Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι εισηγμένες αναβάθμισαν το επίπεδο διοίκησης

Ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων BPN Σωτήρης Σκαπέρδας εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Ποιες θεωρεί ως τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Το 2024 έχει τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξελιχθεί σε μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων BPN Σωτήρης Σκαπέρδας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα θετικά μηνύματα των ξένων οίκων μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις θετικές προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος και των αναλυτών για μια αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 2% και του 2,7%, καθώς και τη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν σε ό,τι αφορά την υπόθεση του δημόσιου χρέους της.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η οικονομία θα κληθεί να χειριστεί τα ζητήματα του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ενώ το ΧΑ την αναδιάρθρωση των ήδη εισηγμένων εταιρειών και την προσέλκυση νέων.

Συνολικότερα, σημειώνει ο Σωτήρης Σκαπέρδας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και να επικεντρωθούν σε τομείς που πραγματικά γνωρίζουν καλά. Η Εταιρική Διακυβέρνηση και ο τομέας των ESG κριτηρίων θα τις βοηθήσει στο να εξωτερικεύσουν κάποια ζητήματά τους.

Τέλος, ο Σωτήρης Σκαπέρδας δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την πορεία του επιπέδου διοίκησης των ελληνικών εταιρειών: «Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση των διοικητικών τους συμβουλίων και φυσικά υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί. Όσο για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης βρίσκονται πολλές φορές σε αρχικό στάδιο, αλλά εκτιμώ ότι σύντομα θα βρεθούν σε μια πιο καλή κατάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v