Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζωούλλης Μηνά: Επενδύσαμε 120 εκατ. μέσα στην κρίση

Επενδύσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία προγραμματίζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. «Καλή χρονιά» το 2016, με αύξηση πωλήσεων 2-3%. Τι εκτιμά ο CEO Ζωούλλης Μηνά για την εγχώρια αγορά μπίρας και τον ανταγωνισμό.

Ζωούλλης Μηνά: Επενδύσαμε 120 εκατ. μέσα στην κρίση
  • του Τάσου Τσομπανίδη

Καλή χρονιά, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτηρίζει το 2016 ο  Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. 

Οπως αποκάλυψε ο κ. Μηνά, η ζυθοποιία έχει πετύχει αύξηση των πωλήσεων κατά 2-3%, σημειώνοντας ότι τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επισημαίνει ότι η εταιρία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2016. Σημειώνει ότι την επόμενη τριετία ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Εκτιμά δε ότι «πλησιάζουμε σύντομα τον ανώτατο αριθμό ετικετών που μπορεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά».

Πιστεύετε ότι η εικόνα μίας σημαντικής συγκέντρωσης της αγοράς μπίρας που κρατά δεκαετίες μπορεί σταδιακά να ανατραπεί στα επόμενα χρόνια;

Ήδη σήμερα δεν ισχύει αυτή η εικόνα. Ο καταναλωτής αυτή τη στιγμή μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερες από 70 διαφορετικές μάρκες μπίρας, χωρίς να συνυπολογίζω τις εισαγόμενες και τις ιδιωτικές ετικέτες. Οι μικρές ζυθοποιίες πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και αυτό αποτελεί, κατά την άποψή μου, μία πολύ θετική εξέλιξη για την αγορά μας, εφόσον συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία της κουλτούρας μπίρας, που ακόμα λείπει σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που οφείλουμε, όμως, να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η αγορά μπίρας είναι οριακά κερδοφόρα, απαιτώντας υψηλές επενδύσεις από πλευράς κεφαλαίου, ενώ πλήττεται από ολοένα και υψηλότερα επίπεδα φορολογίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πλησιάζουμε σύντομα τον ανώτατο αριθμό ετικετών που μπορεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά.

Ποιες κατηγορίες και ποιο ύψος επενδύσεων ανά κατηγορία υλοποιήσατε την περίοδο της ύφεσης (2010-2016);

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, την περίοδο 2010-2016 πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, κυρίως για την προώθηση των εξαγωγών, την ανάπτυξη και κυκλοφορία νέων προϊόντων και την αγορά νέου εξοπλισμού για την αναβάθμιση των εργοστασίων μας. Για την τριετία 2017-2019, έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ, πιστοί στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την Ελλάδα.

Σε ποιους πυλώνες βασίζεται η στρατηγική μάρκετινγκ εκτός από την ποιοτική διαφοροποίηση των προϊόντων σας;

H καινοτομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Προωθούμε την κουλτούρα της μπίρας στην Ελλάδα, προσφέροντας νέες γευστικές εμπειρίες και περιστάσεις κατανάλωσης. «Ακούμε» την αγορά, καλύπτουμε όλο και περισσότερες ανάγκες και προτιμήσεις και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε ενεργά στη συνολική ανάπτυξή της.

Πλέον παράγουμε στην Ελλάδα 13 μάρκες μπίρας, ενώ συνολικά το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει 29 προϊόντα. Για την προώθησή τους χρησιμοποιούμε το πλήρες φάσμα των εργαλείων μάρκετινγκ και την πλειοψηφία των καναλιών προώθησης, από τα παραδοσιακά μέχρι τα πιο νέα, ενώ με στοχευμένες ενέργειες και προσφορές διατηρούμε την μπίρα μία προσιτή απόλαυση για τον καταναλωτή.

Δώστε μας τα οικονομικά στοιχεία (Πωλήσεις, Κέρδη, Δανεισμός) για το 2016 αλλά και τις εκτιμήσεις για το 2017.

Δεδομένων των συνθηκών, θα λέγαμε ότι το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για εμάς. Παρουσιάσαμε αύξηση 2-3% στον όγκο πωλήσεων, η οποία πριμοδοτήθηκε κυρίως από τον εισερχόμενο τουρισμό. Τα αναλυτικά οικονομικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Το 2017, αντίστοιχα, πιστεύουμε ότι θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η αγορά και η εταιρία μας θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία και φέτος, δημιουργώντας αξία με τα προϊόντα και τις πρωτοβουλίες μας, αλλά και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ποια είναι τα μερίδια αγοράς στα βασικά brands; Πώς αξιολογείτε την ποιότητα του ανταγωνισμού από τα ελληνικά σήματα;

Η ελληνική αγορά μπίρας χαρακτηρίζεται από έντονο και υγιή ανταγωνισμό από υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η εικόνα της είναι αντίστοιχη άλλων διεθνών αγορών, όπου μια εταιρεία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο, ακολουθούν 2 έως 3 σημαντικοί παίκτες και έπονται μικροζυθοποιίες με μικρότερα μερίδια αγοράς.

