Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Η ανάπτυξη θα έρθει από το εξωτερικό

Ο πρόεδρος του εισηγμένου Ομίλου κ. Ν. Παπαθανασίου μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία του 2016 και για τους στόχους της φετινής χρονιάς. Η κατάσταση στην εσωτερική αγορά, η πορεία της τουρκικής θυγατρικής και οι προσπάθειες για νέες εξαγορές.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Η ανάπτυξη θα έρθει από το εξωτερικό
Η ΕΛΤΟΝ Χημικά έχει καταφέρει να σημειώνει σήμερα ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση των μεριδίων της στην εγχώρια αγορά και στη συνεχή εκτός Ελλάδας ανάπτυξη του Ομίλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, μιλώντας στο Euro2day.gr, προχωρά σε ένα σύντομο απολογισμό για την πορεία του 2016 και αναφέρεται στις πρώτες εκτιμήσεις του για την τρέχουσα χρήση.

Όπως φαίνεται, η ανάπτυξη θα έρθει από το εξωτερικό και γι’ αυτό άλλωστε η ΕΛΤΟΝ Χημικά σχεδιάζει την εξαγορά και άλλης εταιρείας.

Κύριε Παπαθανασίου, πώς εξελίχθηκε το 2016 για την ΕΛΤΟΝ Χημικά;

Καταφέραμε να ανεβάσουμε τόσο τον κύκλο εργασιών μας, όσο και την κερδοφορία μας, πράγμα που είχε ήδη διαφανεί από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η βελτίωση των επιδόσεων αφορούσε σχεδόν όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της εταιρείας και φυσικά τις θυγατρικές μας στο εξωτερικό.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ισχυρή ομάδα που διαθέτει η ΕΛΤΟΝ Χημικά, καθώς είναι προφανές ότι η εσωτερική αγορά δεν βοήθησε. Η αύξηση των πωλήσεών μας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης των μεριδίων μας. 

Ταλαιπωρηθήκατε από το ζήτημα των επισφαλειών που τόσο απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις; Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με το τραπεζικό σύστημα;

Το 2016 πήγαμε πολύ καλά και στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε, πέρα από την προσοχή που αποδίδουμε στο θέμα, πολιτική μας είναι να ασφαλίζουμε τις πιστώσεις μας. Οι σχέσεις μας με τις τράπεζες ήταν και παραμένουν άριστες.

Μιλήστε μας αναλυτικότερα για την πορεία του Ομίλου στο εξωτερικό.

Οι πωλήσεις μας στο εξωτερικό αποτελούν περίπου το 40% του συνολικού μας κύκλου εργασιών. Πέρυσι ανεβάσαμε τις επιδόσεις μας σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, όπου αυτές παρέμειναν στάσιμες, επηρεαζόμενες και από τις γενικότερες συνθήκες στη χώρα.

Ειδικότερα για τη νεότερη αγορά μας, αυτήν της Τουρκίας, μπορεί μεν να σημειώσαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ξεκινήσαμε από μια χαμηλή βάση σύγκρισης. Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως το ξεκίνημα στην Τουρκία είναι ενθαρρυντικό, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Τι μπορεί να αναμένει η ΕΛΤΟΝ Χημικά για το 2017;

Όπως φαίνεται, θα έχουμε μια νέα αύξηση των πωλήσεών μας στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι προβλέψεις είναι δύσκολες, καθώς επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι θα έχουμε μια μάλλον σταθερή χρονιά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και της κατανάλωσης επηρεάζει πτωτικά τις πωλήσεις των πελατών μας. Και δεύτερον, γιατί τα μερίδιά μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε είναι ήδη υψηλά, οπότε τα περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσής τους είναι περιορισμένα.

Η επιθετική πολιτική των εξαγορών στο εξωτερικό συνεχίζεται;

Ασφαλώς. Ξένος οίκος έχει λάβει εντολή από εμάς να διερευνήσει πιθανούς αγοραστικούς στόχους που να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εμάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια εξέλιξη που να χρήζει ανακοίνωσης.

ΥΓ. 1: Οι τομείς εξειδίκευσης-δραστηριοποίησης της ΕΛΤΟΝ Χημικά είναι οι ακόλουθοι:

• Αγροτικά Εφόδια και Πολλαπλασιαστικό υλικό
• Τρόφιμα, Ποτά, Ζωική διατροφή
• Προϊόντα προσωπικής και Οικιακής φροντίδας, Φαρμακευτικά
• Κατασκευές, Δομικά Υλικά, Πολυμερή, Πλαστικά, Χρώματα
• Επεξεργασία Νερού, Μετάλλου, Πολυουρεθάνες, Βυρσοδεψία, Κλωστοϋφαντουργία, Βιομηχανικές Εφαρμογές
• Αντιδραστήρια & Όργανα Χημείου
• Εξειδικευμένα Χημικά Ψυκτικών Εφαρμογών

ΥΓ. 2: Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΤΟΝ Χημικά διαμορφώθηκε στα 58,87 εκατ. ευρώ (+11,44%) και το καθαρό μετά από φόρους αποτέλεσμα στα 2,4 εκατ. ευρώ (+15,14%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v