Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Δήμας: Η υπερφορολόγηση μας οδηγεί ολοταχώς στον γκρεμό

Αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ με στόχο να στηριχθεί η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας ζητά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ. Ζητά να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και να αλλάξει η πολιτική υπερφορολόγησης των πάντων.

Χρ. Δήμας: Η υπερφορολόγηση μας οδηγεί ολοταχώς στον γκρεμό

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και αλλαγής της πολιτικής της υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Χρήστος Δήμας.

Με συνέντευξή του στο Euro2day.gr, o βουλευτής Κορινθίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να μην έχουμε ανάγκη ένα τέταρτο μνημόνιο. Πραγματικό στοίχημα της πολιτείας, επισημαίνει, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μόνιμων και βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσα από ένα συντεταγμένο παραγωγικό σχέδιο της χώρας, ενώ προσδιορίζει ως βασική αρχή του πλάνου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης τον περιορισμό των εμποδίων από το κράτος, ώστε να ευνοείται η παραγωγή.

Η κυβέρνηση επιχαίρει για το ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε απορροφήσεις ΕΣΠΑ. Είναι αυτή η δική σας εικόνα;

Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε εγκεκριμένο το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα μεταξύ των 28 που είχε λάβει έγκριση ήδη από τον Μάιο του 2014, ενώ τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2014. Επίσης, την ίδια περίοδο ψηφίστηκε ο νόμος πλαίσιο για το ΕΣΠΑ.

Όλοι ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πιάσουμε το στόχο του 7% που έχει τεθεί, ωστόσο πρέπει να δούμε και πώς χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της περιόδου 2007-2013, όπου η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην Ε.Ε., ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία δημιουργήθηκαν 25.000 νέες εργασίας (αν εξαιρέσει κανείς τα έργα παροχής πόσιμου νερού και τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που προορίζονται για καταπολέμηση της ανεργίας). Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερος συγκριτικά με τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν. Σημασία έχει λοιπόν να δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία ως μοχλούς ουσιαστικής ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες και βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα αποτρέψουν την περαιτέρω "διαρροή εγκεφάλων" στο εξωτερικό και όχι πρόσκαιρης ωφέλειας που δεν προσφέρουν ουσιαστικά στη χώρα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος κάθε κυβέρνησης.

Πιστεύετε ότι η κατανομή των πόρων είναι σωστή, ή θα πρέπει να γίνουν μεταφορές αυτών;

Ναι, με ουσιαστικό στόχο πάντοτε τη δημιουργία μόνιμων και βιώσιμων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί μέσα από ένα συντεταγμένο παραγωγικό σχέδιο της χώρας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι 7μηνες ή 8μηνες συμβάσεις προσφέρουν μια πρόσκαιρη οικονομική ενίσχυση, όμως στόχος μας πρέπει να είναι η προσφορά μόνιμων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Αυτό έχει νόημα. Και ταυτόχρονα να ξαναδούμε ορισμένους τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τα οφέλη. Όπως, ενδεικτικά, ο τομέας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του κράτους, μπορούμε σύντομα να έχουμε μια εξ ολοκλήρου ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, κάνοντας τις συναλλαγές αποκλειστικά ηλεκτρονικά και κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό χρόνο, χρήμα και διαφάνεια. Το έχουν κάνει χώρες όπως η Εσθονία με μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να δούμε τους διαθέσιμους πόρους συνεπώς συνδυαστικά με τους στόχους του κράτους για τα επόμενα χρόνια. Όχι σαν ένα κουμπαρά που προσπαθούμε απλά να μοιράσουμε, αδιαφορώντας τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το περιβόητο πλάνο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Πώς το σχολιάζετε και σε ποιους τομείς πρέπει να εστιαστεί αυτό;

Φαίνεται πως ακόμα υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης - θεσμών για τους στόχους, ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά. Να υπενθυμίσω πως πρώτη η Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό, μέσω του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ζητήσει τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά στο 2%. Ελπίζουμε να επιτευχθεί ο στόχος, αν και η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία για να το διεκδικήσει αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς σε όλα τα επίπεδα προσπαθούμε να συνδράμουμε σε αυτόν τον εθνικό στόχο.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένους μόνο τομείς καθώς πιστεύω πως όλοι συνολικά έχουν τη σημασία τους. Βασική αρχή όμως, πρέπει να είναι πως το κράτος θα βάζει λιγότερα εμπόδια ώστε να ευνοείται η παραγωγή.

Πώς βλέπετε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές; Θεωρείτε πιθανό να υπάρξει ένα 4ο Μνημόνιο;

Η πραγματικότητα είναι πως το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα λήγει το 2018. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να γίνει σημαντική άρση στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, να πιάσουμε τους αισιόδοξους στόχους του προϋπολογισμού για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2.7% και για το πρωτογενές πλεόνασμα 1.75% και να έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να δανειζόμαστε από τις αγορές με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Μόνο αν γίνουν όλα αυτά συνδυαστικά και δεν έχει συμβεί κάτι απρόοπτο που να τα ανατρέπει, θα αποφύγουμε να μπούμε σε νέες, ενδεχομένως και μεγαλύτερες, περιπέτειες. Το χειρότερο σενάριο είναι το 2018 να μην έχουμε πρόσβαση στις αγορές και να μη θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα οι εταίροι. Αν συμβεί αυτό, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες της χώρας και τότε μαθηματικά θα οδηγηθούμε στην αβεβαιότητα. Συνεπώς, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει θετικά για τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, των αγορών και των επενδυτών και να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Πιστεύει κανείς όμως πως αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να μην έχουμε ανάγκη ένα τέταρτο μνημόνιο; Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω.

Η ΝΔ επιμένει να ζητά εκλογές. Προς τι αυτή η επιμονή από τις αρχές της προηγούμενης άνοιξης; Βλέπετε άμεσα πολιτικές εξελίξεις;

Αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο μνημόνιο, τότε πρέπει να αλλάξει άμεσα η πολιτική της χώρας. Πολύ απλά, αν δεν αλλάξει η πολιτική της υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, οδηγούμαστε ολοταχώς προς τον γκρεμό. Ειδικότερα πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονη ισόποση περικοπή κρατικών δαπανών. Η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα εδώ και μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι, θα πρέπει να εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά τμήματα από ό,τι τα πολιτικά κόμματα. Συνεπώς στην προσπάθεια αυτή ευπρόσδεκτοι είναι όσοι και όσες είναι αποφασισμένοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους προς την κατεύθυνση αυτή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συμμερίζονται τις αρχές, τις αξίες αλλά κυρίως το όραμά μας για μια διαφορετική Ελλάδα, της αξιοσύνης και της παραγωγής και παράλληλα δεν κουβαλούν βαρίδια του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v