Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Start ups με κοινωνικό αντίκτυπο

Οι πέντε ελληνικές εταιρείες που προκρίθηκαν να διεκδικήσουν το βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Chivas-the Venture». Η περίπτωση της Laddroller και τι δηλώνει στο Euro2day.gr o ιδρυτής της Δημήτρης Πετρωτός.

Start ups με κοινωνικό αντίκτυπο

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas-The Venture έφτασε στην τελική ευθεία, καθώς κατοχυρώθηκαν οι πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που ξεχώρισαν μεταξύ 57 αιτήσεων που υποβλήθηκαν και θα συμμετάσχουν στον ελληνικό τελικό για την ανάδειξη του μεγάλου Ελληνα νικητή, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό, διεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης $1 εκατ. για την επιχείρησή του.

Οι πέντε φιναλίστ είναι οι εξής (κατ’ αλφαβητική σειρά):

- A million senses, με κύριο αντικείμενο την παροχή πακέτων διακοπών προσαρμοσμένων στις ανάγκες οικογενειών με μέλη με αυτισμό.

- Agrifarm, κύριο αντικείμενο την επιχειρηματική εκπαίδευση και οικονομική διευκόλυνση νέων αγροτών μέσω ευνοϊκών όρων πληρωμής, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά.

- Cyclefi, με κύριο αντικείμενο το καινοτόμο μοντέλο επιβράβευσης καταναλωτών που ανακυκλώνουν, το οποίο προσφέρει εξοικονόμηση στις δαπάνες του νοικοκυριού.

- Laddroller, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός standing wheelchair (ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο ορθοστάτησης) που διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.

- SOFFA, με κύριο αντικείμενο την ένταξη και απασχόληση προσφύγων και διασωθέντων θυμάτων trafficking στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, και την παραγωγή μόδας με ηθικό και βιώσιμο τρόπο.

Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, οι πέντε φιναλίστ θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2017, όπου η τελική τους παρουσίαση θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και κατόπιν θα προκύψει ο μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas-The Venture στο Λος Άντζελες τον Ιούλιο του 2017.

Στο Euro2day.gr μίλησε ο κ. Δημήτρης Πετρωτός, αρχιτέκτονας και συνιδρυτής μίας εκ των πέντε διεκδικητριών εταιρειών, της Laddroller.

Κύριε Πετρωτέ, τι ακριβώς είναι το αμαξίδιο Laddrοller;

Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να λαμβάνουν με πολύ απλό τρόπο την όρθια στάση. Να σηκώνονται όρθιοι αλλά και να κινούνται από την όρθια θέση. Η ορθοστάτηση είναι απαραίτητη, γιατί με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται μια πληθώρα προβλημάτων υγείας που δημιουργούνται εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο, όπως για παράδειγμα η μόλυνση ενός απλού έλκους κατάκλισης.

Η αμεσότητα με την οποία ο χρήστης του laddroller μπορεί να σηκώνεται όρθιος τον βοηθά να μένει υγιής, αφενός, και αφετέρου, να μην αναγκάζεται να κάνει συνεχείς φυσιοθεραπείες, να μη χρειάζεται να τροποποιεί το σπίτι του, να μην έχει μονίμως την ανάγκη συνοδού, εξοικονομώντας σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο. Όμως η ικανότητα κάποιου να σηκώνεται όρθιος του δίνει και τη δυνατότητα να εργάζεται, να διασκεδάζει, να χρησιμοποιεί τις διάφορες δομές και να αλληλεπιδρά με τους συνανθρώπους του στο ίδιο επίπεδο, βελτιώνοντας έτσι τον ψυχισμό του.

Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα σχετικά προϊόντα στην αγορά. Πού πιστεύετε ότι έγκειται η καινοτομία του δικού σας προϊόντος;

Το laddroller δεν είναι μόνο ένας απλός ορθοστάτης. Η εφεύρεσή μας, η οποία προστατεύεται διεθνώς, δίνει στον χρήστη της την ικανότητα να ξεπερνά εμπόδια, κράσπεδα και κενά με πολύ μεγάλη ευκολία. Έτσι, δεν μένει ποτέ κολλημένος και απελπισμένος στην αστική ζούγκλα. Η επιλεκτική τετρακίνηση, η δυνατότητα μεταφοράς στον χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου, αλλά και η δυνατότητα να χρησιμοποιείται ακόμη και με χειροκίνητη προώθηση κάνουν το laddroller τόσο ολοκληρωμένο.

Αμαξίδια με ορισμένα παρόμοια τέτοια χαρακτηριστικά κατασκευάζονται από καιρό. Κανένα όμως δεν συγκεντρώνει ταυτοχρόνως σε μία και μόνη συσκευή όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το laddroller μοναδικό. Το laddroller συνδυάζει ταυτόχρονα τη στιγμιαία ορθοστάτηση, την ικανότητα να ξεπερνά εμπόδια, τη φορητότητα, τη χειροκίνητη προώθηση και τις μικρές ενεργειακές απαιτήσεις χάρη στον πατενταρισμένο σχεδιασμό του.

Ποια υποδομή διαθέτει η εταιρεία σας στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνογνωσίας;

Η εταιρία μας στελεχώνεται από εξειδικευμένα άτομα στον τομέα της μηχατρονικής και της ιατρικής. Έχουμε κάνει δική μας έρευνα πάνω στα ανθρωπομετρικά δεδομένα ατόμων με αναπηρία αλλά και στις ανάγκες τους μέσα στο αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, η διαφορετική επαγγελματική προέλευση των κύριων μελών της laddroller, μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε ένα σημαντικό πρόβλημα αιώνων κάτω από νέο πρίσμα και με εντελώς διαφοροποιημένη προσέγγιση. Επιπλέον, κάνοντας χρήση όλων των τεχνολογιών που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, οι οποίες δεν είναι ως επί το πλείστον παραδοσιακές στη βιομηχανία των αναπηρικών αμαξιδίων, είμαστε σε θέση να παράξουμε ένα καινοτόμο, εύχρηστο και σημαντικά οικονομικότερο προϊόν από τον υπάρχοντα ανταγωνισμό.

Για ποιο λόγο συμμετέχετε στον διαγωνισμό Chivas-The Venture;

Μέσω του διαγωνισμού Chivas-The Venture και του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του να δίνει έμφαση και προτεραιότητα σε επιχειρήσεις με διακριτό κοινωνικό αντίκτυπο, θα μας δοθεί η δυνατότητα να προβάλουμε το πρωτοποριακό μας αναπηρικό αμαξίδιο σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε ο βασικός μας στόχος για την επίλυση των καθημερινών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να γίνει πραγματικότητα και να συντελέσουμε έτσι στη σαφή βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v