Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η Σύνοδος θα δώσει τις πολιτικές κατευθύνσεις»

Η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει σε μια μέρα τονίζει ο Valdis Dombrovskis σε συνέντευξή του στην Αγγ. Παπαμιλτιάδου. Δεν έχουμε πάρει αξιόπιστες προτάσεις από την Αθήνα. Η παράταση θα έχει στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι θέσεις για χρέος, συντάξεις και αμυντικές δαπάνες.

«Η Σύνοδος θα δώσει τις πολιτικές κατευθύνσεις»

Δεν έχουμε πάρει αξιόπιστες προτάσεις από την Αθήνα επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων ΜΝΙ και αρθρογράφο του Euro2day.gr Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι τώρα πρέπει να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις καθώς η συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει σε μια μέρα. Εκτιμά ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα επαρκής χρόνος.

Μιλώντας αμέσως μετά το Eurogroup και την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίζει ότι τη Δευτέρα οι ηγέτες θα δώσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση της χώρας. «Οι αντιπροτάσεις που έχει κάνει η Ελλάδα είναι προφανώς ελλιπείς για να οδηγήσουν σε αξιόπιστη στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Εμφανίζεται επικριτικός για το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές δηλώσεις που επηρεάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων ενώ παράλληλα συνέδεσε την παράταση που συζητείται με μια «ξεκάθαρη δέσμευση» από την ελληνική πλευρά ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Ως προς αυτό σημειώνει με νόημα ότι υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που «δεν ήμασταν πάντα σίγουροι και δε διαπιστώσαμε μια ξεκάθαρη βούληση και δέσμευση ως προς αυτό».

Αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έως τώρα λέει το τι δεν προτίθεται να κάνει αντί του τι θα κάνει, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι είναι δυνατό να κατατεθούν αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα.

Σημειώνει ότι δόθηκε μεγάλη ευελιξία από τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα. Αναφορικά με το χρέος αφήνει ανοικτό το παράθυρο συζήτησης με βάση τη συμφωνία του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 αλλά υπογραμμίζει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα. Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους, τονίζει.

Τέλος σημειώνει οτι οι χώρες μέλη της ΕΕ ανησυχούν για τη προοπτική να μην πληρωθεί το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, σημειώνει ωστόσο ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης.

Κύριε αντιπρόεδρε, μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για την ατμόσφαιρα του Eurogroup της Πέμπτης;

Όπως ξέρετε δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία. Υπήρξε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Οι αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση τη Δευτέρα. Ως ατμοσφαιρα, το eurogroup αντικατόπτρισε την πολύπλοκη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, καθώς είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε το πρόγραμμα εκπνέει, και δεν υπάρχει συμφωνία.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες εξηγήσεις; Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών και ο πρωθυπουργός είπαν ότι έχουν καταθέσει τις αντιπροτάσεις τους σε ευθυγράμμιση με αυτό που ζήτησαν οι τρεις θεσμοί.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τις προτάσεις που χρειαζόμαστε, οι οποίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη βάση για μία συμφωνία κι οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν μία αξιόπιστη στρατηγική για το πώς η Ελλάδα θα επανακτήσει οικονομική σταθερότητα και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Εμείς, από την πλευρά των θεσμών, προετοιμάσαμε τις προτάσεις μας σε αντιστοιχία με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία θα διαμορφώσει μια καλή βάση για έναν συμβιβασμό. Σε αυτήν τη συμφωνία προσφέρουμε σημαντικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σύγκριση με το υπάρχον πρόγραμμα, από 3% σε 1% για το τρέχον έτος. Υπάρχει επίσης η ευελιξία να αντικατασταθούν μέτρα του προγράμματος. Για παράδειγμα αν οι ελληνικές αρχές έχουν πρόβλημα με κάποια από τα μέτρα, μπορούν να εμφανίσουν εναλλακτικές προτάσεις με ίση δημοσιονομική αξία. Ένα παράδειγμα, το οποίο συζητήθηκε κατά τις τεχνικές διαβουλεύσεις, είναι η άμυνα. Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι για να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν δυσκολίες. Οι θεσμοί υπήρξαν πολύ ανοιχτοί και προσπάθησαν να βρουν μία λογική πρόταση αντίστοιχη της σημερινής κατάστασης, η οποία, όπως γνωρίζουμε, δυστυχώς χειροτερεύει. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει ανάπτυξη και να παρουσιάζει καλά ποσοστά απασχόλησης, είχε αποκαταστήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για λίγο είχε βγει στις αγορές, και τώρα βλέπουμε ότι η κατάσταση τους τελευταίους έξι μήνες επιστρέφει στην χρηματοπιστωτική αστάθεια και δυστυχώς ξαναγυρίζει στην ύφεση.

