Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά"

Ο γενικός διευθυντής της Sal Oppenheim κ. Ηans-Peter Fliegel μιλά για τη Σοφοκλέους, εξηγεί πώς επιλέγουν ελληνικές μετοχές οι ξένοι και κάνει προβλέψεις για τον ερχομό της ανάκαμψης. Ποιες μετοχές και κλάδους προτιμά.

  • Συνέντευξη στο Νίκο Σκρέκα
Υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά
Την ανάκαμψη των αγορών στο δ΄ τρίμηνο προβλέπει ο κ. Hans-Peter Fliegel, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος διεθνών μετοχών της Sal Oppenheim, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την ελληνική αγορά, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Thomson Financial και στο Euro2day.

O κ. Fliegel, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο παρουσίασης ελληνικών εταιριών σε μεγάλους επενδυτές, σημείωσε πως «η ελληνική αγορά ήταν υπερτιμημένη στα μέσα του 2007, αλλά πλέον βλέπουμε κάποιες ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις και ενώ δεν είναι τόσο φθηνή συνολικά η αγορά, καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται με μέσο Ρ/Ε 12 - 13, υπάρχουν πολλές μετοχές τις οποίες μπορεί κανείς να αγοράσει με σημαντικό discount σε σχέση με τη δίκαιη αξία τους».

Το κορυφαίο στέλεχος της Sal Oppenheim τόνισε πως οι διεθνείς επενδυτές είναι πλέον πιο θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι στις μετοχές αξίας (value stocks), ενώ οι αναπτυξιακές εταιρίες αντιμετωπίζονται με περισσότερο σκεπτικισμό.

Οι πιο ελκυστικοί κλάδοι στην Ελλάδα είναι, όπως επισήμανε, η ενέργεια, οι εταιρίες κοινής ωφελείας, ο μεταλλουργικός κλάδος και κάποιες εταιρίες από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Υπογράμμισε δε ότι η επενδυτική τράπεζα έχει επιλέξει μια προσέγγιση stock picking.

Ο κ. Fliegel τόνισε: «Οι επενδυτές αναζητούν αξία και ποιότητα. Θέλουν να είναι προστατευμένοι με μια καλή μερισματική απόδοση, συντηρητική επιχειρηματική δομή και καλό ιστορικό. Ορισμένες από τις κορυφαίες επιλογές μας από την ελληνική αγορά είναι η Sprider, η Alapis, η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Μέτκα».

Ο Γερμανός επενδυτικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει διστακτικότητα όσον αφορά στις αγορές μετοχών σε αναδυόμενες αγορές, δεδομένου του πολιτικού και του μακροοικονομικού ρίσκου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε: «Η Ελλάδα είναι τέλειο σταυροδρόμι για την ευρύτερη βαλκανική περιφέρεια, οπότε, ενώ οι συντηρητικοί επενδυτές ενδέχεται να αποφύγουν την άμεση έκθεση στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, πιστεύουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν μακρά παρουσία σε αυτές τις αγορές κι έχουν την τεχνογνωσία για να κάνουν δουλειές στα Βαλκάνια, προσφέρουν τον καλύτερο τρόπο έκθεσης σε αυτές τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σταθερό πολιτικό κλίμα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, οπότε το ισοτιμιακό ρίσκο είναι περιορισμένο, ενώ είναι η πλέον ανεπτυγμένη οικονομία στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Οι ξένοι επενδυτές προσελκύονται περισσότερο από τις ελληνικές εταιρίες που έχουν άνοιγμα στα Βαλκάνια. Αν και ενδέχεται να αποτελεί ρίσκο βραχυπρόθεσμα, τα οφέλη μεσομακροπρόθεσμα θα φανούν.

Οι επενδυτές απογοητεύονται εάν δεν δουν εξωστρέφεια επειδή η εγχώρια αγορά έχει μόνο 11 εκατομμύρια κατοίκους, τη στιγμή που στη διπλανή πόρτα υπάρχουν πολύ περισσότερα εκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτών που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Fliegel: «Παρακολουθούμε στενά την ελληνική αγορά και θεωρώ ότι, αν και εμφανίζονται προβλήματα ρευστότητας τελευταία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάκαμψης».

«Στην Ελλάδα θα θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις, καθώς και στις δημόσιες εγγραφές, για να εισαγάγουμε νέες εταιρίες στην εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, ο κ. Fliegel εξηγεί: «Τα χειρότερα για την πιστωτική κρίση έχουν ήδη περάσει. Οι αγορές ήταν σε φάση πανικού στο α΄ τρίμηνο, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη, αλλά οι κεντρικές τράπεζες λειτούργησαν με συντονισμένο και θετικό τρόπο και διέσωσαν το σύστημα».

Το κορυφαίο στέλεχος της Sal Oppenheim προέβλεψε: «Το αρνητικό κλίμα ενδέχεται να παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο στις αγορές, αλλά η ηπειρωτική Ευρώπη δεν αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση παρά την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει στις αγορές, μαζί με τη ρευστότητα».

Ο κ. Fliegel προέβλεψε ακόμη ότι «αναμένεται να δούμε μια κίνηση σε περιορισμένο εύρος στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με μεταβλητότητα στο συν - πλην 5%. Όμως το θετικό κλίμα θα επιστρέψει στο δ΄ τρίμηνο, επαναφέροντας και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Καλές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν πάντα και γνωρίζουμε διάφορες καλές ελληνικές μετοχές, για παράδειγμα».

Ο γενικός διευθυντής της Sal Oppenheim επισήμανε ότι οι διαγραφές ενεργητικού θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες και οι κεντρικές τράπεζες μαζί με τους επενδυτικούς οίκους ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε διάσωση κάποιων προβληματικών ιδρυμάτων, «αλλά οι τράπεζες έμαθαν ένα μάθημα και θα πρέπει να θεσπίσουν διαφορετικές, πιο συντηρητικές στρατηγικές».

«Όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στο καταναλωτικό κλίμα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία», τόνισε.

Ο τραπεζίτης υπογράμμισε πως «μόνο κάποιες μετοχές του τραπεζικού κλάδου προσφέρουν καλή αξία στην παρούσα φάση». Τόνισε ότι οι τράπεζες που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση των subprime αποτελούν καλές ευκαιρίες, αλλά συμβουλεύει τους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε αγορές μετοχών επενδυτικών οίκων που εμπλέκονται σε μεγάλες τιτλοποιήσεις, καθώς θα χρειαστεί να αλλάξουν το επιχειρησιακό μοντέλο τους.

----------------------------------------------

Ο κ. Hans-Peter Fliegel, γεννημένος στις 7/1/1956 στο Grafelfing της Γερμανίας, είναι γενικός διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος διεθνών μετοχών της Sal Oppenheim από το 2000.

Μετά τις σπουδές του στο Μόναχο, εργάστηκε στην Hypo Bank, όπου ανελίχθηκε σε επικεφαλής του τμήματος γερμανικών μετοχών. Το 1989 προσελήφθη στην S.G. Warburg όπου και εργάστηκε ως επικεφαλής γερμανικών μετοχών σε Λονδίνο και Μόναχο.

Το 1993 επέστρεψε στην Hypo Bank ως επικεφαλής του τμήματος θεσμικών επενδυτών, ενώ έπειτα από πέντε χρόνια έφτασε στη θέση του διευθυντή και επικεφαλής πωλήσεων διεθνών μετοχών, προτού περάσει στη Sal Oppenheim.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v