Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Beyrer: Tα data είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα

Δυνητικά οφέλη 1,25 τρισ. ευρώ μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό, δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope. Οι διαφορετικές ταχύτητες της Γηραιάς Ηπείρου.

Επείγουσα ανάγκη χαρακτηρίζει την προσαρμογή της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας στην ψηφιακή εποχή, ο Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, Markus J. Beyrer, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΕΒ), με τίτλο «Ψηφιακή Πολιτική της Ελλάδας».

Ο κ. Beyrer, στη συνέντευξη που ακολουθεί, περιέγραψε τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις και την οικονομία από τον επιτυχημένο και ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Σύμφωνα με μελέτες της BusinessEurope, μόνον ο βιομηχανικός τομέας της Ευρώπης μπορεί έως το 2025 να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία ύψους 1,25 τρισ. ευρώ, εφόσον επενδύσει στην ψηφιακή οικονομία.

Περιγράφοντας ωστόσο το ανταγωνιστικό περιβάλλον παγκοσμίως και την ταχύτητα των εξελίξεων, πρόσθεσε πως οι βιομηχανίες της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν στον ίδιο διάστημα 600 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της βιομηχανικής βάσης στην Ευρώπη. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι αναγκαιότητα», τονίζει.

Παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες και διαφορετικοί βαθμοί ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων ανά την Ευρώπη, ωστόσο υποστηρίζει πως αυτή η διαφοροποίηση «δίνει πολλαπλά παραδείγματα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν».

Αναφερόμενος στον ρόλο των κρατών και του δημόσιου τομέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μετάβαση στην ψηφιακή λειτουργία της οικονομίας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις αλλά και επενδύοντας σε υποδομές. Υπογραμμίζει δε ότι οι ψηφιακές υποδομές είναι απαραίτητες καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος με σοβαρή έλλειψη υποδομών broadband επικοινωνιών». Επισημαίνει επίσης την ανάγκη ο δημόσιος τομέας να μετασχηματιστεί. Αναφέρει το παράδειγμα της Εσθονίας, που έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό σύγχρονες μεθόδους και ψηφιακές τεχνολογίες στη λειτουργία του κράτους (π.χ. η ηλεκτρονική υπογραφή).

Τονίζει επίσης ότι «ο δημόσιος τομέας οφείλει να ανοίξει τους θησαυρούς του», να μοιραστεί δηλαδή δεδομένα, λαμβάνοντας σαφώς τις απαραίτητες πρόνοιες διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων. Δηλώνει πως η πληροφορία και τα δεδομένα (data) «είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα», συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.

Τέλος, χαιρετίζει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τη δημιουργία μιας «κοινής ψηφιακής αγοράς» όπως ανάφερε στο ίδιο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο κ. Andrus Ansip, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία. Ο κ. Beyrer εκτίμησε ότι καμιά χώρα και οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει και σ’ αυτό τον τομέα χωρίς συνεργασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v