Οι προβλέψεις της κομισιόν την άνοιξη προέβλεπαν μια μικρή ανάπτυξη ακόμα και για το 2015. Αλλάζει τώρα αυτό;

Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να πει ότι η Ελλάδα τεχνικά έχει ξαναμπεί σε ύφεση, μετά από δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Αν η Ελλάδα θα έχει ύφεση και στο τέλος της χρονιάς μένει να το δούμε, θα εξαρτηθεί όμως από το αν θα υπάρξει μια συμφωνία με τους πιστωτές και μία αξιόπιστη στρατηγική για να επανακτήσει την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. 

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει καθόλου εναλλακτικές προτάσεις στους θεσμούς ή έχει κάνει προτάσεις αλλά δεν είναι επαρκείς;

Οι αντιπροτάσεις [της ελληνικής κυβέρνησης] στερούνταν ξεκάθαρα μίας στρατηγικής για την επιστροφή στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη. 

Αναφέρατε τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ως ένα πιθανό μέτρο αντικατάστασης. Τι άλλα [μέτρα] θα μπορούσαν να προταθούν; 

Αυτό εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να το αποφασίσει. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δουλέψει λίγο-πολύ επί τη βάσει αυτών των προτάσεων, τότε θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει. Γιατί μέχρι τώρα διαμηνύει ενεργά αυτό που δεν είναι πρόθυμη να κάνει, παρά αυτό που θα κάνει. Και αυτό είναι κάτι που το είδαμε και στο eurogroup σήμερα (Πέμπτη).

Τι είπε ο κ. Βαρουφάκης στο Εurogroup;

Δεν εξετάζουμε μεμονωμένα συγκεκριμένα επιχειρήματα των υπουργών, έτσι δε θα ρισκάρω να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη.

Ωστόσο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε, ότι δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά ή κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη ξέρουμε;

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Eurogroup δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, η οποία θα εξασφάλιζε ένα αξιόπιστο δρόμο προς την ανάκαμψη.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης μοιράζονται ακόμα την ίδια θέση στο θέμα της Ελλάδας, έχουμε την κατάσταση 18-1 που είχαμε από το Φεβρουάριο και μετά;

Δε θα το έθετα έτσι. Το Eurogroup είναι πρόθυμο να βοηθήσει, έχει συμφωνήσει να επεκτείνει το πρόγραμμα, έχει συμφωνήσει στην ευελιξία που οι θεσμοί εφάρμοσαν στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου, αν διαπιστώσει ότι επίκειται κάποια συμφωνία.

Τι θα προσδοκούσατε από τη συνάντηση του των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα; 

Δεν μπορώ φυσικά να προδικάσω το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, αλλά πιστεύω ότι το κίνητρο είναι αρκετά ξεκάθαρο: πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος, κι έτσι αυτή η συζήτηση έχει φτάσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Ένα πράγμα που θα ήθελα να προσθέσω στο θέμα της οικονομίας - για να μη φαίνεται τόσο ζοφερή η κατάσταση- είναι ότι, ναι μεν η Ελλάδα πηγαίνει πάλι προς ύφεση, αλλά το προηγούμενο έτος είδαμε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία για μια γρήγορη ανάκαμψη ήταν εκεί. Την περασμένη χρονιά η Ελλάδα ήταν έτοιμη να κάνει στροφή και να βγει από την κρίση κι υπάρχει ακόμα η πιθανότητα για μια γρήγορη επάνοδο της οικονομίας. Έτσι, αν υπάρξει η πολιτική βούληση και οι συνθήκες επανάκτησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης αρκετά γρήγορα, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ας επιστρέψουμε στη σύνοδο της Δευτέρας. Τι θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. που οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν;

Είναι πλέον στο χέρι των αρχηγών κρατών να παράσχουν περαιτέρω πολιτική καθοδήγηση.

Είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο;

Δε νομίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε μία μέρα. Ίσως [η σύνοδος] θα μπορούσε να συμβάλλει με προτάσεις σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες, θα απαιτούσαν επίσης επέκταση του προγράμματος, γιατί είμαστε πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία, γιατί θα πρέπει κανείς πραγματικά να επεξεργαστεί τις προτάσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις αξιολογήσεις, το δημοσιονομικό αντίκτυπο και τη συνολική οικονομική εικόνα, κάτι που θέλει πολλή δουλειά. Και όπως είπε και ο πρόεδρος του eurogroup, το είδος αυτών των προτάσεων πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς προτού παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Επίσης, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τελειώσει η αξιολόγηση του προγράμματος και για να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Άρα το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει η προοπτική για να προκύψει κάποια συμφωνία. 

