Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο manager και η επιλογή συνεργατών

Η ικανότητα επιλογής των συνεργατών είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα στέλεχος. Εξίσου κρίσιμα είναι θέματα εμπιστοσύνης αλλά και στοχοθεσίας. Ποια λάθη πρέπει να αποφύγει ο manager.

Ο manager και η επιλογή συνεργατών

«Ο καλός μάνατζερ ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του για να μπορεί να κάνει την δουλειά του, από την μια, και να μην μπλέκεται στα πόδια τους, από την άλλη». Αυτό έλεγε ο Θήοντορ Ρούζβελτ, πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1901 έως το 1909, και ύστερα από εκατό χρόνια η άποψή του παραμένει σωστή και επίκαιρη. Αυτή είναι μία συμβουλή που κάθε μάνατζερ πρέπει να έχει κατά νουν.

Είναι ζωτικό να επιλέγει τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση και στην συνέχεια να τον αφήνει ελεύθερο να κάνει την δουλειά του. Ο μάνατζερ αυτός περιβάλλεται από ικανούς και άξιους ανθρώπους και το μόνον που έχει να κάνει είναι να τους κατευθύνει προς τους στόχους που έχει ήδη επιλέξει. Αυτό μπορείς να το κάνεις κι εσύ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται να έχεις ταλέντο, αλλά πρέπει και να δουλέψεις σκληρά.

Η ικανότητα αυτή έχει δύο πλευρές: αφ’ ενός, την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών και, αφ’ ετέρου, το να τους αφήνεις να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους συνεργάτες σου. Πρέπει να έχεις μία πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το ποιος πρέπει να καταλάβει μία θέση, αλλά και για το τί ακριβώς ψάχνεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις έναν υπεύθυνο λογιστηρίου –αυτό είναι το τί. Αλλά το ποιος είναι ένα πρόβλημα ακόμη δυσκολότερο: Ένας άνθρωπος που διακρίνεται για την ομαδικότητά του; Αυτός που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα; Κάποιος που έχει την ικανότητα να παίρνει γρήγορα αποφάσεις; Κάποιος που μπορεί να βλέπει μπροστά; Κάποιος που καταλαβαίνει τις ιδιομορφίες της επιχείρησης στην οποία εργάζεται; Κάποιος που ξέρει πολύ καλά λογιστικά; Ή κάποιος που έχει καλές σχέσεις με τους ευέξαπτους συνδικαλιστές;

Το να έχεις ξεκάθαρη άποψη τόσο για το ποιον όσο και για το τί θέλεις, σημαίνει ότι έχεις την μυστηριώδη εκείνη ικανότητα να διαλέγεις τους κατάλληλους ανθρώπους.

Βέβαια, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο σε αυτό εκτός από λογική, σχεδιασμό, όραμα και σκληρή δουλειά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v