Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκέρτσος (ΣΕΒ): Δικαίωμα επιλογής κλαδικής ή επιχειρησιακής σύμβασης

Τις θέσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων αναλύει ο γενικός του διευθυντής σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Η πρόοδος της Ελλάδας και τα προβλήματα χρονισμού των μεταρρυθμίσεων. Το ελληνικό κράτος δεν δίνει τα κατάλληλα μηνύματα προς τους επενδυτές, τονίζει.

«Δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά», υποστηρίζει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ. Άκης Σκέρτσος, επιμένοντας ωστόσο ότι ο ΣΕΒ συμφωνεί στο γενικό πλαίσιο αρχών για τα εργασιακά.

Με την εκτίμηση πως η αγορά εργασίας επί χρόνια ήταν υπερρ-υθμισμένη, οδηγώντας σε αύξηση ανεργίας και στρεβλώσεις, εξηγεί ότι η βασική ένσταση του Συνδέσμου αφορά στον τρόπο προσφυγής στη διαιτησία αλλά και στο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ανάμεσα σε επιχειρησιακές και συλλογικές συμβάσεις, επί τη βάσει των δυνατοτήτων τους.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι μεταρρυθμίζοντας μόνον την αγορά εργασίας και καθυστερώντας στην προώθηση άλλων μέτρων, η ελληνική οικονομία αδυνατεί να καρπωθεί τα οφέλη. Αναφέρει δε ότι υπήρξε «ζήτημα χρονισμού στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», με ευθύνη τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και των θεσμών, που δεν έθεσαν προτεραιότητες «στην ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων».

Υποστηρίζει δε ότι η απόλυτη μεταρρύθμιση είναι η χρήση της τεχνολογίας και η καθολική καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να περιοριστεί «η μαύρη οικονομία που στερεί πόρους από την επίσημη οικονομία».

Ο κ. Σκέρτσος εστιάζει επίσης στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας μάλιστα ότι η κρίση που βιώνουμε αποτελεί απότοκο αυτού του ελλείμματος. Παρά τη βελτίωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στους πίνακες ανταγωνιστικότητας, σημειώνει ότι πρέπει να τρέξουν ταχύτερα οι επεμβάσεις εκείνες που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω από τον «μέσο όρο», προκειμένου να έρθουν οι πολυπόθητες επενδύσεις.

«Δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία χωρίς τη βιομηχανία», υποστηρίζει, ωστόσο αιτείται ενός περιβάλλοντος που θα στηρίζει με κίνητρα τη δραστηριότητα. Αναγνωρίζει ως θετική τη μείωση των ειδικών φόρων και τον θετικό αντίκτυπο στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Υπογραμμίζει ωστόσο την ανισότητα που δημιουργεί το ακριβό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παραδέχεται το έλλειμμα επενδύσεων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο ότι πραγματοποιούνται 20 δισ. ευρώ ετησίως για τη διατήρηση υφιστάμενων δραστηριοτήτων. Σχολιάζει πάντως πως «το ελληνικό κράτος δεν δίνει τα κατάλληλα μηνύματα προς τους επενδυτές».

Τέλος, απευθύνεται σε κυβέρνηση και θεσμούς, με το αίτημα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην ανακοπεί η διαφαινόμενη επιστροφή της οικονομίας σε πορεία ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v