Αναλύστε μας τις ενέργειες της εταιρείας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στηρίζετε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα (Start ups);

Πιστεύουμε βαθιά πως η επιχειρηματικότητα θα δείξει τον δρόμο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας με το Orange Grove, το incubator που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με την ενεργό στήριξη της Heineken, μέσω του οποίου προσφέρουμε υποστήριξη σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, βοηθάμε νέους από 24 νησιά να αναπτυχθούν επαγγελματικά στον τόπο τους, μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Επινήσια Ηώς, της ΜΚΟ ΑΕΛΙΑ.

Η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, όμως, βρίσκεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας. Ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες, στηρίζουμε την εγχώρια αγροτική παραγωγή, προμηθευόμενοι ελληνικό βυνοποιήσιμο κριθάρι μέσω προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας που υλοποιούμε από το 2008.

Επιπλέον, εφοδιάζουμε τους αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με τεχνογνωσία μέσω σεμιναρίων που διεξάγουμε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Την ίδια στιγμή, σεβόμενοι το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες που μας φιλοξενούν, έχουμε μειώσει την τελευταία διετία την κατανάλωση νερού για την παραγωγή των προϊόντων μας στα εργοστάσιά μας κατά 15%, ενώ ανακυκλώνουμε το 99% των στερεών αποβλήτων.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες γίνονται από πλευράς μας σε θέματα προώθησης της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και της υιοθέτησης μιας κουλτούρας ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, με πολύ μεγάλες καμπάνιες που υπογράφει η μάρκα Heineken.

Aναλύστε τη συμβολή της εταιρείας στη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Πόσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι μαζί σας στο πρόγραμμα «συμβολαιακής γεωργίας»;

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού πριν από 9 χρόνια. Κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με περίπου 2.000 αγρότες από τους οποίους προμηθευόμαστε βυνοποιήσιμο κριθάρι για να φτιάξουμε τα προϊόντα μας. Η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 40.000-50.000 τόνοι, που καλύπτουντο 100% των αναγκών παραγωγής για τα προϊόντα μας. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι, σύμφωνα με οικονομική μελέτη της εταιρίας μας, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει συμβάλει στη δημιουργία 830 νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Όμως, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η συνεργασία μας με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αγρότες δεν μένει μόνο εκεί. Στόχος μας είναι η διαρκής εκπαίδευσή τους και η μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να γίνονται πιο αποδοτικοί, αυξάνοντας τη στρεμματική τους απόδοση.

Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της συνεργασίας μας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνουμε από κοινού σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συνεργασία έχουμε και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσω της λειτουργίας πέντε πειραματικών αγρών στην Ελλάδα, δοκιμάζουμε και αναπτύσσουμε νέες ποικιλίες βυνοποιήσιμου κριθαριού, αποδοτικότερων για τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, όπως ποικιλίες «Ανδρομέδα» και «Θεσσαλονίκη».

Πώς κατά τη γνώμη σας η χώρα μας μπορεί να ανακόψει τον έντονο ρυθμό του “BrainDrain”. Τι κάνετε ως εταιρεία γι' αυτό;

Η υγιής, καινοτόμα επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Όπως ανέφερα προηγουμένως, είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας με το Orange Grove. Εκτός από τη χορηγική υποστήριξη, επενδύουμε χρόνο και πόρους για την ενίσχυση των νεοσύστατων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συνεργαζόμαστε με ορισμένες από αυτές σε τομείς που μπορούμε να προσφέρουμε συμβουλές και περαιτέρω στήριξη.

Την ίδια στιγμή, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσλαμβάνουμε περίπου 25-30 αποφοίτους κάθε χρόνο για να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, μερικοί εκ των οποίων παραμένουν μαζί μας στη συνέχεια, με σχέση πλήρους απασχόλησης.

Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί η χώρα μας, μετά από 7 χρόνια, να βγει από τον κύκλο της ύφεσης; Τι χρειάζεται να γίνει για να στηριχθούν μεσοπρόθεσμα τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και το επιχειρείν στη βιομηχανία, την ώρα που βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης;

Εξακολουθώ να είμαι θετικός και εκτιμώ πως η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Σαφώς οι επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι εμείς, ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχουμε ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο στην περίοδο της κρίσης.

Οι πρωτοβουλίες που υλοποιούμε, όπως η συνεργασία μας με τοOrange Grove, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, ή το πρόγραμμα εξαγωγών που διαρκώς αναπτύσσουμε, παράγουν αξία για την οικονομία και συνεισφέρουν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την κοινωνία. Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που η κερδοφορία μας έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι κατά την περίοδο της κρίσης, πιστεύουμε και επενδύουμε σταθερά στη χώρα μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v