Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρητών Αρτος: Τα νέα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η ανανεωμένη προϊοντική γκάμα που θα προσφερθεί στην Ελλάδα από τον Απρίλιο και το «καινοτόμο» σνακ από κρητικά προϊόντα «Μικιό» που κερδίζει τις αγορές του εξωτερικού. Συνέντευξη του Μανώλη Δαμιανάκη.

Κρητών Αρτος: Τα νέα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό

Με βασικό όπλο» τις πρώτες ύλες της κρητικής γης, η Κρητών Άρτος επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε πέρυσι να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της, ενώ παράλληλα έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων για τη φετινή χρονιά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος Μανώλης Δαμιανάκης μιλά στο Euro2day.gr για την προσήλωση της εταιρείας στην κρητική παράδοση, για την παγκόσμια καινοτομία του προϊόντος «Μικιό» αλλά και για τις κινήσεις που γίνονται προκειμένου τα προϊόντα της να κερδίσουν μερίδια αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕΡ.: Κύριε Δαμιανάκη, πώς εξελίχτηκε το 2014 για την Κρητών Άρτος; Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πορεία της εταιρείας;

ΑΠ.: Την περυσινή χρονιά καταφέραμε να ανεβάσουμε τις πωλήσεις κατά ελαφρά διψήφιο ποσοστό, βελτιώνοντας παράλληλα και το περιθώριο κέρδους μας. Η αύξηση των επιδόσεών μας προέρχεται από την ελληνική αγορά όπου διευρύναμε τα μερίδιά μας, καθώς οι εξαγωγές διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2013.
Μέσα στο έτος επίσης, υλοποιήσαμε και κάποιες επενδύσεις στο κομμάτι του μηχανολογικού εξοπλισμού, τις οποίες χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους.

Συνολικά, θεωρώ ότι το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Κρητών Άρτος, αν αναλογιστεί κάποιος το πόσο δύσκολο περιβάλλον είχαν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν πιάσαμε τους αρχικούς μας στόχους για άνοδο 20%, αυτό θα πρέπει να αποδοθεί μάλλον στο ότι είχαμε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι δεν καταφέρατε πέρυσι να αυξήσατε τις εξαγωγές σας, αν και το επιδιώκατε;

Καθυστέρησαν να κλείσουν κάποιες συνεργασίες που υπολογίζαμε. Αυτές ολοκληρώθηκαν προς το τέλος του 2014 και τώρα αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματά μας από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά. Οι εξαγωγές αναμφίβολα απαιτούν μια επίπονη αρχική διαδικασία. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν δώδεκα μήνες διαπραγματεύσεων και γραφειοκρατίας προκειμένου να κλείσουμε συμφωνία με μια μεγάλη αλυσίδα στο εξωτερικό.

Για φέτος ποιοι είναι οι στόχοι της Κρητών Άρτος;

Θέλουμε η αύξηση των πωλήσεών μας να πλησιάσει το 20% και να διευρύνουμε το περιθώριο λειτουργικού μας κέρδους κατά διακόσιες μονάδες βάσης. Ο στόχος μας βασίζεται σε άνοδο του κύκλου εργασιών μας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στην εγχώρια αγορά, η Κρητών Άρτος έχοντας ήδη καθιερωθεί ως ιδιαίτερα αξιόπιστος παραγωγός στον τομέα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα super markets, φέτος θα δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των επώνυμων προϊόντων της.

Έτσι, βελτιώθηκαν όλα τα προϊόντα της εταιρείας και από τον προσεχή Απρίλιο αυτό θα φανεί στην αγορά. Χρησιμοποιείται τώρα περισσότερο ελαιόλαδο, μεγαλύτερο ποσοστό σε αλεύρι ολικής άλεσης, μπαίνει προζύμι σε όλα τα προϊόντα, αναβαθμίζονται οι συσκευασίες προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρική ταυτότητα και υποστηρίζεται η όλη προσπάθεια με διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες, προκειμένου ο καταναλωτής να δοκιμάσει τα προϊόντα της Κρητών Άρτος.

Στο εξωτερικό τώρα, έχουμε ήδη κλείσει συμφωνίες με super markets σε Τουρκία, ΗΠΑ και Γερμανία. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις (πήγαμε πρόσφατα στη Γερμανία και ακολουθούν άλλες δύο σε ΗΠΑ και Ευρώπη), ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε με brokers για την εξεύρεση νέων πελατών. Οι εξαγωγές μας βασίζονται στο προϊόν «Μικιό», που είναι ένα φυσικό, υγιεινό και κρητικό σνακ. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρωτοποριακό προϊόν που έκανε την επανάσταση στο χώρο των snacks και βρήκε μεγάλη απήχηση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Κρητών Άρτος;

Είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την κρητική παράδοση και δεν θα ξεφύγουμε από αυτή. Μεταξύ άλλων, είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μέσα από τα προϊόντα «Μικιό» φτιάξαμε και λανσάραμε snacks με φυσικά υλικά, χωρίς καθόλου συντηρητικά και αρωματικές ύλες. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε προϊόντα της Κρήτης, όπως γραβιέρα, φέτα, ντομάτα, θυμαρίσιο μέλι, ελαιόλαδο. Όλα φρέσκα. Με άλλα λόγια, δημιουργήσαμε νέα προϊόντα, 100% φυσικά, που έχουν άρρηκτη σχέση με την Κρήτη.

ΥΓ.: Η Κρητών Άρτος σήμερα, παράγει:
- Παραδοσιακά κρητικά snacks με βάση την κρητική μεσογειακή διατροφή, με φυσικές πρώτες ύλες και παρθένο ελαιόλαδο.
- Κλασικά κρητικά παξιμάδια ολικής άλεσης με ελαιόλαδο.
- Γλυκά βουτήματα με ελαιόλαδο – Olive Oil Cookies.
- Παξιμαδάκια - μπουκιές – κρουτόν με ελαιόλαδο σε μεσογειακές γεύσεις από 100% φυσικά συστατικά (φέτα, άγρια χόρτα, λιαστή ντομάτα, ελιές, κτλ).
- Κριτσίνια και μίνι κριτσίνια σνακ.

Έδρα της εταιρείας είναι η Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v