Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Entersoft: Ετοιμη τώρα για το «μεγάλο χτύπημα»!

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλη επιθετική κίνηση. Τι δηλώνει ο CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης σχετικά με τη φετινή πορεία, τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και την «επόμενη μέρα» της μετοχής.

Entersoft: Ετοιμη τώρα για το «μεγάλο χτύπημα»!

Το 2014 αναμένουμε σαφή βελτίωση των επιδόσεών μας και η πορεία του πρώτου τριμήνου μιλά για κύκλο εργασιών που εμφανίζει ισχυρό, διψήφιο ποσοστό ανόδου, τονίζει ο CEO της Entersoft κ. Κοτζαμανίδης.

Ακόμα υπογραμμίζει πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές επιθετικές κινήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με λογικό τρόπο και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

ΕΡ.: Κύριε Κοτζαμανίδη, πόσο ικανοποιημένος είστε από τα περυσινά αποτελέσματα της Entersoft;

ΑΠ.: Το 2013 αυξήσαμε τις πωλήσεις μας οριακά πάνω από τα 8 εκατομμύρια ευρώ (+18,28%), επίδοση που για μας αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Επιπλέον, τα προ φόρων κέρδη μας ανέκαμψαν στο επίπεδα του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τώρα και την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτουμε, δεν έχουμε κανέναν λόγο να κρύβουμε την ικανοποίησή μας για το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αν κάποιος εξετάσει την κατάσταση πίσω από τα νούμερα τότε θα συμπεράνει πως τα πράγματα πήγαν ακόμη καλύτερα: Οι αυξημένοι πελάτες μας στο εσωτερικό, η διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, οι εξαγορές και η ολοένα και μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών μας αποτελούν σημαντικά στοιχεία. Μάλιστα, το 13% των συνολικών εσόδων του ομίλου προήλθε πέρυσι από τις ξένες αγορές.

Πώς επηρεαστήκατε από την οικονομική κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία από το 2008 μέχρι σήμερα;

Στο βασικό μας αντικείμενο (core business) από το 2008 έως το 2012 είχαμε μια συνολική πτώση γύρω στο 20%, μέρος της οποίας ανακτήθηκε πέρυσι. Από την άλλη πλευρά όμως, απέδωσαν τόσο κάποιες εξαγορές που κάναμε, όσο και οι επενδύσεις μας σε mobile applications και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα πέρυσι να σημειώσουμε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και καλή κερδοφορία.

Στο σημείο αυτό, θέλω να σημειώσω πως αν θέλαμε θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο κερδών, αλλά επιλογή μας κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν να μην κάνουμε απολύσεις και να μην περικόψουμε μισθούς. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν έγινε μόνο για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για καθαρά οικονομικούς. Σήμερα λοιπόν έχουμε διατηρήσει το δυναμικό μας και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και στο μέλλον.

Έχετε εκφραστεί θετικά για τις φετινές προοπτικές της εταιρείας

Βέβαια. Το 2014 αναμένουμε σαφή βελτίωση των επιδόσεών μας και η πορεία του πρώτου τριμήνου μιλά για κύκλο εργασιών που εμφανίζει ισχυρό, διψήφιο ποσοστό ανόδου. Οι λόγοι για τους οποίους περιμένουμε βελτίωση μεγεθών είναι η ανάκαμψη που παρουσιάζει η αγορά, ο σημαντικός αριθμός νέων πελατών που έχουμε αποκτήσει, η αποδοτικότητα των εξαγορών και φυσικά η ανοδική πορεία στο εξωτερικό.

Στο κομμάτι των προϊόντων θα πρέπει να αναφερθώ στις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε κάνει σε τεχνολογίες cloud για επιχειρήσεις και σε mobile applications. Έτσι ενισχύουμε σημαντικά το πελατολόγιό μας και με μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρουμε τέτοιες εφαρμογές. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια διεθνοποίησης των εργασιών μας, πιστεύω πως έχουμε πολύ καλές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Στόχος μας είναι οι πωλήσεις στο εξωτερικό να αυξηθούν σαφώς περισσότερο από το σημερινό 13% ως ποσοστό του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου.

Στα Βαλκάνια η επιτυχία μας έγκειται στο ότι πουλάμε πολύ καλά προϊόντα σε αρκετά χαμηλές τιμές. Ειδικότερα, προσφέρουμε προϊόντα που σε ποιότητα πλησιάζουν τα καλύτερα διεθνή, ενώ αντίθετα οι τιμές τους δεν απέχουν ουσιαστικά από τις βαλκανικές. Σε ό,τι αφορά τις χώρες του Κόλπου, μελετάμε το ενδεχόμενο φέτος να ιδρύσουμε θυγατρική εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαπιστώνετε πως η αγορά πληροφορικής ανακάμπτει το 2014;

Θα έλεγα, ναι. Βλέπω θετικά πράγματα στην αγορά. Παρά την αβεβαιότητα των εκλογών, διαπιστώνω πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει μια επιθετικότερη στάση σε σχέση με τη διάθεσή τους να επενδύσουν στο κομμάτι της πληροφορικής. Περισσότερο ευχάριστο είναι πως σ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν συγκαταλέγονται μόνο οι μεγάλες, αλλά και πολλές μικρότερου μεγέθους.

Κατά τα τελευταία χρόνια, ακολουθήσατε μια πολιτική μικρών εξαγορών. Σήμερα, όπου η ρευστότητά σας παραμένει πολύ ισχυρή και η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει, σχεδιάζετε δυναμικότερες επεκτατικές κινήσεις;

Θα έλεγα πως μέσα στην κρίση, ακολουθήσαμε μια συγκρατημένα επιθετική πολιτική. Αυτό πιστεύω πως επέβαλαν οι συνθήκες και νομίζω πως αυτή η επιλογή μας ωφέλησε. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές επιθετικές κινήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με λογικό τρόπο και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Με άλλα λόγια, δεν στοχεύουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού που όμως θα υπονομεύσουν το μέλλον μας. Πάντως, δεν φοβόμαστε τη διεύρυνση, καθώς έχουμε βασική στελεχική δομή που θα μας επέτρεπε ακόμη και να τριπλασιάσουμε το μέγεθός μας.

Πάντως, παρά τα ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη, η εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Πώς σκέφτεστε το συγκεκριμένο ζήτημα;

Έχουν δίκιο όσοι μιλούν για το πρόβλημα της εμπορευσιμότητας της μετοχής μας. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία δεν εγκατάλειψε μέσα στην κρίση τους μετόχους της. Πέρα από τα ισχυρά της αποτελέσματα, μοίρασε και μοιράζει αρκετές φορές χρήμα, άλλοτε μέσω μερισμάτων και άλλοτε μέσω επιστροφών κεφαλαίων.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, η καλύτερη πορεία της μετοχής θα έρθει μέσα από τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και αυτό θα γίνει με τη μετάταξη της Entersoft στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αυτός ήταν ο αρχικός μας στόχος από τότε που εισήλθαμε στην Εναλλακτική Αγορά και τώρα που η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, αρχίσαμε και πάλι να σκεφτόμαστε σιγά-σιγά το συγκεκριμένο πλάνο.

Φυσικά, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά θα επιχειρηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια σημαντική επιθετική κίνηση που ενδεχομένως να αποφασίσουμε στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v