Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Κουφόπουλος: Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στο ΧΑ

«Αγοράζουμε εταιρείες και όχι μετοχές» δηλώνει ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος, γενικός διευθυντής της 3Κ Investments Partners ΑΕΔΑΚ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί επενδυτική ευκαιρία την τοποθέτηση σε επιλεγμένους ελληνικούς τίτλους.

Γιώργος Κουφόπουλος: Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στο ΧΑ

Σε μια δυσμενή συγκυρία για το ΧΑ και την ελληνική οικονομία γενικότερα, ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος θυμάται τον Warren Bufett και τη φράση του «να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται». Πιστεύει πως μέσα από μια προσεκτική επιλογή τίτλων και μακροπρόθεσμη προοπτική υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προκύψουν σημαντικές αποδόσεις προς όφελος των επενδυτών. Ο κ. Κουφόπουλος, λοιπόν, μιλά στο Euro2day.gr για το νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο «3Κ Greek Value», τους στόχους και την επενδυτική του φιλοσοφία.

Ποια είναι η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ; Πρόκειται για νέα εταιρεία στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων;

Η 3Κ Investment Partners Α.Ε.Δ.Α.Κ είναι η «συνέχεια» της ING A.Ε.Δ.ΑΚ μετά την εξαγορά της από τη διοίκησή της και τους επιχειρηματίες Τάκη Κανελλόπουλο και Γιάννη Καματάκη. Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας παραμένει άθικτο. Συνεχίζει να αντιπροσωπεύει την ΝΝ Investment Partners (πρώην ING Investment Management) στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τους ΟΣΕΚΑ της NNIP με έδρα στο Λουξεμβούργο. Επιπλέον, διαχειρίζεται τα τέσσερα Ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια και εξυπηρετεί το δίκτυο πωλήσεων και τους πελάτες της NN Hellas στην Ελλάδα. Με εξαίρεση την αλλαγή των μετόχων, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη λειτουργία της εταιρείας, η οποία διατηρεί την προσήλωσή της στην επίτευξη ελκυστικών αποδόσεων και στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες της.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν σήμερα εργαλεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός επενδυτή;

Τα Α/Κ είναι ποσά χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί από πλήθος επενδυτών και τα οποία διαχειρίζονται εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με καταστατικό στο οποίο περιγράφεται η στρατηγική που ακολουθείται. Τα Α/Κ ως θεσμός δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους επενδυτές, λόγω της φύσης τους και του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι στην κατοχή των μεριδιούχων και μόνο αυτών. Οι εταιρείες διαχείρισης ασκούν διαχείριση χωρίς να έχουν την κατοχή του ενεργητικού. Συνεπώς, δεν υπάρχει κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου μεταξύ των πελατών και των εταιρειών διαχείρισης. Επιπλέον, τα Α/Κ προσφέρουν πληθώρα επενδυτικών επιλογών, ώστε πρακτικά είναι βέβαιο ότι κάθε είδους επενδυτής με διαθέσιμα κεφάλαια θα βρει το συνδυασμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα «θέλω» του. Ταυτόχρονα, υπάρχουν οικονομίες κλίμακας, καθώς τα Α/Κ συγκεντρώνουν υψηλό ενεργητικό συγκρινόμενα με την ατομική επένδυση ενός μεμονωμένου επενδυτή κι έτσι επιτυγχάνουν επαγγελματική διαχείριση από ειδικούς σε χαμηλό κόστος, ακόμα και για σχετικά μικρό κεφάλαιο επένδυσης. Ακόμα τα Α/Κ παρέχουν τη δυνατότητα καθημερινής συμμετοχής αλλά και εξαγοράς, δίνοντας στην επένδυση υψηλή ρευστότητα. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ο υψηλός βαθμός διαφάνειας, δεδομένου ότι κάθε ημέρα δημοσιεύεται η αξία των μεριδίων των Α/Κ, ενώ και η σύνθεση του χαρτοφυλακίου γίνεται γνωστή, τουλάχιστον, σε τριμηνιαία βάση.

