Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωσύμβουλοι: Καυτό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις και «κόκκινα δάνεια»

Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Πάρις Κοκορότσικος μιλά στο Euro2day.gr για τις φετινές προοπτικές της εταιρείας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. «Καυτό» ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις εταιρειών και κόκκινα δάνεια.

Ευρωσύμβουλοι: Καυτό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις και «κόκκινα δάνεια»

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 πιθανόν να αποδειχτεί πολύ ενδιαφέρον για τους Ευρωσυμβούλους, στον βαθμό που αρχίζει να κινείται ταχύτερα η ελληνική αγορά (πρόοδος νέου ΕΣΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων) και που ανεβούν οι ρυθμοί των κοινοτικών προγραμμάτων στα Βαλκάνια.

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της εισηγμένης βορειοελλαδίτικης εταιρείας κ. Πάρις Κοκορότσικος, περιγράφοντας επίσης τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται για την εταιρεία στο Ιράν αλλά και τις δυσκολίες στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.

Κύριε Κοκορότσικε, πώς εξελίχθηκε το 2015 για τους Ευρωσυμβούλους σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Το 2015 ήταν μια χρονιά χωρίς κανένα νέο αξιοσημείωτο project να βγαίνει στην ελληνική αγορά, οπότε ουσιαστικά περιοριστήκαμε στο να... τρώμε από τα έτοιμα, δηλαδή να δουλεύουμε ανεκτέλεστα συμβόλαια που είχαμε εξασφαλίσει από το παρελθόν.

Στο εξωτερικό τώρα, στις μη κοινοτικές χώρες που δραστηριοποιούμαστε, θα έλεγα πως είχαμε μια κανονική χρονιά.

Σε ό,τι αφορά δε, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δουλεύουμε, είδαμε από τον Σεπτέμβριο και μετά να ξεκινούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρουμε κάποιες δουλειές κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το 2016 δεν φαίνεται να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στην Ελλάδα.

Έχετε δίκιο. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με χαμηλούς ρυθμούς για την ελληνική αγορά, με το ΕΣΠΑ να μην έχει ουσιαστικά αρχίσει ακόμη να τρέχει.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον δεύτερο εξάμηνο. Όχι μόνο γιατί η ελληνική οικονομία έχει κάθε συμφέρον να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά και γιατί αναμένονται εξελίξεις σε πολύ ενδιαφέροντα μέτωπα για εμάς, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη για αναδιοργανώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Φαίνεται λοιπόν πως στο δεύτερο μισό του 2016 ενδεχομένως να προκύψουν αρκετές δουλειές στο αντικείμενό μας στην Ελλάδα και πολύ πιθανόν νέα συμβόλαια στα Βαλκάνια.

Η στρατηγική συνεργασία που έχετε συνάψει πώς εξελίσσεται;

Ο εταίρος μας έχει επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, καθώς επίσης και για μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ιδιαίτερα στο κομμάτι του real estate. Εμείς είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε λειτουργικά τους στόχους αυτούς, εκμεταλλευόμενοι και τις προκύπτουσες συνέργειες.

Έχετε εδώ και καιρό δραστηριοποιηθεί στο Ιράν, σε μια χώρα που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με τη δυνατότητα επένδυσης ξένων κεφαλαίων. Τι είδους εργασίες διεκδικείτε;

Βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σημαντικές προσφορές μας που αφορούν στην ανάληψη διαχείρισης δύο θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Επίσης, λειτουργούμε ως σύμβουλοι ήδη σε τέσσερις επιχειρήσεις (δεν θα ήθελα να ανακοινώσω τα ονόματά τους) που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Και φαίνεται πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Γενικότερα, ποια είναι η φετινή σας στρατηγική στο εξωτερικό;

Θα πρέπει να επισημάνω τις πολύ χαμηλές τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, που έχουν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν πολλά επενδυτικά σχέδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παρά το γεγονός ότι τα δικά μας projects στην περιοχή συνεχίζονται κανονικά, αν διατηρηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σε παρόμοια επίπεδα, τότε πιθανόν να επηρεαστούμε και εμείς αρνητικά στο κομμάτι της ανάληψης νέων εργασιών στην περιοχή.

Αντίθετα, εμείς από την πλευρά μας, μέσα στο 2016 θα δώσουμε έμφαση στα Βαλκάνια και από τις «νέες χώρες» στο Ιράν. Στα Βαλκάνια θα προκύψουν περισσότερα έργα από το νέο ΕΣΠΑ που ήδη ξεκίνησε να ξετυλίγεται από πέρυσι, ενώ το Ιράν πρόκειται για μια αγορά που γνωρίζουμε και μόλις τώρα αρχίζει να ανοίγει.

Θα προχωρήσετε τελικά σε αύξηση του μετοχικού σας κεφαλαίου;

Έχει ληφθεί μια σχετική απόφαση, η οποία εκτός απροόπτου θα υλοποιηθεί μέσα στο έτος.

Αντικείμενο εργασιών (όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εισηγμένης): Από το 1990 που ιδρύθηκε έως σήμερα, έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο εταιρειών με διεθνή ταυτότητα και παρουσία, γεγονός που την καθιστά μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στον κλάδο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία συμβούλων που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απασχολώντας πάνω από 100 έμπειρα στελέχη.

Με γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και θυγατρικές σε Λουξεμβούργο, Κύπρο, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία, Σερβία, Τσεχία και Μπαχρέιν, έχει δυνατότητα παροχής ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών.

Συγκαταλέγεται μέσα στους πρώτους ομίλους παγκοσμίως στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση υποδομών καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Θέτοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την καινοτομική επιχειρηματικότητα, δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη ιδιωτική θερμοκοιτίδα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, i4G, η οποία μάλιστα βραβεύθηκε ως η "Καλύτερη Νέα Θερμοκοιτίδα" παγκοσμίως το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v