Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Comeback στις ΑΠΕ για τη ΔΕΗ με επενδύσεις 300 εκατ.

Ο CEO της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Ηλίας Μοναχολιάς, σε συνέντευξη στο Euro2day.gr, αναγγέλλει επένδυση 65 εκατ. ευρώ στο Αμύνταιο για την κατασκευή μονάδας βιομάζας. Και με στρατηγικούς εταίρους τα μεγάλα έργα.

Comeback στις ΑΠΕ για τη ΔΕΗ με επενδύσεις 300 εκατ.

Με ένα μεγάλο έργο θα επιστρέψει η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την ερχόμενη τριετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ηλίας Μοναχολιάς κάνει γνωστό μέσα από συνέντευξή του στο Euro2day.gr τη δρομολόγηση της μεγαλύτερης στην Ελλάδα μονάδας βιομάζας με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Η επένδυση, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, που θα γίνει με στρατηγικό εταίρο, θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των κατοίκων του Αμυνταίου, καθώς από το 2019 ο ΑΗΣ βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Στη συνέντευξή του ο κ. Μοναχολιάς περιγράφει το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο της «ΔEΗ Ανανεώσιμες», ύψους 300 εκατ. στις ΑΠΕ, αναγγέλλει τον διαγωνισμό για την προσέλκυση επίσης στρατηγικού εταίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερα νησιά, ενώ αποκαλύπτει πως η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» βρίσκεται σε συζητήσεις με Κινέζους επενδυτές για την αναβίωση του επενδυτικού σχεδίου της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη.

Επίσης δίνει μία γεύση για τις νέες δραστηριότητες της ΔEΗ στη μετα-λιγνιτική εποχή, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αστικά απόβλητα αλλά και στις αφαλατώσεις νερού με ΑΠΕ στα νησιά.

Κύριε Μοναχολιά, όπως φαίνεται, φτάνουμε στο τέλος της λιγνιτικής εποχής και οι πάλαι ποτέ κραταιές περιοχές της Κοζάνης και του Αμυνταίου χρειάζονται επενδύσεις. Η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» έχει προγραμματίσει επενδυτικά σχέδια;

Ένα από τα μεγάλα έργα που είναι έτοιμα και προχωρούν είναι η κατασκευή μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο της Φλώρινας, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 25 MW και 45 MW θερμικής ενέργειας. Η τελευταία θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των τηλεθέρμανσης των κατοίκων της περιοχής. Είναι η μεγαλύτερη μονάδα βιομάζας στην Ελλάδα και η EBRD χρηματοδοτεί την τεχνική μελέτη αλλά και τα τεύχη διακήρυξης. Η μελέτη ετοιμάζεται από την κοινοπραξία των εταιριών LDK (ελληνική) και Poyry (φινλανδική). Με την EBRD βρισκόμαστε και σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η οποία εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί το 2019.

Το έργο θα το υλοποιήσει μόνη της η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» ή με εταίρο;

Και η κατασκευή αλλά και η λειτουργία της μονάδας θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου. Θα συσταθεί κοινοπρακτική εταιρία.

Ποια θα είναι η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιεί η μονάδα και πόσα άτομα θα απασχολεί;

Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από την περιοχή και θα είναι άχυρα και υπολείμματα ξύλου. Η μονάδα στη φάση της λειτουργίας της θα απασχολεί 25 με 30 άτομα.

Ένας μεγάλος αναξιοποίητος τομέας των ΑΠΕ είναι κι αυτός της γεωθερμίας. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Έχουμε προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων έως τις 4 Αυγούστου για την αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας. Η ΔEΗ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των πεδίων στη Λέσβο, στη Νίσυρο, στα Μέθανα και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλος - Νίσυρος - Πολύαιγος. Η διαγωνιστική διαδικασία γίνεται για την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, θα προχωρήσουμε στη δεύτερη, της υποβολής δεσμευτικών προτάσεων. Αυτή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Εκτιμούμε ότι στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Ποια είναι η συνολική ισχύς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα γεωθερμικά πεδία και το ύψος της εκτιμώμενης επένδυσης;

Συνολικά θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια 23 MW και οι επενδύσεις υπολογίζονται στα 4 με 5 εκατ. ευρώ ανά MW. Το σημαντικό με τις μονάδες γεωθερμίας είναι πως αυτές παράγουν αδιάλειπτα ηλεκτρική ενέργεια και λειτουργούν ως μονάδες βάσης. Άρα, όταν θα γίνουν και οι διασυνδέσεις των νησιών, θα συνδράμουν σημαντικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού των νησιών.

