Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O manager και το δύσκολο έργο της... απόλυσης

Όσο πιο ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι ενός στελέχους, τόσο ευκολότερο είναι να κρίνει κατά πόσον οι σημερινές του αποφάσεις θα συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην μελλοντική του επιτυχία. Πώς να χειριστεί το θέμα των απολύσεων.

O manager και το δύσκολο έργο της... απόλυσης

Ένα είναι σίγουρο. Μία από τις πιο δυσάρεστες δουλειές στις επιχειρήσεις είναι να απολύσεις κάποιον. Αν όμως καταφέρεις να χειριστείς το θέμα αυτό σωστά, τότε το μεγαλύτερο μέρος της πικρίας από αυτή την δυσάρεστη εμπειρία μπορεί να αποφευχθεί.

Αν έχεις πραγματικούς λόγους για την απόλυση κάποιου και τού παρουσιάσεις τους λόγους αυτούς με ξεκάθαρες και σταράτες κουβέντες, ο απολυόμενος δέχεται συνήθως την μοίρα του με αξιοπρέπεια. Στην πραγματικότητα, είναι εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι δέχονται την απόλυσή τους με ανακούφιση μάλλον, παρά με πικρία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε λάθος θέση το γνωρίζουν καλά. Αν καταφέρεις να απολύσεις έναν τέτοιον άνθρωπο χωρίς να πληγώσεις τον εγωισμό του, συμβουλεύοντάς τον συγχρόνως πώς να αξιοποιήσει σωστά τις ικανότητές του, υπάρχει πιθανότητα να κάνεις έναν φίλο αντί για εχθρό. Αργότερα, όταν συναντηθείτε τυχαία στην επιχειρηματική ζωή, ίσως σε ευχαριστήσει γι αυτή την οδυνηρή επέμβαση που είχες κάνει στην καρριέρα του.

Η επαγγελματική σου εξέλιξη ακόμα και η απόλυση αποτελεί μία δημιουργική έκφραση, όπως το ζωγράφισμα ενός πίνακα. Μιλάει για σένα. Αν η καρριέρα σου δεν είναι σχεδιασμένη και προγραμματισμένη με σκέψη, πιθανότατα θα εξελιχθεί σε ένα μπερδεμένο και χωρίς νόημα σύνολο –ένας αποτυχημένος πίνακας που δεν θα ήθελες να παρουσιάσεις. Ίσως καταφέρεις να πείσεις μερικούς ότι αποτελεί μια μοντέρνα έκφραση αφηρημένης τέχνης, όμως αυτοί που ξέρουν να εκτιμούν θα καταλάβουν ότι πρόκειται για απάτη.

Ο αληθινός επιχειρηματίας-καλλιτέχνης διαμορφώνει ένα σχέδιο για την δουλειά του. Ίσως να μην γνωρίζει στο ξεκίνημα τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο. Ίσως το αλλάξει, καθώς περνά ο καιρός. Ίσως δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η τελική μορφή του πίνακα. Παρόλα αυτά, κάθε γραμμή, σχήμα και χρώμα που προσθέτει θα υπογραμμίζει το νόημα και την ομορφιά του θέματος που διάλεξε.

Αν προσδοκάς κάτι περισσότερο από μία παροδική επιτυχία, τότε η συνέπεια θα πρέπει να είναι ένα βασικός παράγοντας στις ενέργειές σου, ασχέτως αν κάποια στιγμή χάσεις τη δουλειά σου.

Τί ωφελεί αν τα λόγια και οι πράξεις σου δημιουργούν μία παροδική επιτυχία σήμερα, αλλά οδηγούν σε μετριότητα και αποτυχία αύριο; Μερικές φορές, οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες αξίες από κάτι που έκανες συμπίπτουν. Άλλοτε, όμως, συγκρούονται. Για παράδειγμα, υπόθεσε ότι σού προσφέρουν μια καλοπληρωμένη θέση η οποία θα σού προσφέρει τις εμπειρίες που επιθυμείς, σε μια εταιρεία που δεν έχει καλή φήμη. Σκέψου αν το μακροπρόθεσμο κόστος από την εργασία σου σε αυτή την εταιρεία αντισταθμίζει τα άμεσα πλεονεκτήματα της θέσης.

Θα πρέπει να είσαι σε θέση να υπολογίζεις χωρίς δυσκολία την μελλοντική βαρύτητα των σημερινών σου πράξεων. Αν δυσκολεύεσαι, σημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σου δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα. Είναι αδύνατον να μετρήσεις κάτι χωρίς κάποιο μέτρο σύγκρισης. Και αυτό το παρέχουν οι στόχοι σου.

Όσο πιο ξεκάθαροι και πιο συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι σου, τόσο ευκολότερο είναι να κρίνεις κατά πόσον οι σημερινές σου αποφάσεις και πράξεις θα συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην μελλοντική σου επιτυχία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v