Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DeGiro: H πλατφόρμα που θέλει το 20%-25% των συναλλαγών στο ΧΑ

Ανεβαίνουμε πολύ γρήγορα, τονίζει ο Gijs Nagel, CEO της ολλανδικής εταιρίας online συναλλαγών και θέτει υψηλούς στόχους για τη συνέχεια. Πώς πετυχαίνει χαμηλότερες προμήθειες. Τα πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Η ειδική προσφορά για τα ομόλογα.

DeGiro: H πλατφόρμα που θέλει το 20%-25% των συναλλαγών στο ΧΑ
O κ. Gijs Nagel, CEO της ολλανδικής εταιρείας online χρηματοοικονομικών συναλλαγών DeGiro, η οποία υπόσχεται προμήθειες έως και 80% χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχες ανταγωνιστικές πλατφόρμες, μας μίλησε και μας εξήγησε ποια είναι τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και πως σχεδιάζουν τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

Η εταιρεία DeGiro ιδρύθηκε το 2008 στην Ολλανδία από στελέχη με πείρα στον χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσω διαδικτύου και στοχεύει σε μερίδιο 20%-25% στις retail συναλλαγές σε κάθε αγορά που συμμετέχει, και στο Χ.Α. ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός.

Η πλατφόρμα χρηματοοικονομικών συναλλαγών της DeGiro, εκτός από τις μετοχικές αγορές της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Η.Π.Α., επιτρέπει στους χρήστες πρόσβαση στα χρηματιστήρια της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, του Χoνγκ-Κονγκ και πολλών άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως, επιτρέπει συναλλαγές σε ομόλογα, δικαιώματα προαίρεσης και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δίνοντας στο επενδυτικό κοινό την ευκαιρία να επωφεληθούν και μέσα από τη διεύρυνση του επενδυτικού τους ορίζοντα.

Κ. Nagel, η DeGiro ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα το περασμένο έτος. Πως θα χαρακτηρίζατε τους πρώτους μήνες λειτουργίας σας και ποια η αποδοχή που έχετε λάβει στην Ελληνική αγορά;

Ναι, η DeGiro ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες της στην Ελληνική αγορά τον Οκτώβριο του 2014. Από την αρχή, αναμέναμε ότι η ελληνική επενδυτική κοινότητα θα αγκαλιάσει τις δραστηριότητές μας, αν και για να είμαι ειλικρινής είχαμε πιο αργή εκκίνηση από ότι εκτιμούσα. Είναι αρκετά δύσκολο να πείσεις έναν Έλληνα επενδυτή να σε εμπιστευτεί με τις επενδύσεις του σήμερα. Από τη στιγμή που η εταιρεία μας είναι σχετικά νέα στον τομέα της λιανικής και οι εγχώριοι επενδυτές δεν είχαν ακούσει για εμάς νωρίτερα, οι πελάτες πιθανώς να ήθελαν να κάνουν κάποια έρευνα σχετικά με μας πρώτα. Ωστόσο, τώρα που σχεδόν κάθε ενεργός trader στην ελληνική επενδυτική κοινότητα γνωρίζει για το προϊόν μας, τα καλά νέα ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα, ανεβαίνουμε πολύ γρήγορα. Έχουμε δει φέτος το πελατολόγιο μας να δεκαπλασιάζεται σε μηνιαίο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό και για να δείξουμε την εκτίμησή μας προς την ελληνική επενδυτική κοινότητα για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει, έχουμε μια ειδική προσφορά μόνο για τους Έλληνες πελάτες που ενδιαφέρονται για συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα. Προσφέρουμε την δυνατότητα στους επενδυτές να κάνουν συναλλαγές για οποιοδήποτε ποσό σε ελληνικά ομόλογα με κόστος μόλις 1 ευρώ ανά συναλλαγή.

Τώρα που έχετε κάποια εμπειρία και γνώση για την ελληνική αγορά, τι περιμένετε όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τους όγκους συναλλαγών στο μέλλον;

Στόχος μας είναι να κερδίζουμε το 20% -25% σε κάθε αγορά που συμμετέχουμε. Στην Ολλανδία ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας. Σε όλες τις άλλες αγορές αυτό θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Για την ελληνική αγορά περιμένουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τα επόμενα χρόνια, όμως έχουμε ήδη δει ότι οι Έλληνες επενδυτές που έχουν έρθει σε εμάς είναι πολύ ενεργοί και έτσι περιμένουμε υψηλούς όγκους συναλλαγών στο μέλλον.

