Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να προσεγγίσετε ένα πρόβλημα

Όταν εξετάζετε ένα πρόβλημα, προσπαθήστε να σκεφτείτε δημιουργικά. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας από αρνητική σε θετική. Αναζητήστε τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Πώς θα φτάσετε στη λύση.

Πώς να προσεγγίσετε ένα πρόβλημα

Η σκέψη και ο τρόπος που αυτή λειτουργεί είναι νόμισμα με δύο όψεις. Μπορεί να συμβάλει στο καλύτερο ή στο χειρότερο, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Από την άποψη αυτή, λοιπόν, ας έχουμε κατά νου ότι η λήψη αποφάσεων είναι περισσότερο διαδικασία παρά γεγονός. Ξεκινά με τον σαφή καθορισμό του προβλήματος και συνεχίζεται με την εκτίμηση των επιλογών, αφού ζυγιστούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Όταν προσεγγίζετε ένα πρόβλημα, προσπαθήστε να σκεφτείτε δημιουργικά. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας από αρνητική σε θετική. Αναζητήστε τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιο προκαταρκτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Κρίνετε αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες συνθήκες που είναι συνδεδεμένες με τη λύση. Τι πρέπει να πετύχει η λύση; Τι στοιχεία πρέπει να περιέχει η λύση; Πώς θα ήταν η ιδανική λύση;

Συγκρίνετε τις δυνατές λύσεις με την ιδανική κατάσταση. Μετά αναρωτηθείτε: Ποια είναι η χειρότερη πιθανή έκβαση, αν δεν έχει αποτέλεσμα η απόφαση αυτή;

Δημιουργήστε τρόπους με τους οποίους θα εκτιμήσετε την απόφασή σας. Πώς μπορείτε να κρίνετε αν προοδεύετε; Πώς θα μετρήσετε την επιτυχία; Καθορίστε μία προθεσμία και, αν είναι δυνατόν, υποπροθεσμίες. Παρακολουθήστε την πορεία της λύσης σε τακτική βάση.

Όταν είστε έτοιμοι να υλοποιήσετε τη λύση σας, προσπαθήστε να αναπτύξετε μία αίσθηση επείγοντος -όσο περισσότερο περιμένετε για να ξεκινήσετε, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να ικανοποιηθείτε ότι βρήκατε τη σωστή λύση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v