Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πότε θα «πέσει χρήμα» στην οικονομία

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου κ. Γιώργος Άππιος αισιοδοξεί για σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία, εκτιμώντας πως από τα τέλη του έτους οι τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζουν περισσότερο και φτηνότερο χρήμα.

Κύπρος: Πότε θα «πέσει χρήμα» στην οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου κ. Γιώργος Άππιος απαντά στις ερωτήσεις του Euro2day.gr για μια σειρά από καυτά ζητήματα, όπως οι νέες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, οι εξελίξεις στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και οι στόχοι που έχει θέσει η Τράπεζα για το 2015.

ΕΡ: Κύριε Άππιε, πόσο αισιόδοξος είστε για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Κύπρου-τρόικας;

ΑΠ: Όλες οι ενδείξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν θετική αξιολόγηση από την Τρόικα και επαναφορά της Κύπρου στο πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο αφού ο δρόμος προς βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε ως Κύπρος με την εφαρμογή και των υπολειπομένων μεταρρυθμίσεων και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ενός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Οι προοπτικές για την Κυπριακή Οικονομία είναι επομένως πολύ καλύτερες από ότι κάποιος θα υπολόγιζε ότι θα ήταν τον Μάρτιο του 2013 μετά το κούρεμα.

ΕΡ: Οι τελευταίες αποφάσεις της Βουλής για το ζήτημα των εκποιήσεων, πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

ΑΠ: Το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας αποτελείται από αριθμό νέων Νόμων, καθώς και τροποποιήσεων σε υφιστάμενους. Αναμένεται ότι θα εκδοθούν επιπλέον κανονισμοί οι οποίοι απαιτούνται για την εφαρμογή των Νόμων αυτών. Το όλο Πλαίσιο μαζί με τον Νόμο των εκποιήσεων είναι κάτι νέο και σχετικά περίπλοκο και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα πρακτικά προβλήματα θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες μέχρι να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες εκείνες που, αφ' ενός θα παρέχουν προστασία στους χρεώστες που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες και αφ' έτερου θα δίνουν στις Τράπεζες τον απαιτούμενο μοχλό πίεσης σε προβληματικούς πελάτες οι οποίοι αρνούνται να ανταποκριθούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ήταν απαραίτητες και ότι θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

ΕΡ: Κινδυνεύουμε να δούμε «ακρότητες» από την πλευρά των τραπεζών απέναντι σε αδύναμους πελάτες τους;

ΑΠ: Δεν αναμένονται «ακρότητες» γιατί πρώτον οι πρόνοιες του Νόμου είναι τέτοιες που θα προστατεύουν ουσιαστικά τους δανειολήπτες από τέτοιου είδους συμπεριφορά εκ μέρους των Τραπεζών, και δεύτερο οι ίδιες οι Τράπεζες δεν επιθυμούν τέτοια φαινόμενα. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και στο παρελθόν Νόμο για εκποιήσεις χωρίς πλαίσιο προστασίας, έστω με καθυστέρηση κάποιων χρόνων στην εκποίηση ακόμη και πρώτης κατοικίας, αλλά δεν είδαμε «ακρότητες» από τράπεζες. Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις που πιστεύω ότι θα είναι εξαιρέσεις, και όχι ο κανόνας.

ΕΡ: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου ζητάει από τις τράπεζες περισσότερο και φτηνότερο χρήμα. Πότε πιστεύετε ότι ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα δύο αυτά αιτήματα;

ΑΠ: Με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές για την Κυπριακή Οικονομία να είναι θετικές, αναμένεται ότι ο κίνδυνος της Κύπρου ως επικράτεια θα μειώνεται συνεχώς και τα επιτόκια θα αρχίσουν να συγκλίνουν με αυτά που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης η Ποσοτική Χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτραπεί και στην Κύπρο, βοηθώντας ουσιαστικά στα θέματα ρευστότητας. Τα πιο πάνω θα φέρουν περισσότερο και φθηνότερο χρήμα στην αγορά. Αναμένεται όμως ότι αυτό θα γίνεται σταδιακά από το τέλος του 2015 και μετά.

ΕΡ: Η μητρική Τράπεζα Πειραιώς πήρε την πρωτοβουλία στην Ελλάδα και διέγραψε μια σειρά δανείων που αφορούσαν δανειολήπτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύετε πως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στην Κύπρο;

ΑΠ: Υπάρχουν κάποιες πρόνοιες στο πλαίσιο αφερεγγυότητας που πιθανόν να οδηγήσουν σε διαγραφές. Θα πρέπει πρώτα να δούμε προσεκτικά αυτές τις πρόνοιες και τον τρόπο εφαρμογής τους, για να μπορούμε να μελετήσουμε πιθανά σενάρια όπου οι Τράπεζες να πάρουν παρόμοιες πρωτοβουλίες όπως αυτές της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας και επιταχύνοντας κάποιες περιπτώσεις διαγραφών.

ΕΡ: Ποια ήταν η οικονομική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο το 2014 και ποιοι είναι οι φετινοί της στόχοι;

ΑΠ: Το 2014 η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου είχε μια πολύ θετική πορεία σε ότι αφορά την αύξηση των εργασιών της, την προσέλκυση καταθέσεων από το δίκτυο καταστημάτων καθώς και της Μονάδας Διεθνών Επιχειρήσεων, και την αύξηση του πελατολογίου. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των εργασιών κυμαίνεται γύρω στο 40%. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση. Δυστυχώς, η επιδείνωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος δημιούργησε προϋποθέσεις αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες προκαλώντας αρνητικά τελικά αποτελέσματα. Οι στόχοι για το 2015 είναι: α) η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, β) η αύξηση του πελατολογίου και η διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών και γ) η προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου στα νέα δεδομένα.

ΕΡ: Το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από την ελληνική οικονομία, πόσο επηρεάζει την πορεία της Τράπεζας στην Κύπρο;

ΑΠ: Η προκήρυξη και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δημιούργησαν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και προκάλεσαν κάποιες ανησυχίες στους πελάτες μας. Παρουσιάστηκε επιδείνωση το Φεβρουάριο του 2015 πριν το Eurogroup. Έκτοτε υπάρχει κάποιου είδους καθησυχασμός ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Καθ' όλη την διάρκεια, ενημερώναμε και ενημερώνουμε συνεχώς τους πελάτες μας σε ότι αφορά την εύρωστη θέση της Τράπεζας σε θέματα ρευστότητας και την τοποθέτηση όλων των μετρητών της Τράπεζας σε ομόλογα χωρών και σε τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης εκτός Ελλάδας. Πέραν του ονόματος και της μετοχικής σύνθεσης, η Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) δεν εξαρτάται από την Μητρική Τράπεζα και δεν επηρεάζεται από εξελίξεις στην Ελλάδα αφού ο ισολογισμός έχει ουσιαστικά απεξαρτητοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v