Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνετε καλύτερος manager

Tο management περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, ικανοτήτων αλλά και αρχών. Διαφοροποιείται απλά ο τρόπος άσκησής τους, ανάλογα με την επιχείρηση και τα επίπεδα ιεραρχίας.

Πώς θα γίνετε καλύτερος manager

Μπορεί να αναρωτιέται κανείς για το αν υπάρχουν τρόποι και συνταγές με τις οποίες μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερος μάνατζερ. Όλοι ισχυρίζονται ότι χρειάζονται πολλές ικανότητες και γνώσεις.

Όμως, τελικά δεν θα ήταν δυνατόν να τις βρει κανείς όλες σε έναν άνθρωπο: να είναι γρήγορος στις αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα και προσεκτικός· να έχει ποσοτικούς στόχους, αλλά ταυτόχρονα να μην παίρνει τα μάτια του από την ποιότητα· να μιλάει με πειστικότητα και ταυτόχρονα να ακούει προσεκτικά· να είναι ανοικτός και ταυτόχρονα σοβαρός και, με λίγα λόγια, να είναι προσανατολισμένος στον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα να παίρνει αποφάσεις με κριτήριο μόνον τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά μαζί. Τελικά, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν διάφοροι τύποι ανθρώπων, με διαφορετική και ίσως μοναδική προσέγγιση ο καθένας από αυτούς. Η επιτυχία φαίνεται να εξαρτάται από έναν κατάλληλο συνδυασμό γνώσεων, διοικητικών ικανοτήτων, θέλησης και επιμονής. Υπάρχει, δηλαδή, μία συγκυρία: ανθρώπου, χρόνου και ενεργειών, για το κατάλληλο ζήτημα.

Αυτό δεν παραπέμπει με κανέναν τρόπο στην τύχη, αλλά σε μία ικανότητα αναγνώρισης της κατάστασης και σωστής προσαρμογής.

Η προσαρμογή δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να είστε αυθεντικός και μοναδικός. Σίγουρα, ο καθένας διοικεί με έναν τρόπο προσωπικό, που περιέχει τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη συνταγή επιτυχίας από τη θέληση, την ταχύτητα και την ικανότητα προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Αυτά τα μαθαίνει κανείς στην πράξη, μέσα από τα λάθη του ή τα λάθη των άλλων. Αρκεί να έχει τα μάτια ανοιχτά και να επεξεργάζεται αυτά που συμβαίνουν.

Από μόνη της, αυτή η ικανότητα προσαρμογής, ενώ είναι αναγκαία, δεν είναι και ικανή για την επιτυχία. Χρειάζονται και γνώσεις και μεγάλη θέληση.

Τελικά, το μάνατζμεντ είναι ένα επάγγελμα. Περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, ικανοτήτων και αρχών. Διαφοροποιείται απλά ο τρόπος άσκησής τους, ανάλογα με την επιχείρηση και τα επίπεδα ιεραρχίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v