Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγγελικές… επενδύσεις και ασφαλίσεις για VIPs»

Ο CEO της Whitetip ΑΕΠΕΥ Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος μιλά στο Euro2day.gr για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της εταιρείας του. Η συνεργασία με τη Saxo Bank, οι τοποθετήσεις σε startups και οι ασφαλιστικές καλύψεις «υψηλών προσώπων».

«Αγγελικές… επενδύσεις και ασφαλίσεις για VIPs»

Η Whitetip είναι μια νέα σχετικά ΑΕΠΕΥ, η οποία όμως ήδη προσφέρει μια ευρεία γκάμα επενδυτικών υπηρεσιών για τοποθετήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάζεται με πολύ γνωστά «σπίτια» όπως η Saxo Bank και η Τράπεζα Πειραιώς

Πέραν όμως αυτών, μεσολαβεί προκειμένου «μικρά και μεσαία» πορτοφόλια να επενδύσουν σε υποσχόμενες startup εταιρείες. Και τέλος, μέσω θυγατρικής μεσιτικής εταιρείας, προσφέρει εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις που απευθύνονται στο «πάνω ράφι» της αγοράς.

Για όλα αυτά, όπως επίσης και για το πώς αξιολογεί την τρέχουσα επενδυτική κατάσταση σε Ελλάδα και εξωτερικό, μας μιλά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Whitetip ΕΠΕΥ Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος.

Κύριε Αγγελετόπουλε, ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες της Whitetip ΑΕΠΕΥ;

Οι βασικές δραστηριότητες της Whitetip ΑΕΠΕΥ είναι τέσσερις. Η διαμεσολάβηση στη λήψη-διαβίβαση εντολών, η συμβολή μας στο λεγόμενο Angel Investing σε startup εταιρείες, η παροχή επενδυτικών συμβουλών, καθώς και η κάλυψη εξειδικευμένων ασφαλιστικών αναγκών.

Στον χώρο της διαμεσολάβησης, γνωστή είναι η συνεργασία σας με τη Saxo Bank. Πώς οριοθετείται αυτή η συνεργασία και σε ποιους, κυρίως, πελάτες απευθύνεται;

Σε ό,τι αφορά στο brokerage, δηλαδή τη διαμεσολάβηση στη λήψη-διαβίβαση εντολών, είμαστε Introducing Brokers της Saxo Bank στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα κάνουμε συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, είμαστε διανομείς των αμοιβαίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς και μέσω της ίδιας Τράπεζας έχουμε πρόσβαση στην πλατφόρμα για αγοραπωλησίες σε τριάντα χιλιάδες διαφορετικά Α/Κ.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας με τη Saxo Bank, ο πελάτης ανοίγει απευθείας λογαριασμό σε  αυτή, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει χρήματα στο εξωτερικό ή αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Έτσι, αποκτά λογαριασμό σε μια τράπεζα που καλύπτεται από την προστασία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ ταυτόχρονα έχει πρόσβαση σε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί να κάνει συναλλαγές σε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν, σε οποιαδήποτε κατηγορία ρίσκου. Η δική μας πρόσθετη υπηρεσία σ’ αυτούς τους πελάτες είναι ότι καλύπτουμε όλο το off line κομμάτι. Ο πελάτης μπορεί να λάβει από εμάς οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον λογαριασμό του και ταυτόχρονα να διαβιβάσει εντολές προς εκτέλεση.

H συνεργασία μας με τη Saxo Bank είναι για εμάς μεγάλης στρατηγικής σημασίας και πιστεύουμε ότι προσφέρουμε μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία, ειδικά σε εκείνους που διατηρούν μικρού και μεσαίου ύψους λογαριασμούς θεματοφυλακής στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο. Και αυτό γιατί ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο λογαριασμός της Saxo έχει από μηδενικά έως πολύ χαμηλά έξοδα διατήρησης και πολύ πιο χαμηλά έξοδα συναλλαγών απ’ ό,τι ένας λογαριασμός μιας ελβετικής ή άλλης τράπεζας.

