Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά προϊόντα με την τελευταία λέξη... της μόδας!

Φοριούνται ως κόσμημα και λειτουργούν σαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τη μόδα λάνσαρε στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα. Τι είναι η wearable υπηρεσία πληρωμών και ποιους αφορά. Συνέντευξη της Νέλλης Τζάκου στο Euro2day.gr.

Τραπεζικά προϊόντα με την τελευταία λέξη... της μόδας!

«Ντεφιλέ» με αξεσουάρ ανέπαφων συναλλαγών πραγματοποιεί ήδη από τον περσινό Μάϊο, η Εθνική Τράπεζα, - η τράπεζα που λάνσαρε στην ελληνική αγορά την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών. Ο καταναλωτής μπορεί απλώς επιδεικνύοντας ένα μοντέρνο κόσμημα, βραχιόλι ή δαχτυλίδι, να υλοποιεί ανέπαφα τις συναλλαγές του!

Στο σημερινό σκηνικό της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι τράπεζες δεν μπορούν να μην ακολουθούν, καινοτομώντας και υιοθετώντας μοντέρνους τρόπους πραγμάτωσης των συναλλαγών, εκμεταλλευόμενες την τεχνολογία. Όπως άλλωστε επισημαίνει η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Νέλλη Τζάκου- Λαμπροπούλου, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη, το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών σε ημερήσια βάση διεθνώς, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Κυρία Τζάκου, θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι τo i-bank payband;

Η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε τον Μάιο του 2017 την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών στην Ελληνική αγορά. Το νέο i-bank payband Visa αφορά έναν πρωτοποριακό τρόπο ανέπαφων συναλλαγών: πρόκειται για μια προπληρωμένη κάρτα VISA, σε μικρό μέγεθος, ενσωματωμένη σε ένα wristband (βραχιολάκι). Η κάρτα που βρίσκεται μέσα στο βραχιολάκι διαθέτει τεχνολογία NFC επιτρέποντας την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών εύκολα και άμεσα. Το ειδικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το i-bank payband το καθιστά ανθεκτικό στη φθορά και το νερό, ώστε οι χρήστες να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς περιορισμούς σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα...

Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί το ίδιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη, το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών σε ημερήσια βάση διεθνώς, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Ελλάδα κινείται στην ίδια κατεύθυνση, με τα mobile instant payments να εφαρμόζονται ήδη στη χώρα μας. Η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε το ηλεκτρονικό πορτοφόλι i-bank Pay για άμεσες συναλλαγές απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό ή την προπληρωμένη κάρτα του χρήστη σε επιχειρήσεις και φίλους του, μέσα από το κινητό του. Πέρα από τα digital wallets, η ανάπτυξη που είχαμε στην Ελλάδα σε ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες είναι εκθετική και αποτελούμε ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχημένης υιοθέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε το πρώτο wearable στην ελληνική αγορά, το οποίο μάλιστα συνδέεται και με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι i-bank Pay. Στόχος μας είναι να μην ακολουθούμε απλά τις διεθνείς τάσεις υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στον τραπεζικό κλάδο, αλλά να καινοτομούμε, προσφέροντας τη βέλτιστη εμπειρία στους πελάτες μας.

Και η συνεργασία με τη Folli-Follie και τη Visa πώς προέκυψε;

Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί πολύχρονη συνεργασία με την Folli Follie, αλλά και την Visa, η οποία αποτελεί βασικό συνεργάτη της στα καρτικά προϊόντα για πολλά χρόνια. Ο καθένας από τους τρεις οργανισμούς κατέχει ηγετική θέση στο αντικείμενο δραστηριοποίησής του, ενώ παράλληλα στηρίζει την εξέλιξη και τις νέες ιδέες. Με συνδετικό κρίκο την Εθνική Τράπεζα, γεννήθηκε η ιδέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν, μοναδικό σε διεθνές επίπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν να σχεδιαστούν μοντέρνα κοσμήματα, δαχτυλίδια και βραχιόλια για γυναίκες και άντρες, με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών.

Θα θέλατε να κάνετε μια αναφορά για το τι ειπώθηκε φέτος στη Βαρκελώνη;

Στη Βαρκελώνη το χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε το Mobile World Congress, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τεχνολογίας, applications και κινητών. Η Εθνική Τράπεζα ήταν εκεί, στον εκθεσιακό χώρο της Visa και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο Visa Everywhere Garden, όπου παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα προϊόντα της νέας σειράς κοσμημάτων. Σε ειδικές προθήκες εκτέθηκαν κομψά βραχιόλια και δαχτυλίδια εμπνευσμένα από την πετυχημένη αισθητική κοσμημάτων της Folli Follie και Links Of London. Εξειδικευμένα στελέχη παρουσίασαν στους περισσότερους από 120.000 επισκέπτες τη λειτουργικότητα και τον τρόπο χρησιμοποίησής τους.

Και τελικά, ποια ήταν η αποδοχή του προϊόντος; Πώς αντέδρασε το κοινό;

Τα κοσμήματα με την ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών κέρδισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το κοινό έδειξε έντονα την προτίμησή του στη χρήση του σύγχρονου αυτού τρόπου ανέπαφων συναλλαγών, ο οποίος συνδυάζει ευκολία συναλλαγών, κομψότητα και ασφάλεια. Έντονη αναφορά στο προϊόν έγινε από τον Διεθνή και Ελληνικό τύπο, ενώ υπήρξε και ρεπορτάζ από το CNBC όπου η επικεφαλής τηs VISA Europe Charlotte Hogg έκανε demo του προϊόντος.

Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, πότε και πού μπορούν να το αποκτήσουν;

Η σειρά κοσμημάτων θα είναι αρχικά διαθέσιμη στην ελληνική αγορά, μέσω των καταστημάτων Folli Follie και Links of London. Το λανσάρισμά τους υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες εντάσσοντας μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων, ενώ στο μέλλον πρόκειται να διατεθούν και σε άλλες χώρες από το ίδιο δίκτυο καταστημάτων.

Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι;

Κύριο μέλημα της Εθνικής Τράπεζας είναι η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους πελάτες μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την σχολαστική εφαρμογή και τον έλεγχο όλων των κανόνων ασφαλείας που ορίζουν τα διεθνή πρότυπα. Η χρήση εξελιγμένων λειτουργικών συστημάτων και σύγχρονων μεθόδων προστασίας των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζουν το απαραβίαστο των συναλλαγών. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η επιλογή συνεργασίας με την Visa, η οποία αποτελεί μια απόλυτα εξειδικευμένη εταιρία στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και πληρωμών. Παράλληλα, η σωστή ενημέρωση των πελατών μας για την τήρηση των απλών κανόνων ασφαλείας που χρειάζεται να εφαρμόζουν από την πλευρά τους συμβάλει στην ολοκληρωμένη προστασία των συναλλαγών. Με αυτό τον τρόπο, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με τη χρήση μετρητών και προστατευμένες από απάτες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις πληρωμές Chip & Pin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v