Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νέα δυναμική για το ελληνικό χρηματιστήριο»

Τη νέα εικόνα του ΧΑ περιγράφουν σε διπλή συνέντευξή τους οι Κ. Μποτόπουλος και Σ. Λαζαρίδης. Η εισαγωγή εταιρειών, τα φορολογικά κίνητρα και το αίτημα για δημιουργία Αγοράς Ενέργειας. Κατατίθεται νέα πρόταση για τους φόρους σε «επιτηδευματίες».

Μια νέα πρόταση για τη φορολόγηση της υπεραξίας και τους επιτηδευματίες, που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά, θα καταθέσουν στην κυβέρνηση οι φορείς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, όπως προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κων. Μποτόπουλος, μιλώντας στο Euro2day.gr, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΕΧΑΕ «GRFORGROWTH: funding SME’s». 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για να θεωρηθεί κάποιος επιτηδευματίας -συνεπάγεται φορολόγηση 26% για τα κέρδη από το πρώτο ευρώ- θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

α) ο επενδυτής να πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων,

β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επισήμανε ότι το νέο πλαίσιο ήδη λειτουργεί θετικά. Θυμίζει ότι αξιοποιούνται τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν για τις ΑΕΕΑΠ, καθώς και ότι αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας αγοράς εισηγμένων funds. 

Για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, ο κ. Μποτόπουλος υπογραμμίζει ότι το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να συμμετάσχει στην οριστική διαμόρφωση βασικών νέων οδηγιών (Mifid), αλλά και κανονισμών για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ. 

Oι δύο επικεφαλής, στο Χ.Α. και στην Επ. Κεφαλαιαγοράς αντίστοιχα, στάθηκαν στις επικείμενες νέες εισαγωγές εταιριών, όπως της Άνεμος Ελληνική Τεχνοδομική στην Κύρια Αγορά, αλλά και στην έναρξη λειτουργίας της νέας καινοτόμας πλατφόρμας της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. με την Algae Farms, εκτιμώντας ότι πρόκειται για δείγματα μιας νέας δυναμικής. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ,. ο κ Λαζαρίδης ανέφερε πως αποτελεί εφαλτήριο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να γίνουν διακριτές και να αντλήσουν κεφάλαια σε μια εποχή έλλειψης ρευστότητας από τις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Περαιτέρω, ο κ. Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά αναδύεται ως σημαντικός παράγοντας άντλησης κεφαλαίων. Υπενθύμισε ότι υπάρχει θετικό προηγούμενο αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω Χ.Α. και ζήτησε ενεργότερο ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρείχε το χρηματιστήριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι υποδομές για την υποστήριξη νέων αγορών, όπως για παράδειγμα, ενός χρηματιστηρίου ενέργειας, για το οποίο έχουν ήδη υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v