Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετροπουλάκης: Τι «βλέπει» για ΧΑ, τράπεζες και την «τριπλή συγχώνευση»

Ο πρόεδρος και CEO της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας μιλά στο Euro2day.gr για τις προοπτικές της οικονομίας, του ΧΑ και των τραπεζικών τίτλων. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την «τριπλή συγχώνευση» με Merit και Μίδας.

Πετροπουλάκης: Τι «βλέπει» για ΧΑ, τράπεζες και την «τριπλή συγχώνευση»

Ο κ. Νικόλαος Πετροπουλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιστορικής φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, μιλά στο Euro2day.gr «εφ’ όλης της ύλης». Από τη μια πλευρά, διατυπώνει τις προβλέψεις του σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ, σκιαγραφώντας προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο και αναφερόμενος στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Και από την άλλη, αναλύει τους στόχους της επικείμενης τριπλής συγχώνευσης της Πετροπουλάκης με τις Μίδας και Merit, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο ισχυρό και πολυμετοχικό σχήμα, ικανό να προσφέρει πλήρες φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών. «Θα ακολουθήσουν και άλλες συγχωνεύσεις στον κλάδο» καταλήγει ο γνωστός χρηματιστής.

Κύριε Πετροπουλάκη, πώς βλέπετε να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τους επόμενους μήνες; Τι είδους χαρτοφυλάκιο θα προτείνατε; Πώς βλέπετε τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου;

Δεν νομίζω βραχυπρόθεσμα ότι θα δούμε πολλά πράγματα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο, πιστεύω ότι ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές υψηλής, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που θα δίνει έμφαση στα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών, παραμένει ελκυστικό μακροπρόθεσμα. Δίνω σημασία στην επιλογή υγιών εταιρειών. Υπάρχουν στο ΧΑ «διαμαντάκια», από τα οποία δεν θα χάσει ένας επενδυτής που θα τα διατηρήσει, εκτός βέβαια και αν πάμε σε ακραία -συνολικά- αρνητικά σενάρια.

Στο παραπάνω χαρτοφυλάκιο, «χωράνε» και μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ως ένα ποσοστό, στο πλαίσιο της διασποράς που πρέπει πάντα να εφαρμόζει ο επενδυτής. Δεν πιστεύω σε ένα σενάριο απογείωσης των τραπεζικών μετοχών, εφόσον δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς ο κλάδος καλείται να δώσει προτεραιότητα στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε ό,τι αφορά μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του εξωτερικού;

Θεωρώ ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιρειών είναι απαιτητικές. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και προσεκτικοί.

Ας επανέλθουμε στα δικά μας. Πώς προβλέπετε να εξελιχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας; Νομίζετε πως ο κίνδυνος έχει περάσει και πως μπροστά μας έρχεται μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης;

Τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα από πριν. Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο η οικονομία, όσο και οι τιμές των μετοχών θα επηρεαστούν από τον πολιτικό παράγοντα. Ανεξαρτήτως κομμάτων, όσο πιο γρήγορα οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρήσουν σε ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο, μειωθεί αισθητά η φορολογία στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει η χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα. Το πιστεύω αυτό. Αν τώρα, η όποια κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και χρονοτριβεί, τότε δυστυχώς θα πάμε πιο αργά απ’ ό,τι θα θέλαμε.

Η Πετροπουλάκης είναι μια χρηματιστηριακή εταιρεία με «βαριά» ιστορία. Μιλήστε μας περιληπτικά γι' αυτή.

Είμαστε το πιο παλιό μέλος του ΧΑ. Το Χρηματιστήριο ιδρύθηκε το 1876 και έξι χρόνια αργότερα ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας μας. Η αρχή έγινε από τον Γεώργιο Αγραφιώτη, ο οποίος συγκαταλεγόταν στις πρώτες «φουρνιές» των χρηματιστών. Μάλιστα είχε χρηματίσει και Ταμίας στο ΧΑ. Στη συνέχεια, έρχεται ο παππούς μου, Νίκος Καπιτζόγλου, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, που παντρεύεται την κόρη του Γεωργίου Αγραφιώτη, Άννα, συνεχίζοντας τη λειτουργία του γραφείου. Μέσα στη δεκαετία του 1960, ο πατέρας μου παντρεύτηκε την κόρη του Καπιτζόγλου, Ελένη, συνεχίζοντας το έργο του, για να παραδοθεί στη συνέχεια η εταιρεία σε μένα.

Μια τόσο ιστορική λοιπόν εταιρεία, η Πετροπουλάκης, αποφασίζει να συγχωνευθεί με τις Merit και Μίδας. Πότε θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση και ποια θα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας -πολυμετοχικής πλέον- εταιρείας που θα προκύψει;

Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα κατατάσσεται στης μεγαλύτερες ΧΑΕΠΕΥ μέλη του ΧΑ με βάση τα ίδια κεφάλαια, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και το μερίδιο αγοράς. Όλα τα προαναφερθέντα είναι πολύ σημαντικά, αλλά θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στο ότι έχουμε στελεχιακό δυναμικό με υψηλότατη εξειδίκευση αλλά και μεγάλη εργασιακή εμπειρία στον χρηματιστηριακό χώρο.

Ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα εταιρεία;

Η νέα εταιρεία θα προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που μπορεί να δίνει μια ΧΑΕΠΕΥ στην Ελλάδα: Συμβουλευτική διαχείριση, διακριτική διαχείριση, market making, αξιοποίηση όλων των νέων εργαλείων του ΧΑ (π.χ. ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ), οργανωμένο desk ομολόγων για τίτλους εσωτερικού και εξωτερικού, πρόσβαση πελατών σε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές και φυσικά ένα πολύ δυνατό τμήμα ανάλυσης, σε μια περίοδο όπου πολλές άλλες εταιρείες το αποψιλώνουν λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών εταιρειών;

Νομίζω ότι θα γίνουν και άλλες συγχωνεύσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εταιρείες που θα θελήσουν να προσφέρουν πλήρες φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες τους.

 

* O κ. Πετροπουλάκης Νικόλαος είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πετροπουλάκης ΧΑΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Σ.ΜΕ.Χ.Α. και Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v