Ποια είναι τα πιο πιθανά σενάρια από τώρα και στο εξής; 

Η Κομισιόν επέμενε πάντα ότι το καλύτερο σενάριο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε. είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. Τώρα είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι, αν είναι να κατευθυνθούμε προς τα 'κει, θα υπάρξει η ανάγκη για μια επέκταση του προγράμματος. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις και σε νομοθετικές ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει μια απτή πρόοδος η οποία θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πόση διάρκεια θα είχε μια επέκταση [του προγράμματος]; Ένα χρόνο, μερικούς μήνες;

Εξαρτάται από το αν θα αρχίσει να διαφαίνεται μία συμφωνία και ποιο θα είναι το χρονικό της περιθώριο. Σε αυτή τη φάση, δε γνωρίζουμε. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ημερομηνίες αν δεν έχουμε μια συμφωνία. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχουν τελειώσει τον Απρίλιο. Έτσι τώρα, χρειάζεται να επανεξετάσουμε το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας προτού σχηματίσουμε άποψη για την επέκταση του προγράμματος.

Η επέκταση αυτή θα είναι συνδεδεμένη, όπως και στο παρελθόν, με ρευστότητα, προαπαιτούμενα και ορόσημα, προκειμένου η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της; 

Έτσι λειτουργεί συνήθως το πρόγραμμα. Δε θέλω να προδικάσω τις αποφάσεις των αρχηγών των κρατών, αλλά το τρέχον πλαίσιο εργασίας είναι τα εναπομείναντα χρήματα να δοθούν σε υπο-δόσεις. Αν υπάρξει μια επέκταση, νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που θα συζητηθούν. 

Παρατήρησα ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που θέλει επίσης και η ελληνική πλευρά για να φτάσει σε μια συμφωνία. Αλλά η Ε.Ε. δε θα ήθελε να συζητήσει τώρα κάτι τέτοιο, μέχρι να επιλυθούν και όλα τα άλλα ζητήματα. Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε αυτό; 

Η απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 επέτρεπε τη συζήτηση πάνω στους όρους του χρέους μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν ακόμα. Συνεπώς, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να επανέλθουμε σε αυτό το ερώτημα, όμως είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένο με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Και φυσικά δε συζητάμε για διαγραφή χρέους εδώ. 

Όμως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό πρέπει να μπει τώρα στο τραπέζι. Άρα θα πρέπει να υποχωρήσει από αυτή της τη θέση. 

Αυτό που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση είναι η συμφωνία του Eurogroup το 2012. Για άλλη μια φορά, δε συζητάμε διαγραφές χρεών. 

Υπάρχουν αναφορές ότι υφίστανται κάποιες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού ζητήματος. Το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στις εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ μέσω μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτός ο στόχος δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς περικοπές στις συντάξεις, κάτι που δε θέλει να κάνει. 

Υπάρχει μια κοινή πρόταση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ στο τραπέζι, η οποία επιτρέπει αρκετή ευελιξία. Για άλλη μια φορά: αν οι ελληνικές αρχές έχουν δυσκολίες με μέτρα του προγράμματος, μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις. 

Ακόμα και με αυτό το μέτρο; 

Ακόμα και με αυτό.

Αν λοιπόν προσφέρετε στην Ελλάδα τέτοια ευελιξία, τότε γιατί δεν έχουμε ήδη μία συμφωνία; 

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Από την πλευρά των θεσμών, πιστεύαμε πραγματικά ότι ήμασταν αρκετά ευέλικτοι, μειώσαμε σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εναλλακτικά μέτρα, τα οποία μπορεί η ελληνική πλευρά να προτείνει, όπως στο θέμα του ΦΠΑ και τις συντάξεις. Όμως χρειάζεται να δούμε από την άλλη ποιες είναι οι συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και σε μία οικονομική στρατηγική που θα οδηγεί σε ανάκαμψη. 

Πιστεύετε ότι η ελληνική πλευρά μπλοφάρει ώστε να πάρει μία καλύτερη συμφωνία την απολύτως τελευταία στιγμή; Κάποια μέλη της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πάντα συμβιβάζεται στο τέλος. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. 

Έχουμε περάσει την ενδέκατη ώρα κι είμαστε πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ακόμα κι αν θεωρητικά υπάρξει μια συμφωνία νωρίς την επόμενη εβδομάδα. Έτσι πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν τρόποι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα. 

