Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G. Boyer: «Πολλαπλά ωφελημένοι οι μέτοχοι της Αιολικής»

Υψηλές αποδόσεις και συμμετοχή σε διεθνοποιημένο όμιλο υπόσχεται ο πρόεδρος της Global Investment στους μετόχους της Αιολικής. Τα σχέδια επικέντρωσης στο asset management και στη χρηματοδότηση ΜμΕ. Γιατί η Ελλάδα κρύβει μεγάλες ευκαιρίες.

G. Boyer: «Πολλαπλά ωφελημένοι οι μέτοχοι της Αιολικής»

Ο κ. Gilles Boyer, πρόεδρος της γαλλικής Global Investment Services, ανοίγει τα χαρτιά του στο Euro2day.gr και μιλάει για πρώτη φορά για την πρόταση διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση της Αιολικής ΑΕΕΧ, για τους λόγους που επένδυσε στην Ελλάδα όταν όλοι οι άλλοι έφευγαν αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στον διεθνή όμιλο.

Λίγες μέρες πριν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αιολικής με θέμα την έγκριση του σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης με τη γαλλική Global Investment Services, ο πρόεδρος της γαλλικής ανεξάρτητης εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ρίχνει φως στα σχέδια της εταιρείας για τον κλάδο και μιλά για την ελληνική αγορά αλλά και για τις επόμενες κινήσεις.

ΕΡ.: Κύριε Boyer, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μπροστά τους τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού της ΕΚΤ, το stress test της ΕΒΑ, αλλά και τη σταδιακή προσαρμογή με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Θεωρείτε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ισχυροποιηθούν οι ανεξάρτητοι όμιλοι όπως η Global Investment που δραστηριοποιούνται στον χώρο των financial services;

ΑΠ.: Κατ' αρχάς, οι αλλαγές που προωθούνται και η έμφαση που απαιτείται πλέον από τις τράπεζες να συγκεντρωθούν σε πιο core δραστηριότητες ανοίγει τον δρόμο σε εταιρείες όπως η δική μας για παροχή υπηρεσιών brokerage και ανεξάρτητης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, και για εμάς, οι αλλαγές είναι ουσιώδεις γιατί το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό και όπως καταλαβαίνετε επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας μας. Πλέον, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν για να πραγματοποιούμε τις ίδιες δραστηριότητες και να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο, τα εμπόδια εισόδου στον κλάδο αυξάνονται.

Έτσι, σε ένα περιβάλλον όπου οι απαιτήσεις για μια ανεξάρτητη εταιρεία αυξάνονται, το να παραμείνεις ανεξάρτητος γίνεται, και θα γίνεται στο μέλλον, ολοένα και πιο δύσκολο, με συνέπεια να πρέπει να αυξήσουμε το μέγεθος και τα κεφάλαιά μας. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της ανεξαρτησίας και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η ανεξαρτησία είναι καλό όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους πελάτες μας.

Ποια είναι η δραστηριότητα και τα σχέδια ανάπτυξης της Global Investment Services σε αυτό το περιβάλλον;

H Global Investment Services δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών σε χρηματιστηριακές συναλλαγές, σε υπηρεσίες χρηματοδότησης εταιρειών (corporate finance) και στο asset και wealth management. Ωστόσο, βλέπουμε ότι οι προοπτικές στο μέλλον βρίσκονται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (asset management) και σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να αναπτυχθούμε. Στη Γαλλία σήμερα, το 70% - 80% των υπηρεσιών μας προέρχεται από τις brokerage υπηρεσίες μας και προσδοκούμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια το 70%-80% των εργασιών μας θα προέρχεται από το asset management. Αυτή η εξέλιξη απαιτεί εξαγορές εταιρειών αλλά και σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα όμως, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο τομέας της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ειδικά των εκδόσεων ομολόγων από τις μικρές και μεσαίες (SMEs) ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επενδύσατε στην Ελλάδα μεσούσης της κρίσης, όταν μεγάλοι ξένοι αποχωρούσαν αξιοποιώντας την αποεπένδυση της Credit Agricole από τον όμιλο Eurocorp. Τέσσερα χρόνια μετά αισθάνεστε δικαιωμένοι; Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πού βλέπετε ευκαιρίες;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την απόφασή μας. Η αλήθεια είναι ότι καταλυτικό ρόλο στο να επενδύσουμε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έπαιξε η γνωριμία μου με τον κ. Ιων. Κουφοπαντελή, πρόεδρο της Eurocorp Investment Services, με τον οποίο γνωριζόμαστε περίπου 20 χρόνια. Για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές μας στην Ελλάδα, συνεργαζόμασταν με τη Eurocorp και πάντοτε ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία που είχαμε και τις υπηρεσίες που λαμβάναμε.

