Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Edward Nusbaum: Η συνταγή για πάταξη της φοροδιαφυγής

Το «κλειδί» για την Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα δηλώνει ο Global CEO της Grant Thornton σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τι αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας για την οικονομία. Πώς θα έρθουν επενδύσεις. Τα μηνύματα από τη Volkswagen.

Οι περιορισμοί και η εποπτεία είναι απαραίτητα στοιχεία για την ορθή λειτουργία των αγορών, αρκεί να βρεθεί μια τέτοια ισορροπία, ώστε αυτά να κινητοποιούν την ανάπτυξη και να προστατεύουν τους επενδυτές, τονίζει ο κ. Έντουαρντ Νάσμπαουμ, Global CEO της Grant Thornton International, μιλώντας στο Euro2day.gr.

Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους οίκους ανεξάρτητων εταιρειών παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, θα παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του ομίλου με τίτλο "Greek Economy-Restart" που πραγματοποιείται σήμερα για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Στην ομιλία του, με τίτλο «Business Focus in Greece», θα παρουσιάσει την παγκόσμια έκθεση του International Business Report της Grant Thornton για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από τα πλέον προφανή συμπεράσματα της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν η δραματική πτώση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας στο γ' τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τον κ. Νάσμπαουμ, αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική αβεβαιότητα, την εξάλειψη της οποίας θεωρεί το στοιχείο-κλειδί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως υπογραμμίζει ωστόσο και παρά την αρνητική εκτίμηση για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της Grant Thornton εξέφρασαν ευνοϊκότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της δικής τους δραστηριότητας.

Ο κ. Νάσμπαουμ αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αναδύεται η τάση των ολοένα και πιο εξωστρεφών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, γεγονός που υποστηρίζεται από την τεχνολογία και κινητοποιείται από τις συνθήκες ανταγωνισμού που θέτει η παγκοσμιοποίηση. Εκτιμά ότι η τάση αφορά και την Ελλάδα, για την οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντας την έκτασή της στην Ελλάδα, ο κ. Νάσμπαουμ σημειώνει πως οι επιχειρηματίες ζητούν «ένα προβλέψιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα». Προσθέτει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολυσύνθετη και απαιτεί συνδυασμό νομοθεσίας, αποτελεσματικών πολιτικών και τεχνογνωσίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρωγή της τεχνολογίας σ' αυτή την προσπάθεια και καταλήγει πως «αν και κανείς δεν επιθυμεί να πληρώνει φόρους, εν τούτοις οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν, εφόσον όλοι οι υπόλοιποι συνεισφέρουν το αναλογούν μερίδιό τους».

Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο της Volkswagen, ο κ. Νάσμπαουμ (ο οποίος είχε συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μετά το σκάνδαλο Enron στις ΗΠΑ), κάνει λόγο για σοβαρά ζητήματα, «που δεν θα έπρεπε κανείς να αντιμετωπίζει ελαφρά».

Η εταιρική απάτη και η διαφθορά αντιμετωπίζονται με διαρκή εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι του προκαλεί πάντοτε έκπληξη ο αριθμός των εμπλεκόμενων προσώπων σε μια απάτη.

* Δείτε τη συνέντευξη (στα αγγλικά)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v