Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κρεμμύδας: Θετικότερες οι προοπτικές της Γενικής Εμπορίου

Ο πρόεδρος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία του 2017 και για τις κινήσεις που έχουν καταστήσει την εισηγμένη εταιρεία ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Γ. Κρεμμύδας: Θετικότερες οι προοπτικές της Γενικής Εμπορίου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Γιώργος Κρεμμύδας μιλά στο Euro2day.gr για την οικονομική πορεία του 2017 και για τις θετικότερες προοπτικές που διανοίγονται φέτος εξαιτίας νέων επενδυτικών projects που δρομολογούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Κρεμμύδας δηλώνει πως η εταιρεία του διαθέτει ήδη την υποδομή -χωρίς σημαντικό πρόσθετο κόστος- να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, και πως η θέση της, η ισχυρή της κεφαλαιακή διάρθρωση και η ευρεία γκάμα των προϊόντων της την καθιστούν ανταγωνιστική απέναντι στις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Κύριε Κρεμμύδα, πώς εξελίχθηκε το 2017 για τη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας και πώς φαίνεται να ξεκινά η φετινή χρονιά;

Το 2017 κινηθήκαμε περίπου στα ίδια αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2016. Μια οριακή πτώση ίσως οφείλεται στον κλάδο των εργαλείων που τελευταία δεν δίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Το 2018, ωστόσο, ξεκίνησε με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πρώτον, γιατί εμείς επηρεαζόμαστε από την τιμή του χάλυβα, η άνοδος της οποίας αυξάνει τις τιμές πώλησης και ευνοεί τις εταιρείες του κλάδου μας που έχουν δημιουργήσει στοκ σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Και δεύτερον, γιατί από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της ζήτησης στα δικά μας είδη, σε έργα που υλοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια περιφερειακά έργα που έχουν ξεκινήσει, ενώ αν δρομολογηθούν και τα μεγάλα projects που καθυστερούν, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα για την εταιρεία και τα φετινά της αποτελέσματα. Προφανώς μεγάλη ζήτηση θα προκύψει από την επένδυση στο Ελληνικό, όποτε αυτή ξεκινήσει. Σε ό,τι αφορά τώρα στο εξωτερικό, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, μετά τις έντονες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του παρελθόντος. Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και αυτό ωφελεί τα Βαλκάνια, όπου και δραστηριοποιούμαστε. Επίσης, πολύ καλά πηγαίνει η Κύπρος, γίνονται έργα στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού. Σημαντικό, τέλος, στοιχείο είναι η άνοδος που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις επενδύσεις των διυλιστηρίων -που συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων πελατών μας- σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ποιο ποσοστό του κύκλου εργασιών της ΓΕΒ αφορά εξαγωγές; Πόσο ανταγωνιστική είναι σήμερα η εταιρεία;

Οι εξαγωγές μας είναι είτε άμεσες από εμάς, είτε έμμεσες μέσω πελατών μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Αθροιστικά, αυτός ο τζίρος υπολογίζεται γύρω στο 40% έως 50% του συνολικού. Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, έχω να πω τα εξής: Πρώτα απ’ όλα η εταιρεία μπορεί με μόνη την προσθήκη τριών-τεσσάρων εργαζομένων να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κτίρια και λοιπές υποδομές. Αντίθετα, εδώ και χρόνια διευρύνουμε την προσφερόμενη γκάμα των προϊόντων μας και έτσι «κοιτάμε στα μάτια» τους μεγάλους ξένους ομίλους του είδους μας. Μας έχει βοηθήσει επίσης σημαντικά σε χρόνο και σε κόστος η διαχείριση των εγκαταστάσεων του λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους της COSCO, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

Πέρυσι, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας προχώρησε σε ενδοομιλικές ανακατατάξεις. Κατά πόσο αυτές θα ωφελήσουν;

Πράγματι, η μητρική εταιρεία εξαγόρασε το υπόλοιπο 25% της ΓΕΒ Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια ξεκίνησε τη διαδικασία απορρόφησης τόσο της ΓΕΒ Βορείου Ελλάδος (θα λειτουργεί σε λίγους μήνες ως υποκατάστημα) όσο και της άλλης θυγατρικής μας, που διαθέτει και λειτουργεί δύο φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε κάποιες εξοικονομήσεις κόστους και χρόνου, κάνοντας τελικά τη δουλειά μας πιο εύκολη.

Η διάθεση ενός ποσού 500-600 χιλιάδων ευρώ που απαιτήθηκε, δεν σας δημιούργησε προβλήματα;

Κανένα. Πάγια πολιτική μας είναι το 50% των κερδών να παραμένει μέσα στη εταιρεία και έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μια ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιουχική διάρθρωση. Ο δανεισμός είναι πολύ περιορισμένος και οι τράπεζες μας προσφέρουν απλόχερα ρευστότητα, όποτε και αν χρειαστούμε. Και τέλος, το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού μας είναι μόλις γύρω στο 4,5%, οπότε τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι η τελευταία κατηγορία δαπανών που μας απασχολεί.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την ελληνική οικονομία;

Αν η κοινωνία είχε μια διαφορετική αντίληψη για ορισμένα πράγματα, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στο πώς θα διαβάσουν, στο πώς θα μορφωθούν και στο πώς θα βελτιώσουν οι ίδιοι την κατάστασή τους. Και όχι να περιορίζονται στο να κλαίνε τη μοίρα τους. Θα πρέπει να μη λέμε πως για όλα ευθύνονται οι άλλοι, αλλά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε με γνώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v