Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπακογιάννης: Αναγκαία η συνεργασία και οι συναινέσεις

Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων δίνει απαντήσεις στα στενά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Η προσέλκυση επενδύσεων, οι δράσεις του ΕΣΠΑ και ο «έρωτας» με την αυτοδιοίκηση.

«Ερωτευμένος» με την τοπική αυτοδιοίκηση και περήφανος για το επίπεδο πολιτικής συναίνεσης που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης.

Μετά από έξι χρόνια θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, αρχικώς ως δήμαρχος Καρπενησίου και σήμερα ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάξει συνολικά το τοπίο, ωστόσο μπορεί να επέμβει «κάνοντας περισσότερα, με λιγότερα».

Η οικονομική κρίση προφανώς προσδιορίζει στενά όρια αντίδρασης, ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με ξεκάθαρο στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο ευρώ και ότι αυτό πιάνει τόπο». Σ' αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απορρόφησε κατά 107,13% κοινοτικά κονδύλια την τελευταία διετία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, με σκοπό την ανταποδοτικότητα και στόχο την οικονομική ανάπτυξη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στη δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας -που θα έχουν καθοδηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο- και προχωρά σε συνεργασία με τον Δημόκριτο και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος σε πρόγραμμα προσέλκυσης νέων ερευνητών σε βιομηχανίες της περιοχής.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρεται στη δρομολόγηση δράσεων στο Βιομηχανικό Πάρκο Εξυγίανσης στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί αλλά και να οργανωθεί με σύγχρονους όρους η βιομηχανική παραγωγή που συγκεντρώνεται στην περιοχή. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρεται επίσης στη δημιουργία ενός εργαλείου μικροπιστώσεων για τη χρηματοδότηση επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης σημειώνει πως αν και «το κεντρικό κράτος κρατάει δέσμια την αυτοδιοίκηση», εντούτοις η συνεργασία είναι μονόδρομος. «Εμείς δεν εκλεχθήκαμε για να κάνουμε αντιπολίτευση», αναφέρει, «αλλά για να κάνουμε τη δουλειά».

Στον ίδιο τόνο υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση, συναίνεση». Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μελλοντική του πολιτική σταδιοδρομία, υποστηρίζει «ότι έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει» και σημειώνει «πως όποιος σχεδιάζει το επόμενό του βήμα, κινδυνεύει να τυφλωθεί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v