Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Αραβώσης (ΕΜΠ): Αισιοδοξώ για την πράσινη μετάβαση των εταιρειών

Ο καθηγητής του ΕΜΠ μιλά για τις δραστικές και πολυμέτωπες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα. Οι τρεις λόγοι για τους οποίους δηλώνει αισιόδοξος.

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο στοίχημα της πράσινης μετάβασής τους, εκφράζει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Αραβώσης, βασιζόμενος όχι μόνο στην υπάρχουσα πολιτική βούληση και στη συνειδητοποίηση των εταιρειών, αλλά και στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους. Άλλωστε, από τα κοινοτικά κονδύλια των 70 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο αυτών πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια.

Ο Κων/νος Αραβώσης τονίζει πως οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, όχι μόνο γιατί απαιτείται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου Κλιματικού Νόμου και άλλων ρυθμίσεων, αλλά και προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από την υιοθέτηση του κυκλικού μοντέλου στην παραγωγή (προϊόντα με λιγότερους απαιτούμενους πόρους και ενέργεια) και συνεχίζονται με την διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος και φυσικά με τη μέτρηση του ανθρακικού και του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Είναι προφανές ότι η περιβαλλοντική παράμετρος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ικανότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, όσο και στο μίγμα των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων και επιλογών.

«Οι νόμοι ήδη υπάρχουν. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν και να θέσουν σε κεντρικό άξονα της στρατηγικής τους το περιβάλλον. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει αυτό που λέμε περιβαλλοντική συμμόρφωση (environmental compliance) και με αρχή αυτές, θα πρέπει να κατεβούμε προς τα κάτω, φτάνοντας σε εκείνες του μεσαίου και του μικρού μεγέθους» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v