Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν επενδύεις 300 εκατ. αν δεν πιστεύεις σε καλύτερες μέρες»

Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να «παγώσουμε» τη δραστηριότητά μας λόγω κρίσης και δικαιωθήκαμε, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ι. Καργαρώτος. Η επένδυση της PMI και το μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Δεν επενδύεις 300 εκατ. αν δεν πιστεύεις σε καλύτερες μέρες»
  • του Τάσου Τσομπανίδη

Η νέα επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από την Παπαστράτος θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, τόσο για την εταιρία όσο και για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος Ιάκωβος Καργαρώτος, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος περιγράφει τη νέα επένδυση της Phillip Morris International στη μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, τις κινήσεις της εταιρίας εν μέσω κρίσης, ενώ ζητά από το κράτος «την άρση των εμποδίων και την καταπολέμηση των μικροβίων του παρελθόντος, που δεν επιτρέπουν στους Έλληνες παραγωγούς να απελευθερώσουν τη δυναμική τους».

Η οικονομική κρίση μαζί με όλα τα δεινά που έφερε, μας έκανε όλους σοφότερους, υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι αν και οι παθογένειες και τα προβλήματα παραμένουν, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, προκειμένου κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις. 

Πρόσφατα ανακοινώσατε μια μεγάλη επένδυση για το «ηλεκτρονικό τσιγάρο» σας. Γιατί σε επίπεδο μητρικής, αποφασίσθηκε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα μία τόσο σημαντική επένδυση;

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να διευκρινίσω κάτι σημαντικό: προφανώς αναφέρεστε στο IQOS, το οποίο, όμως, δεν είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εντάσσεται στην κατηγορία των νέων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού δυνητικά μειωμένου κινδύνου (Potentially Reduced Risk Products), καθώς ενσωματώνει μια επαναστατική τεχνολογία που θερμαίνει, και δεν καίει, τον καπνό. Όσον αφορά την επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, τόσο για την Παπαστράτος όσο και για την ελληνική οικονομία. Η Παπαστράτος θα σταματήσει την παραγωγή τσιγάρων μετά από 86 χρόνια αδιάλειπτης παραγωγής και το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο μετατρέπεται στο τρίτο μόλις κέντρο παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS στον κόσμο.

Η απόφαση της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI) να γίνει εδώ και όχι κάπου αλλού αυτή η επένδυση, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Η ομάδα διοίκησης της Παπαστράτος έδωσε πραγματικό αγώνα, αφού στη λίστα των υποψηφίων για να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση βρίσκονταν χώρες με σαφώς ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Από το λειτουργικό κόστος μέχρι και τη φορολογία, υπήρχαν χώρες που φάνταζαν παράδεισος μπροστά στην Ελλάδα.

Ωστόσο, καταφέραμε να επιλεγούμε χάρη σε τρία βασικά σημεία: Στη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση που έχουμε ως χώρα, στο υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό μας και στα εξαιρετικά καπνά ανατολικού τύπου που παράγονται στην Ελλάδα.

Σήμερα δημιουργούμε 400 νέες θέσεις εργασίας, βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα-κάλεσμα για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Ποιες κατηγορίες και ποιο ύψος επενδύσεων ανά κατηγορία υλοποιήσατε την περίοδο της ύφεσης (2010-2016);

Τα τελευταία 14 χρόνια προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο πλέον, με τη νέα επένδυση, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε μέσα στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Παρά την αβεβαιότητα της περιόδου, δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να «παγώσουμε» τη δραστηριότητά μας στη χώρα. Ξέρετε, η Παπαστράτος δεν είναι απλώς μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα… Η υπόστασή της, η ταυτότητά της, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου. Στα 86 χρόνια λειτουργίας της, η Παπαστράτος πέρασε από περιόδους δύσκολες, περιόδους όπου η Ελλάδα έμοιαζε να χάνει τη μάχη. Παραμείναμε εδώ, με σταθερή πίστη στη χώρα, στους ανθρώπους, στο ελληνικό μέλλον. Και δικαιωθήκαμε για αυτή την επιλογή.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα αφορούσαν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών μας. Παράλληλα, επενδύσαμε σημαντικά κεφάλαια στην ενίσχυση της εμπορικής μας δραστηριότητας και της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας.

Αναλύστε τις ενέργειες της εταιρείας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Στηρίζετε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και με ποιες δράσεις;

Η Παπαστράτος σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας που στόχο έχει να απαντά στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων τμημάτων της. Από το 2010, όταν η οικονομική κρίση ξεκίνησε να επηρεάζει σημαντικά όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δράσεις ΕΚΕ.

Τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να εστιάσουμε στο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.
Υλοποιήσαμε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους ή επαπειλούμενους με ανεργία, με στόχο να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να μπουν ή να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Δύο χιλιάδες τριακόσιοι άνεργοι επωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό περίπου 30% εξ αυτών να καταφέρει να βρει δουλειά.