Το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της DeGiro είναι η τιμολόγηση. Πώς είστε σε θέση να προσφέρετε την εκτέλεση των συναλλαγών τόσο χαμηλότερα από την υπόλοιπη αγορά;

Χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όλα μας τα συστήματα δημιουργούνται και εξελίσσονται εσωτερικά από το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας μας. Σήμερα, οι συνδέσεις δεδομένων είναι ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές, επίσης, τα χρηματιστήρια μείωσαν τις χρεώσεις τους ενώ οι πελάτες, έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του διαδικτύου. Εμείς απλά περνάμε αυτά τα οφέλη στους πελάτες μας!

Η ολλανδική αγορά ήταν πάντα πρωτοπόρος στο θέμα των συναλλαγών μέσω του διαδικτύου αλλά πλέον και οι επενδυτές σε άλλες χώρες είναι περισσότερο έτοιμοι τώρα. Επιπλέον, με τους νέους κανονισμούς της MiFID είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ευρώπη από μία κεντρική τοποθεσία, το οποίο σημαίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όρους οικονομίας κλίμακας. Αυτή η κεντρική τοποθεσία για εμάς είναι η Ολλανδία, όπου λειτουργούμε υπό την κανονιστική εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και σύμφωνα με το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ολλανδικής Επιβλέπουσας Αρχής Χρηματοοικονομικών Αγορών που είναι η αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η DeGiro προσφέρει διαφορετικά είδη λογαριασμών στους πελάτες της. Ποια είναι τα οφέλη και οι διαφορές από αυτές τις επιλογές, αντίστοιχα;

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι τύποι έχουν χαμηλές προμήθειες. Οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας μας μέσα από 3 διαφορετικά προφίλ. Στην DeGiro λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας την προστασία του επενδυτή. Για το λόγο αυτό, ως προεπιλογή, η DeGiro σας ανοίγει ένα λογαριασμό στο Bασικό προφίλ (Basic profile). Το Bασικό προφίλ μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε Ένεργό (Active) ή Trader χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Ως εκ τούτου, η διαφορά αυτών των προφίλ έναντι του Βασικού βρίσκεται στις πρόσθετες επενδυτικές επιλογές που παρέχουν στους πελάτες μας. Επιπλέον, μέσω ενός προφίλ Active ή Trader, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περιθώριο ασφαλείας (margin) και επίσης έχει περισσότερα προϊόντα διαθέσιμα για συναλλαγές. Όλα τα κεφάλαια των πελατών μας διακρατόνται από μια ξεχωριστή νομική οντότητα και ως εκ τούτου διαχωρίζονται πλήρως από εμάς ως εταιρεία. Μία ακόμη επιλογή που είναι διαθέσιμη για τους πελάτες μας κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους είναι να αποφασίσουν εάν επιθμυμούν να έχουν Κανονικό προφίλ ή Custody προφίλ. Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί τα περιουσιακά του στοιχεία να δανείζονται σε άλλους πελάτες μας μπορεί να επιλέξει το λογαριασμό Custody, αλλά αυτό επίσης συνεπάγεται ότι και οι ίδιος δεν μπορεί να πωλήσει τίτλους που δεν έχει στην κατοχή του (short selling).

Που βρισκόσαστε στο θέμα των mobile συναλλαγών, αφού φαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω αυτών των καναλιών κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Μόλις ξεκίνησε η λειτουργία της mobile πλατφόρμα μας. Η πρώτη έκδοση για φορητές συσκευές είναι διαθέσιμη μέσω του browser του κινητού τηλεφώνου ή του tablet σας στη διεύθυνση https://m.degiro.nl/TraderMobile/login χωρίς να απαιτείται να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή η οποία μόνο θα κάνει τη συσκευή σας να λειτουργεί πιο αργά!

Η DeGiro δεν προσφέρει άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα συμβουλευτικές υπηρεσίες ή έρευνα και ανάλυση όπως κάνουν οι παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες. Είναι μειονέκτημα αυτό για εσάς;

Η DeGiro βασίζεται στην πολιτική εκτέλεσης εντολών, αυτό που ονομάζεται "Execution Only policy", γεγονός που σημαίνει ότι δεν παρέχει συμβουλές στους επενδυτές της. Φυσικά στην πλατφόρμα μας, οι traders μπορούν να βρουν τα ιστορικά δεδομένα των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν, καθώς και ορισμένα διαγράμματα με δείκτες τεχνικής ανάλυσης.

Τέλος, εμείς δεν θεωρούμε μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν παρέχουμε επενδυτικές συμβουλές. Το δικό μας βασικό πλεονέκτημα, εκτός από την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των πελατών μας, είναι οι εξαιρετικά ελκυστικές τιμές που προσφέρουμε σε συνδυασμό με την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, που οι επενδυτές πάντοτε εκτιμούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v