Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Πανταλάκης: Το σχέδιο για τη «νέα» ΑΤΕ

Κόβεται ο «ομφάλιος λώρος» με Δημόσιο. «Μαχαίρι» στα δάνεια. Να πέσει το ποσοστό του κράτους στο 50,01%. «Δίαιτα» τριετίας για μείωση κατά 25% στα κόστη. Περί τα 250 εκατ. ευρώ θα βάλει το ΤΠΔ στην ΑΜΚ.

Θ. Πανταλάκης: Το σχέδιο για τη «νέα» ΑΤΕ
Λίγες ώρες πριν από τη γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, κατά 1,26 δισ. ευρώ, ο διοικητής της, κ. Θ. Πανταλάκης, ανοίγει τα χαρτιά του.

Και αναλύει, στο Euro2day, το σχέδιο για τη «νέα» ΑΤΕ.

Πώ θα κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με το Δημόσιο. Επιθυμητή η μείωση του ποσοστού του κράτους στο 50,01%, δηλώνει ο κ. Πανταλάκης, για να προχωρήσει η ΑΤΕ σε περισσότερο ανταγωνιστικές πρακτικές.

Θα προηγηθούν «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σκληρή «δίαιτα» στα λειτουργικά της κόστη ώστε να μειωθούν κατά 25% ως το 2013!

Το χρονοδιάγραμμα για την πώληση ΕΒΖ, Δωδώνη και των υπόλοιπων συμμετοχών του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Περίπου 250 εκατ. ευρώ θα βάλει στην ΑΜΚ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συνέντευξη στην Αναστασία Παπαϊωάννου

ΕΡ.: Κύριε διοικητά, έπειτα από καθυστέρηση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μπήκε στην τελική ευθεία. Σε τι ποσοστό και ποιο θα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

ΑΠ.:
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όπως αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο και τον βασικό μέτοχο, ανέρχεται σε 1,260 δισ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού 675 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών και τα υπόλοιπα 585 εκατ. αποτελούν νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Θέλω να σημειώσω ότι η αύξηση είναι εγγυημένη στο σύνολό της από το ελληνικό δημόσιο και από τους αναδόχους. Μάλιστα, οι ανάδοχοι θα καλύψουν ποσό της τάξης των 115 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο θα καλυφθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον βασικό μέτοχο της ΑΤΕbank. Μολονότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πώς θα καταμεριστεί (άμεσα και έμμεσα) η κάλυψη της συνολικής συμμετοχής του στην αύξηση, η οποία θα διαμορφωθεί στα 974 εκατ. ευρώ, εκτιμώ ότι η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

ΕΡ.: Έχετε, ήδη, καταθέσει ένα αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης. Μπορείτε να μας πείτε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική εξυγίανσης της τράπεζας τους επόμενους μήνες;

ΑΠ.:
Η τράπεζα από την πρώτη ημέρα που είμαι εδώ έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Το πρόγραμμα κατέστη αναγκαίο, πέραν της απόφασης της διοίκησης, και εξ ανάγκης της υποβολής προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η τράπεζα από το πρώτο πακέτο στήριξης επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Κι αυτό καθότι η τράπεζα είχε λάβει ενίσχυση πάνω από την επιτρεπτή.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί τελικώς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβλέπει: Την αποχώρηση της ΑΤΕbank από θυγατρικές και συμμετοχές του μη χρηματοοικονομικού τομέα. Τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 25% έως το 2013. Τη μείωση των χρηματοδοτήσεων προς το Δημόσιο και τους φορείς αυτού. Κι αυτά εις τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερωθούν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα εξασφαλίσουν στην τράπεζα τη σταθερότητα και την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για να περάσει τη δύσκολη αυτή περίοδο.

ΕΡ.: Παράλληλα, υπάρχει ενδεχόμενο η ΑΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να ιδιωτικοποιηθεί είτε πλήρως είτε να μετοχοποιηθεί ποσοστό της; Γνωρίζετε εάν το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται στις προθέσεις του βασικού μετόχου;

ΑΠ.:
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 77,31% της ΑΤΕbank. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε άμεσα να μειώσει τη συμμετοχή του, όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία, στο 50,1%. Αυτό το επίπεδο μείωσης θα πρέπει να πω ότι είναι επιθυμητό από τη διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου η ΑΤΕ να προχωρήσει σε περισσότερο ιδιωτικές και ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

ΕΡ.: Η κυβέρνηση εμμένει στη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Εσείς έχετε προτείνει μία τριπλή συγχώνευση ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Τρ. Αττικής. Πιστεύετε ότι η πρότασή σας είναι ακόμη «ζωντανή»;

ΑΠ.: Νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση προηγείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά μπορούμε να εκτιμήσουμε το περιβάλλον και να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη κίνηση...

ΕΡ.: Ξεκινά με τη Δωδώνη η σταδιακή πώληση των θυγατρικών της τράπεζας. Ποιο είναι το πλάνο;

ΑΠ.: Όπως προανέφερα, η τράπεζα θα φύγει από το σύνολο των θυγατρικών και των συμμετοχών της σε εταιρίες του μη χρηματοοικονομικού τομέα, εισηγμένες και μη, των οποίων η αξία αντιστοιχεί στο 4% - 5% του ισολογισμού της. Ήδη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει κατ' αρχάς ενδιαφέρον.

Έως το τέλος του 2011 θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες πώλησης και των υπόλοιπων συμμετοχών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, για τις οποίες έχουμε δέσμευση ρευστοποίησης στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς, δημόσιες με προκήρυξη ενδιαφέροντος και θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο και σωστότερο τρόπο, με βάση τα διεθνή πρότυπα και με την πρόσληψη αξιόλογων συμβούλων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v