Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σκληρή δουλειά βασικό συστατικό για την επιτυχία

Γιατί η σκληρή δουλειά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για κάθε είδους επίτευγμα. Χωρίς αυτήν, όλα τα άλλα είναι άσκοπα. Γιατί οι σύντομες λύσεις συνήθως αποτυγχάνουν.

Η σκληρή δουλειά βασικό συστατικό για την επιτυχία

Ποιος θυμάται το περίφημο μήνυμα του Ουΐνστον Τσώρτσιλ προς τον βρεταννικό λαό στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Λονδίνο βομβαρδιζόταν αδιάκοπα; Ήταν απλό, περιεκτικό και γεμάτο έμμεση αισιοδοξία: Καλό είναι να ελπίζεις στην νίκη και να προσεύχεσαι για την νίκη, αυτό όμως που έχει σημασία είναι να είσαι άξιος της νίκης.

Τί σημαίνει «να είσαι άξιος της νίκης»; Κατά τον Τσώρτσιλ, η νίκη έρχεται μόνον σε όσους δουλεύουν πολύ και σκληρά, σε όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Η σκληρή δουλειά είναι επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος για κάθε είδους επίτευγμα. Χωρίς αυτήν, όλα τα άλλα είναι άσκοπα. Μπορείτε να αρχίσετε με ένα όνειρο, μία ιδέα ή έναν στόχο, αλλά για να μπορέσετε να πραγματώσετε οποιαδήποτε από τις ελπίδες σας πρέπει να γίνετε πραγματικά άξιοι της επιτυχίας σας.

Ίσως αυτό να φαίνεται παλιομοδίτικο στην σημερινή εποχή της ακαριαίας ικανοποίησης, όμως σε όλα τα θαυμαστά δημιουργήματα –από την Καπέλα Σιξτίνα μέχρι τον πρώτο διηπειρωτικό σιδηρόδρομο και το σημερινό διαστημικό λεωφορείο– δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες ως προς το πώς δημιουργήθηκαν.

Δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που εργάστηκαν αφάνταστα σκληρά για μεγάλη χρονική περίοδο.

Αν εξετάσετε προσεκτικά όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες αθλητικές ομάδες, όλους τους μεγάλους ανθρώπους, ο ένας κοινός παρονομαστής που θα βρείτε ότι τους χαρακτηρίζει είναι το απαράμιλλο εργασιακό ήθος. Η έντονη προσπάθεια για επιτυχία ποτέ δεν απουσιάζει. Πρόκειται για την μία και απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας.

Στο θέμα του εργασιακού ήθους δεν χωρούν συμβιβασμοί. Κάθε άλλη υπόσχεση επιτυχίας ταιριάζει μόνον σε αφελείς. Τέτοιες ψεύτικες υποσχέσεις ακούμε γύρω μας κάθε μέρα. Είναι οι άνθρωποι που ψάχνουν την γρήγορη λύση: τον εύκολο τρόπο να αδυνατίσουν· τον ξεκούραστο τρόπο να αποκτήσουν γυμνασμένο σώμα· το κόλπο για να γίνουν πλούσιοι από την μια στιγμή στην άλλη· τον πανεύκολο, ετοιμοπαράδοτο τρόπο για να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους –λες και το μόνο που έχει κανείς να κάνει είναι να ακολουθήσει μερικές απλές οδηγίες και τα προβλήματά του θα εξαφανιστούν σαν την πρωινή δροσιά μόλις ανέβει ο ήλιος.

Αλλά, οι σύντομες λύσεις αποτυγχάνουν. Η ουσία του θέματος είναι: τίποτε το σημαντικό ή το διαρκές δεν επιτυγχάνεται χωρίς σκληρή δουλειά, είτε αφορά την ζωή σας, είτε ανθρώπους που προσπαθείτε να επηρεάσετε.

Αυτά υποστηρίζει ένας γνωστός προπονητής μπάσκετ και επιτυχημένος επιχειρηματίας σήμερα, ο Ρικ Πετίνο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v