Γιατί εμπιστευόσαστε ελληνικές εταιρείες και μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο;

Αναμφίβολα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Τα προβλήματα ρευστότητας προκαλούν ασφυξία στην οικονομία η οποία πέρα από τα δομικά προβλήματά της εμφανίζει επί σειρά ετών συρρίκνωση του ΑΕΠ. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει χαθεί το 1/4 του ελληνικού ΑΕΠ, ένας στους τρεις Έλληνες, από το εργατικό δυναμικό είναι άνεργος, υπάρχει μειωμένη ορατότητα ενόψει εξελίξεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων συνεχίζουν να είναι τρομακτικά. Για το λόγο αυτό αγοράζουμε ελληνικές εταιρίες. Εφαρμόζουμε έναν απλό κανόνα που o Warren Buffett χρησιμοποιεί για τις αγορές του: «Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται». Σίγουρα ο φόβος έχει εξαπλωθεί. Οι επενδυτές ορθά ανησυχούν για υπερδανεισμένες εταιρίες ή επιχειρήσεις που δεν έχουν ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Όμως, οι υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη προοπτική των περισσότερων ελληνικών εταιρειών δεν έχουν βάση. Πολλές από αυτές τις εταιρείες παρουσιάζουν υστέρηση στα αποτελέσματά τους, όμως οι περισσότερες από αυτές θα έχουν νέα αυξημένη κερδοφορία στο μέλλον, καθώς θα επιβιώσουν της κρίσης, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ένα σημείο: Δεν μπορώ να προβλέψω τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις του χρηματιστηρίου. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα αν ο δείκτης του χρηματιστηρίου θα είναι σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο. Πιθανώς να είναι υψηλότερα, καθώς εάν μια πτώση κατά 25% του ΑΕΠ έχει οδηγήσει σε πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών σε 85%, τότε οποιαδήποτε άνοδος του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του Γενικού Δείκτη και το ΑΕΠ δεν μπορεί να είναι συστηματικά αρνητικό. Η διάρκεια και η ένταση αυτής της κρίσης έχει οδηγήσει πολλές αξιόλογες εταιρείες σε χαμηλές αποτιμήσεις. Επιχειρήσεις με υγιέστατους ισολογισμούς, αξιόλογες διοικήσεις και καλές προοπτικές μπορούν να αποκτηθούν σε χαμηλές αποτιμήσεις. Ουσιαστικά, η κρίση είναι φίλος του επενδυτή καθώς του επιτρέπει να αποκτήσει τμήμα εξαιρετικών ελληνικών εταιρειών σε χαμηλές τιμές. Μακροπρόθεσμα τα νέα θα είναι καλύτερα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιβιώσει από παγκόσμιους πολέμους, εμφύλιο, δικτατορία, υποτιμήσεις του νομίσματός της και άλλες κρίσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη στη μακρά ιστορία της. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.

Ποια είναι η γενικότερη επενδυτική σας φιλοσοφία;

Όταν επενδύουμε τα χρήματα των πελατών μας αγοράζουμε μικρά κομμάτια εταιρειών και γινόμαστε συνέταιροι τους. Δεν μας απασχολεί αν η τιμή της μετοχής μειωθεί. Το αντίθετο μάλιστα, ίσως αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο για αγορές στο βαθμό που δεν υπάρχει επιδείνωση στα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας. Άρα, δεν αγοράζουμε μετοχές, αγοράζουμε εταιρείες. Καθότι έχουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επιδιώκουμε να επενδύουμε σε αξιόπιστες διοικήσεις και εταιρείες με εξασφαλισμένο μοντέλο λειτουργίας. Για το λόγο αυτό κοιτάμε στο παρελθόν για να δούμε το έργο τους, την ακεραιότητα τους, με τι ρυθμό μεγαλώνουν και πώς έχουν αντιδράσει σε προηγούμενες κρίσεις. Τα τελευταία 10 έτη τουλάχιστον 20 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν την εσωτερική τους αξία τους (ίδια κεφάλαια + μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου) με ετήσιο ρυθμό υψηλότερου του 10%. Η κερδοφορία και η ανάπτυξη που αναμένουμε στο μέλλον μας βοηθά να εκτιμήσουμε την «εσωτερική» αξία της εταιρείας, η οποία αν είναι μεγαλύτερη από την τιμή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο αποτελεί καλό σημάδι για αγορά.

Ποιος είναι ο σκοπός του Α/Κ 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού;

Σκοπός του κεφαλαίου 3K Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού είναι η επένδυση σε μετοχές αξιόλογων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελληνικών εταιρειών, που διαθέτουν εύρωστους ισολογισμούς, μακροχρόνια κερδοφορία, αξιόπιστη διοίκηση και ελκυστικές αποτιμήσεις. Σημαντικό μέρος του ενεργητικού του θα επενδύεται σε ελληνικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και μειωμένης εμπορευσιμότητας. Η μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει βυθίσει τις τιμές και άρα τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών. Από τις 243 εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι 128 έχουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 10 εκατομμύρια ευρώ! Άρα υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών σε μικρές εταιρείες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες σε μεγάλα funds. Οι μικρές σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες είναι λιγότερο γνωστές σε αναλυτές και σε επενδυτές. Αυτό, σε συνδυασμό με την απαξίωση της Ελλάδας, τις κάνει ακόμη περισσότερο υποτιμημένες και άρα ελκυστικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v