Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες προκλήσεις στον εσωτερικό έλεγχο των εταιρειών

H πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών μιλά για τα νέα δεδομένα. Πρόθυμο το Ινστιτούτο να βοηθήσει στα ζητήματα του εσωτερικού ελέγχου σε δημόσιο τομέα και τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και παράλληλα επηρεάζουν και τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου των εταιρειών αναφέρεται η Βέρα Μαρμαλίδου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων (polycrisis) και το 2024 οι επιχειρήσεις και τα τμήματα εσωτερικού τους ελέγχου θα πρέπει να εστιάζουν σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, έλλειψης επαρκούς και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κλιματικής κρίσης και τεχνολογικών αλλαγών και όλα αυτά σε ένα ευρύτερο περιβάλλον παρατεταμένης δυσπραγίας μετά και τις τελευταίες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Βέρα Μαρμαλίδου αναφέρεται σε πολλές Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σειρά προτύπων τα οποία θα πρέπει να υιοθετήσουμε. Για όλα αυτά, θα υπάρχουν ευθύνες και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να προχωρούν στην έκδοση σχετικών αναφορών (reports) που θα επικυρώνονται από αξιολογητές, χωρίς ωστόσο στην Ελλάδα να έχει οριστεί το ποιοι θα είναι αυτοί.

Σε ότι αφορά τον εσωτερικό έλεγχο στο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Βέρα Μαρμαλίδου σημειώνει πως «δεν ξέρω πόσα υπουργεία και δήμοι έχουν εσωτερικό έλεγχο, αλλά είμαι σίγουρη πως λίγοι έχουν καταφέρει να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους στο συγκεκριμένο αντικείμενο» και καταλήγει στο ότι το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος είναι πρόθυμο να βοηθήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v