Μία λύση, είπατε, είναι η επέκταση, υπό προϋποθέσεις για την παροχή ρευστότητας αλλά θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση. Τι θα συμβεί αν δεν συμφωνήσουν με τις προϋποθέσεις; Ποια θα είναι η εναλλακτική όταν θα φτάσουμε στην 1η Ιουλίου;

Να σας θυμίσω ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου για την επέκταση βασίστηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Εάν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση τότε δεν έχει νόημα μια επέκταση.

Άρα η ελληνική πλευρά πρέπει να επαναδεσμευτεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε να πάρει μία επέκταση.

Δε θα το αποκαλούσα επίσημη δέσμευση, θα έλεγα όμως ότι είναι κάπως προφανές. Ποιο είναι το νόημα να επεκτείνει κανείς ένα πρόγραμμα αν δεν υπάρχει η πρόθεση ολοκλήρωσής του; Υπάρχουν τρέχοντες μηχανισμοί βοήθειας, η ισχύς των οποίων θα λήξει και, φυσικά, το τρέχον πρόγραμμα συνοδεύεται από τους όρους που καταγράφονται στο μνημόνιο (MoU).Υπάρχει αρκετή ευελιξία για να αλλάξουμε τους όρους. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη βούληση και δέσμευση για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα. Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν είμασταν πάντα σίγουροι και δε διαπιστώσαμε μια ξεκάθαρη βούληση και δέσμευση ως προς αυτό.

Φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν υποχωρεί. Είστε αισιόδοξος ότι την τελευταία εβδομάδα θα υπάρξει κάποια συμφωνία;

Θα έλεγα, μάλλον, ότι από το Eurogroup της Ρίγας έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Φυσικά, υπάρχουν προφανώς ουσιώδεις διαφορές στις απόψεις για έναν αριθμό σημαντικών στοιχείων. Τουλάχιστον τώρα η συνολική εικόνα είναι κατανοητή, γνωρίζουμε πού βρίσκονται και οι δύο πλευρές. Πριν, ούτε καν αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο. Έχει γίνει σημαντική τεχνική εργασία και, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, θα μπορέσουμε να συντάξουμε μια συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) μέσα σε λίγες μέρες.

Λέτε ότι υπάρχει δυνατότητα να έχουμε Staff Level Agreement μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πρώτα θα πρέπει να έχουμε αυτήν την πολιτική συμφωνία και μετά θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ημερομηνίες. Έχουν υπάρξει τόσες ημερομηνίες. Πρέπει να δούμε αυτή τα συμφωνία προτού αρχίσουμε να τη συνδέουμε με ημερομηνίες.

Mπορείτε να περιγράψετε ποιες είναι οι διαφορές τώρα;

Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Εχουμε πολλή ενημέρωση για το τι δεν δέχεται η ελληνική πλευρά αλλά καμία για τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνουν και μπορούν αξιόπιστα να πιάσουν τους στόχους.

Αυτό είναι μόνο;

Πρέπει να δούμε επίσης τη συνολική στρατηγική για έξοδο από την κρίση. Το θέμα δεν είναι μόνο οι αριθμοί και να συναντήσεις κάποιον στη μέση, αλλά να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα;

Δεν θα μπω σε σενάρια. Επιμένουμε ακόμα στο καλύτερο σενάριο που είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος. Φυσικά είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη-μέλη είναι φυσιολογικό να είναι «νευρικά», κάποια κοιτούν ενδεχόμενα, αλλά η Κομισιόν είναι εστιασμένη στο καλύτερο σενάριο.

Ρωτώ γιατί ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου.

Τώρα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για να δούμε τι κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε, να δούμε τι πολιτικές κατευθύνσεις θα μας δώσουν οι ηγέτες και τότε θα εξετάσουμε τα μελλοντικά σενάρια.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θέλουν συμφωνία και για το χαρακτηρισμό του Ταμείου ως «εγκληματικά υπεύθυνου» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

Τι μπορώ να πω γι' αυτό. Υπήρξε πολλή και αχρείαστη (unhelpful) ρητορική η οποία δεν βοηθά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων. Υπήρξαν τόσο πολλά διαφορετικά σχόλια αλλά επικεντρωνόμαστε στην ουσία, τις προτάσεις και τις πραγματικές εξελίξεις.

Εμπιστεύεστε τον Γ. Βαρουφάκη. Εμπιστεύεστε τον Αλ. Τσιπρα;

Να είμαι ξεκάθαρος, η Κομισιόν εργάζεται με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές κομμάτων.

Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις έως τώρα;

Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, οπότε υπάρχει χώρος για βελτίωση. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει πολύ εντατικά αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα παράσχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v