50% κατά μέσο όρο το τελευταίο τρίμηνο, υπεραποδίδοντας έναντι του κλάδου στη δυτική Ευρώπη.

Οι ανοδικές αναθεωρήσεις των μελλοντικών κερδών τους από τους αναλυτές δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να κλείσουν το χάσμα που χώριζε τις αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών από τις ομοειδείς στην ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να είναι διαπραγματεύσιμες με premium που ξεπερνά το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση π.χ. τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV).

Όταν παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα την περίοδο 2004 - 2007 όπου οι αγορές ανέβαιναν ακολούθησε διόρθωση.

Όμως, τέτοιες διορθώσεις θεωρούνται ευκαιρία για αγορές, αν κανείς πιστεύει στο αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει ικανοποιητική ανάκαμψη της ελληνικής και των γειτονικών οικονομιών τα επόμενα δύο χρόνια, και ταυτόχρονα βλέπει φως στο τούνελ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να αγνοήσει επίσης την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης να παρέμβει νομοθετικά για να περιορίσει τα κόστη των τραπεζικών συναλλαγών, να προστατεύσει τους καταναλωτές από την υπερχρέωση και να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια των τραπεζικών καρτών.

Ούτε φυσικά μπορεί να αγνοηθεί μια πιθανή εφάπαξ εισφορά επί των τραπεζικών κερδών με το πρόσχημα της εξασφάλισης επιπρόσθετων εσόδων για τον προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα.

Κι όλα αυτά όταν υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα που άπτονται π.χ. της φορολογίας των τοκομεριδίων από τα ομόλογα, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των φετινών τραπεζικών κερδών.

Οι ακριβείς επιπτώσεις των συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων είναι δύσκολο να εκτιμηθούν από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποια μορφή θα πάρουν τελικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μειώσουν τα έσοδα και τα κέρδη των τραπεζών και απομένει να δούμε σε ποιον βαθμό.

Υπό αυτήν την έννοια, το ελληνικό τραπεζικό τοπίο θυμίζει ολίγον τοπίο στην ομίχλη αυτήν τη στιγμή και κάθε ορθολογικός επενδυτής θα έπρεπε να το λάβει υπόψη του.

Ακόμη κι αν πίστευε στο καλό σενάριο της οικονομικής ανάκαμψης και της βελτίωσης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από το 2010 και μετά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v