Εκτός όμως από τις διαπροσωπικές σχέσεις, η απόφασή μας, παρότι ήταν ριψοκίνδυνη τότε, βοηθήθηκε από τον παράγοντα της τύχης και του timing. Ίσως η χρονική διάσταση να ήταν καθοριστική, αλλά επίσης υπήρχαν σημαντικές ιδέες που θέλαμε να αναπτύξουμε μαζί σε θέματα brokerage, corporate finance και asset management στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεπώς, η κοινή προσέγγιση μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η χώρα έχει πραγματοποιήσει ορισμένες πολύ σημαντικές αλλαγές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ στην ελληνική αγορά οι ευκαιρίες που εμφανίζονται σήμερα είναι πολύ περισσότερες από ό,τι στη Γαλλία. Ειδικά στον τομέα του asset management υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και μπορούμε να αναπτυχθούμε. Άλλωστε, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται ραγδαία και αυτό φαίνεται και από τα δύο πρόσφατα placement των δύο ελληνικών τραπεζών.

Κύριε Boyer, ο σχεδιασμός της Global Investment για την απορρόφηση της Αιολικής ΑΕΕΧ παραμένει σε ισχύ. Θα υπάρξει όμως παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Ποια είναι η στρατηγική της συγχώνευσης και γιατί να δεχθούν οι μέτοχοι της Αιολικής τον προτεινόμενο μετασχηματισμό;

Η απάντησή μου δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική! Επίσης, μπορώ να διαβεβαιώσω τους μετόχους της Αιολικής ΑΕΕΧ ότι θα υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας εταιρείας, αμέσως μετά τη συγχώνευση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εμείς πιστεύουμε πολύ σε αυτήν την κίνηση και πιστεύουμε ότι αυτή η συγχώνευση θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τους μετόχους της Αιολικής. Θα σας παραπέμψω στην απάντησή μου στην πρώτη σας ερώτηση, στα κεφάλαια. Όπως σας είπα λοιπόν, οι αλλαγές στον κλάδο απαιτούν οι εταιρείες να έχουν περισσότερα κεφάλαια. Χρειάζεται λοιπόν να επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια για να αναπτύξουμε την εταιρεία και ξέρουμε ότι αν μπορέσουμε να φθάσουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο κεφαλαίων υπό διαχείριση, οι αποδόσεις για τους μετόχους μας μπορεί να είναι πολύ υψηλές. Για να αποκτήσουμε όμως το κρίσιμο μέγεθος, της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ κεφαλαίων υπό διαχείριση, πρέπει πρώτα να επενδύσουμε.

Εκτός όμως από το μέγεθος, πρέπει να επενδύσεις για να αναπτύξεις και τα δικά σου επενδυτικά προϊόντα, δεν μπορείς απλώς να διανέμεις τα προϊόντα των άλλων εταιρειών. Αν θέλεις τελικά να προσελκύσεις πελάτες, πρέπει να επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, και αυτό βεβαία απαιτεί κεφάλαια. Λοιπόν, εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας σε μια αγορά όπου τα εμπόδια εισόδου αυξάνονται, πρέπει τώρα να επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια.

Οι μέτοχοι της Αιολικής από τον προτεινόμενο μετασχηματισμό θα είναι πολλαπλά ωφελημένοι. Όχι μόνο θα συμμετέχουν και θα αποτελούν μέρος σε έναν διεθνή όμιλο με μειωμένο οικονομικό κίνδυνο και ρίσκο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αλλά θα είναι και πολύ ευνοημένοι και θα έχουν ισχυρότερες αποδόσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, προσφέρουμε στον μέτοχο της Αιολικής συμμετοχή σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο με διεθνή προσέγγιση, ο οποίος αντιπαραβάλλεται με τη σημερινή του επένδυση σε μια εταιρεία που διαπραγματεύεται μόνο στην Ελλάδα, με σημαντικό discount και με πολύ υψηλό liquidity risk λόγω της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των αγορών για πιο δυναμική παρέμβαση από την ΕΚΤ, ποια είναι η άποψή σας για τις ευρωπαϊκές αγορές και πιο συγκεκριμένα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Πιστεύετε ότι έχουμε εισέλθει σε μια μακρά περίοδο υπεραπόδοσης των μετοχών;

H νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να είναι πολύ χαλαρή και οι βασικοί λόγοι είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ε.Ε. είναι χαμηλοί, ο πληθωρισμός επίσης είναι πολύ χαμηλός, υπάρχουν φόβοι για αποπληθωρισμό και οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Συνεπώς, σταδιακά η ΕΚΤ θα δράσει όπως και η Fed και αυτό θα δώσει δυναμική στις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως βλέπουμε τα τελευταία δύο έτη, οι αποδόσεις στις αμερικανικές αγορές ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μην είναι τόσο ακριβή όσο η αγορά των ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι τεράστια και θα είναι ο βασικός καταλύτης για την αγορά, αφού θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη παραμένει η απομόχλευση των τραπεζών και η έλλειψη χρηματοδότησης της οικονομίας και ειδικά των μικρών ιδιωτικών εταιρειών. Συνεπώς, είμαστε θετικοί γιατί αποτελεί μονόδρομο για την ΕΚΤ η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v