Η επένδυση σε startup εταιρείες είναι «της μόδας» τα τελευταία χρόνια. Η Whitetip ΑΕΠΕΥ πώς εμπλέκεται;

Είμαστε πολύ ενεργοί στο κομμάτι του Angel Investing. Ο βασικός μέτοχος της Whitetip ΕΠΕΥ, η Νέα Ηλέκτρα, δραστηριοποιείται στο κομμάτι των νεοφυών εταιρειών και απευθείας, και μέσω της συμμετοχής της σε ένα Private Equity που λέγεται Yarrow Capital με έδρα το Λονδίνο. Έχουμε ήδη επενδύσει ως όμιλος σε εννέα startups, ενώ ήμασταν μέσα στο group των επενδυτών της εταιρίας Sybenetix, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Nasdaq. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία να αξιολογήσουμε προτάσεις και άλλωστε εξετάζουμε τέτοιες προτάσεις σχεδόν καθημερινά.

Σ’ αυτή τη δραστηριότητα, ο ρόλος της Whitetip ΕΠΕΥ είναι διαμεσολαβητικός, δηλαδή η δική μας δουλειά είναι να ερχόμαστε σε επαφή με startuppers, να αξιολογούμε τις προτάσεις τους και αν τις πιστεύουμε, να τις προωθούμε στη Yarrow ή στη Νέα Ηλέκτρα. Τώρα, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να επενδύσουμε, υπάρχει πιθανότητα να απευθυνθούμε και σε κάποιους πελάτες μας να συνεπενδύσουν με εμάς. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε μικρά και μεσαία πορτοφόλια να τοποθετηθούν σε startups, που ούτως ή άλλως είναι μια επένδυση με υψηλό κίνδυνο.

Η ανακοίνωση της Whitetip ΑΕΠΕΥ για ίδρυση θυγατρικής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί ως μεσίτης στον ασφαλιστικό κλάδο προκάλεσε έκπληξη. Ποια αναγκαιότητα οδήγησε σ’ αυτή την εξέλιξη;

Πρόσφατα δημιουργήσαμε μια εταιρεία ασφαλιστικής μεσιτείας (100% θυγατρική της ΕΠΕΥ), τη Whitetip Insurance and Reinsurance Brokers. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Βαβυλουσάκης, διδάκτωρ, με πολύ μεγάλη εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο και ένας από τους ελάχιστους -ίσως ο μοναδικός;- διοικητές Δημόσιου Ταμείου που βραβεύτηκε από τους συνταξιούχους του ίδιου του Ταμείου για την ορθή διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε από τις ανάγκες των πελατών μας. Αυτοί μας ώθησαν στο να ιδρύσουμε την εταιρεία και έτσι σε συνδυασμό με έναν πολύ μεγάλο βρετανικό όμιλο καλύπτουμε εξειδικευμένους κινδύνους, που αφορούν ασφάλειες έργων τέχνης, ιδιωτικών συλλογών σε πολύτιμα αντικείμενα όπως ρολόγια και κοσμήματα, mega yachts, επαύλεις και κυρίως απαγωγές και ευθύνες μελών διοικητικού συμβουλίου. Η εταιρεία απευθύνεται στο ανώτερο κομμάτι της αγοράς.

Κύριε Αγγελετόπουλε, πώς βλέπετε το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον;

Είναι εμφανές ότι τα προγράμματα πιστωτικής επέκτασης των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν αποδώσει. Η οικονομία της Αμερικής δείχνει, σχεδόν με βεβαιότητα, πως έχει ξεφύγει από το υφεσιακό περιβάλλον. Η Ευρώπη φαίνεται πως ξεκινά να υπερβαίνει τα προβλήματα που είχε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη. Και οι αγορές έχουν κάνει ένα μεγάλο ράλι. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου, αλλά χρειάζεται προσοχή. Και αυτό γιατί ενώ βλέπουμε τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έχουμε 8,5 χρόνια σχεδόν συνεχούς ανόδου στις διεθνείς αγορές.

Η ελληνική οικονομία όμως έμεινε πίσω.

Το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον ήταν από καλό έως εξαιρετικό τα τελευταία χρόνια, πλην όμως εμείς στην Ελλάδα δεν είμασταν καλεσμένοι στο πάρτι. Χάσαμε για παράδειγμα όλο το πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει υπεραξίες στην αγορά των ομολόγων μας, να είχε ευνοήσει τις τράπεζες, να είχε αποκλιμακώσει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η υπερφορολόγηση δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της χώρας και νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα πραγματικό αναπτυξιακό σοκ. Πρέπει να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε επενδύσεις, να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις σε τομείς όπου όντως έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα όπως π.χ. στον τουρισμό, στα logistics και στα startups.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v