Πέραν αυτού, θεωρούμε ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στις ιδέες και στο επιχειρείν. Έτσι, το 2015 υλοποιήσαμε μια μεγάλη ενέργεια ανάδειξης και στήριξης νέων startups, δίνοντας χρηματικά βραβεία σε 10 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Η πορεία τους μέχρι σήμερα μας έχει δικαιώσει. Παράλληλα, θέλοντας να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο την έννοια αυτή και να αναδείξουμε τη νέα ελληνική, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια τη διοργάνωση των Startup/Scaleup awards.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Φέτος, σε συνεργασία με το Fortune και τους Industry Disruptors - Game Changers, η Παπαστράτος αναλαμβάνει δράση για μια δημιουργική ανατροπή, συνδιοργανώνοντας την πρωτοβουλία Disrupt Greece. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάζει έναν «κύκλο καινοτομίας» για την Ελλάδα, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν αλλά και θα στηριχθούν ουσιαστικά νέες startups με ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα καθοδήγησης, εκπαίδευσης και αξιοποίησης ευκαιριών χρηματοδότησης, αλλά και με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Aναλύστε τη συμβολή της εταιρείας στη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Η σχέση της Παπαστράτος με την ελληνική καπνοπαραγωγή δεν είναι ευκαιριακή, κρατάει σχεδόν έναν αιώνα. Είναι μια σχέση που χτίστηκε και συνεχίζει να χτίζεται πάνω στον σεβασμό, στην κατανόηση και την εμπιστοσύνη. Γνωρίζουμε τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλει ο καπνοκαλλιεργητής για μπορέσει να έχει μία καλή σοδειά και να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Όπως, επίσης, γνωρίζουμε καλά τις ανησυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν από τη γη.

Από το 2013, η PMI και η Παπαστράτος υπογράφουν διαδοχικές τριετείς συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών. Με αυτόν τον τρόπο παρέχουμε κάτι βασικό στον καπνοπαραγωγό: προβλεψιμότητα, ασφάλεια, σιγουριά. Όταν διασφαλίζεις ένα σταθερό περιβάλλον, εκείνος αφιερώνεται στη δουλειά του, εξελίσσεται.

Πέρα, όμως, από τις αγορές καπνών, στηρίζουμε τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς στην πράξη και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών. Τους βοηθάμε να γίνονται καλύτεροι, να παράγουν πιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους και την κερδοφορία τους. Ήδη 570 καπνοπαραγωγοί έχουν εκπαιδευτεί στις πρακτικές της «Γεωργίας ακριβείας» ενώ περισσότεροι από 10.000 έχουν εκπαιδευτεί στον Κώδικα Καλών Αγροτικών Πρακτικών μας.

Επιπλέον, κατανοώντας απόλυτα τις σημερινές ανάγκες τους, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις με άμεσο αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα, έργα υποδομής στις καπνοπαραγωγικές περιοχές.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην παρατήσουν τα χωράφια τους, τον τόπο τους, για να παραμείνει η ελληνική καπνοπαραγωγή βιώσιμη και ανταγωνιστική και στο μέλλον. Και δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά για 30.000 παραγωγούς και εργάτες στην καπνοπαραγωγή. Έτσι και αλλιώς, ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας της Παπαστράτος οφείλεται στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων που παράγουν τα καλύτερα ανατολικά καπνά παγκοσμίως. Δεσμευόμαστε και στο μέλλον να παραμένουμε σταθερά στο πλευρό τους. Τους το οφείλουμε.

Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί η χώρα μας, μετά από 7 χρόνια, να βγει από τον κύκλο της ύφεσης; Τι χρειάζεται να γίνει για να στηριχθούν μεσοπρόθεσμα τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και το επιχειρείν στη βιομηχανία, την ώρα που βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Αν πρέπει να σας απαντήσω από τη θέση του αντιπροέδρου της Παπαστράτος, θα σας πω ότι αν δεν ήμασταν αισιόδοξοι, δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη μεγάλη επένδυση. Δεν επενδύεις 300 εκατ. ευρώ αν δεν πιστεύεις ότι θα ακολουθήσουν καλύτερες μέρες για τη χώρα. Επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί πιστεύουμε σε αυτό. Ίσως φαντάζει υπερβολικό σε κάποιους, αλλά αυτή η αισιοδοξία είναι ρεαλιστική.

Όσον αφορά στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δηλαδή την άρση των εμποδίων και την καταπολέμηση των μικροβίων του παρελθόντος, που δεν επιτρέπουν στους Έλληνες παραγωγούς να απελευθερώσουν τη δυναμική τους. Σε αυτό χρειάζεται δουλειά και κυρίως γρήγορα αντανακλαστικά από την πλευρά της Πολιτείας.

Η οικονομική κρίση μαζί με όλα τα δεινά που έφερε, μας έκανε πιστεύω όλους σοφότερους. Ως κράτος, ως επιχειρήσεις, αλλά και ως πολίτες μάθαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία για το μέλλον. Οι παθογένειες και τα προβλήματα παραμένουν. Όμως πλέον οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, προκειμένου κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις. Γιατί μέσα από την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και μια νέα συμφωνία, ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ των τριών αυτών μερών, μπορεί να έλθει στην Ελλάδα η ανάπτυξη.

Στην Παπαστράτος είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσα από την ευρύτερη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που εμείς λέμε πολύ απλά «να αφήσουμε πίσω μας μέλλον» για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v