Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ενισχύσεις ως 1,5 δισ. από τον Αναπτυξιακό Νόμο»

Τη χρησιμότητα μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογραμμίζει ο Γ.Γ. Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Οι αλλαγές στον Αναπτυξιακό και η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Τα όπλα για προσέλκυση πολυεθνικών.

Ενισχύσεις 1,2-1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας θα δώσει αμέσως ή εμμέσως ο νέος υπό διαβούλευση Αναπτυξιακός Νόμος, τον οποίο σχεδίασε και προωθεί το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπριανίδη.

Από το παραπάνω ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρηματικές ενισχύσεις, 600 εκατ. ευρώ προσφέρονται μέσω φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων και περίπου 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέσω Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία θα επιδιώξουν μόχλευση και με ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο κ. Λαμπριανίδης ,υπερασπιζόμενος την επιλογή των φοροαπαλλαγών, υποστηρίζει πως για πρώτη φορά δίνεται έμφαση «στην απόδοση της επένδυσης», δηλαδή στην πριμοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που τελικώς παράγουν κέρδη. Αναφέρει επίσης πως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, οι ενισχύσεις μέσω φοροαπαλλαγών δεν ξεπερνούσαν το 10% ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 55%, και πως με το νέο αναπτυξιακό νόμο το ποσοστό των φορολογικών κινήτρων αγγίζει το 45%.

Παραδέχεται ωστόσο την επιβάρυνση από τα νέα φορολογικά μέτρα, αναφέροντας πως «η αύξηση της φορολογίας μέσα στην κρίση είναι δυστυχώς μια αναγκαιότητα», συμπληρώνοντας ωστόσο την εκτίμησή του πως εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις αναφέρεται στη δέσμευση του νέου αναπτυξιακού να παράσχει σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια δωδεκαετία, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει σειρά τροπολογιών αλλά και νέο, βελτιωμένο νόμο για την ταχεία αδειοδότηση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων (fast track). Αναφέρεται δε στην επικείμενη τελική έγκριση τριών μεγάλων επενδύσεων σε τουρισμό και ενέργεια.

Ο κ. Λ. Λαμπριανίδης αναλύει επίσης τα κίνητρα που δίνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος όσον αφορά στις συγχωνεύσεις καθώς και στην ενίσχυση προβληματικών αλλά εν δυνάμει βιώσιμων επιχειρήσεων. Αναφέρεται στη σύσταση Επενδυτικών Ταμείων, που με τη σύμπραξη ιδιώτη διαχειριστή και τη συμβολή ιδιωτικών κεφαλαίων θα ενισχύσουν επιχειρήσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (καινοτομία, εξωστρέφεια κ.ά.) καθώς και οικονομικά στοιχεία βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως «η σύσταση μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ήταν πολύ χρήσιμη».

Συμπληρωματικά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προωθούνται επίσης τροπολογίες «για την προσέλκυση επενδύσεων που αφορούν στη σύσταση παραρτημάτων ξένων πολυεθνικών ομίλων στη χώρα», μια πτυχή επενδύσεων που σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη είναι μεγάλης σημασίας καθώς ενισχύουν την απασχόληση υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού και εμποδίζουν το φαινόμενο του "brain drain".

Επίσης, όπως αναφέρει, προωθούνται αλλαγές όσον αφορά τις επενδύσεις από μετανάστες -είτε για την αγορά ακινήτων, είτε για την εκδήλωση επιχειρηματικών επενδύσεων-, θέτοντας περιορισμούς όσον αφορά στο είδος της επένδυσης, όπως ότι δεν θα υπάρξει στήριξη για όσους επιθυμούν να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα.

Αναφέρεται επίσης στις εκκρεμότητες των παλαιών αναπτυξιακών νόμων του 2004 και του 2011-για τους οποίους λέει ότι «υπήρξαν υπερδεσμεύσεις»- σημειώνοντας πως θα υπάρξουν παρατάσεις για τα συμβασιοποιημένα σχέδια και τροπολογίες διευκόλυνσης των επενδυτών. Τονίζει ωστόσο πως από τα εγκεκριμένα 6.300 σχέδια, υπολογίζεται να υλοποιηθούν λιγότερα από τα μισά, λαμβάνοντας συνολικές ενισχύσεις της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v