Κύριε Μοναχολιά, τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της «ΔEΗ Ανανεώσιμες»;

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας και προβλέπει τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της «ΔEΗ Ανανεώσιμες». Σήμερα έχουμε λιγότερα από 160 MW και πρόκειται να τα αυξήσουμε έως το 2020 σε 500 MW.  Το σύνολο των επενδύσεων ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτές αναλύονται σε 300 MW στα αιολικά, σε 150 MW στα υδροηλεκτρικά, σε 30 MW στη βιομάζα και γύρω στα 20 MW στη γεωθερμία. Στα φωτοβολταϊκά οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου στην Κοζάνη.
Επίσης, μέσα σε αυτό το διάστημα, ετοιμάζουμε και επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για μελλοντικά έργα.
Όλα τα κεφάλαια θα βρεθούν από μόχλευση ιδίων κεφαλαίων αλλά και από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών και δευτερευόντως και ελληνικών.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔEΗ, ο πρόεδρος του ομίλου Εμμανουήλ Παναγιωτάκης μίλησε και για την αναβίωση του παλιού επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη. Είναι εφικτή αυτή η επένδυση;

Πρόκειται για ένα έτοιμο αδειοδοτικά έργο. Δυστυχώς, οι προηγούμενες διοικήσεις το παραμέρισαν, με αποτέλεσμα να απενταχθεί από τις διαδικασίες fast track. Προβλέπεται να κατασκευαστεί στις λιγνιτικές περιοχές της Κοζάνης και αναζητούμε τρόπο ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει. Είμαστε σε συζητήσεις και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης και είστε σε συζητήσεις με επενδυτές;

Η επένδυση ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ και συζητάμε με Κινέζους επενδυτές.  Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω, χωρίς όμως να προχωρήσω περισσότερο, ότι συζητάμε και για άλλα επενδυτικά σχέδια στα φωτοβολταϊκά κυρίως, με επενδυτές που βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης fast track.

Η ΔEΗ αναζητά νέες δραστηριότητες μετά τις εξελίξεις που τη θέλουν να μειώνει το μερίδιό της στην παραγωγή και τη λιανική. Οι ΑΠΕ μπορούν να αντικαταστήσουν τις απώλειές της; 

Οι ΑΠΕ είναι όντως μία πολύ καλή εναλλακτική λύση. Οι επενδύσεις αυτές αποδίδουν γρήγορα.
Επίσης, με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης της εταιρίας, οι δραστηριότητες της ΔEΗ διευρύνονται. Για παράδειγμα συμπεριλαμβάνονται η παραγωγή ενέργειας από αστικά απόβλητα, από αφαλατώσεις με ΑΠΕ αλλά και εκείνες της εξοικονόμησης ενέργειας και οι ενεργειακές υπηρεσίες. Η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» δεν μπορεί να λείπει από αυτές.

Έχετε σχέδια για τους τομείς της παραγωγής ενέργειας από αστικά απόβλητα αλλά και για τις αφαλατώσεις;

Παραγωγή ενέργειας από αστικά απόβλητα μπορεί να γίνει στα νησιά. Ξέρετε, δεν είναι μόνο το θέμα να μετατρέψουμε σε αυτόνομα ενεργειακά τα νησιά αλλά και τι είδους ανάπτυξη πρέπει να κάνουμε και ιδίως στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν.  Σε ό,τι αφορά στις αφαλατώσεις, είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να έχουμε μία ακριβή εικόνα του κόστους διανομής νερού, το οποίο επωμίζεται το κράτος για τα νησιά, και κατόπιν αυτού να μελετήσουμε σε ποια νησιά είναι συμφέρουσες τέτοιες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v