Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτιάχνεται το δημιουργικό κλίμα στην εταιρεία

Το τρίπτυχο της κλασικής συνταγής κάθε ανθρώπου που θέλει να φτιάξει γύρω του δημιουργικό κλίμα. Γιατί δεν πρέπει να απορρίπτει τίποτε από την αρχή. Αντίπαλος στις προσπάθειες, η γραφειοκρατία.

Πώς φτιάχνεται το δημιουργικό κλίμα στην εταιρεία

Το δημιουργικό κλίμα φτιάχνεται σταδιακά, στηρίζεται κυρίως στη σωστή επικοινωνία και πιο συγκεκριμένα στην αποφυγή της κριτικής των ιδεών των άλλων.

Χρειάζεται, δηλαδή, αυτοπειθαρχία του μυαλού και της γλώσσας, την ώρα που κάποιος ξεστομίζει κάτι καινούργιο, όσο περίεργο ή «προφανώς λάθος» φαίνεται.

Παράλληλα χρειάζεται να ξεπεράσουμε την προκατάληψη που οι περισσότεροι έχουμε σε σχέση με την ποσότητα της εργασίας. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα πιο δημιουργικά άτομα δεν είναι αυτά που ονομάζουμε με τη συνήθη ορολογία «παραγωγικά». Συνήθως είναι λίγο διαφορετικά, με συμπεριφορά που ξενίζει έναν που τρέχει όλη μέρα.

Ακόμη πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια, με κύριο αντίπαλο τη γραφειοκρατία. Ο πόλεμος αυτός δεν τελειώνει ποτέ, αλλά είναι σίγουρο ότι πνίγει κάθε καινούργια προσπάθεια και δημιουργεί απογοητεύσεις.

Υπάρχουν και οι διαδικασίες: μήπως είναι καιρός να ξανακοιταχθούν κάποιες από αυτές, οι οποίες μπλοκάρουν αντί να βοηθούν; Δεν πρέπει να παραδινόμαστε κάθε φορά που κάτι δεν μπορεί να γίνει επειδή κάποια διαδικασία το μπλοκάρει. Μήπως ήρθε η ώρα της αναθεώρησής της;

Πρέπει να ξεκινάμε νέα πράγματα και όχι απλά να συνεχίζουμε αυτά που βρήκαμε να γίνονται. Ας απομακρυνθούμε νοητικά αλλά και γεωγραφικά από τον χώρο της δουλειάς και ας σκεφθούμε: Γιατί φτιάχτηκε αυτή η μονάδα; Ποιος είναι ο σκοπός της; Χρειάζεται δηλαδή μία «παρθενική ματιά» στο αντικείμενο. Επειδή βρισκόμαστε διαρκώς στη σκηνή και όλοι παρακολουθούν τι κάνουμε αλλά και τι δεν κάνουμε, δηλαδή παρακολουθούν πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας, εμείς είμαστε εκείνοι που θα δώσουμε το σύνθημα της δημιουργικής δουλειάς, με το παράδειγμά μας.

Το σοβαρότερο σημείο είναι η στάση μας στα λάθη. Ανοίγοντας τα παράθυρα και αφήνοντας να προτείνουν και να τολμήσουν νέα πράγματα, είναι πιθανόν να γίνουν λάθη. Πρέπει να τους στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε τα λάθη με θετικό τρόπο. Τα λάθη είναι ευκαιρίες μέσα από τις οποίες όλοι μαθαίνουμε. Δείχνουν τα σημεία και συχνά τον τρόπο παρέμβασης. Ολέθριο δεν είναι το λάθος, αλλά το να μη μαθαίνουμε από αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κλασική συνταγή κάθε ανθρώπου που θέλει να φτιάξει γύρω του δημιουργικό κλίμα:

*Ρωτάει -χωρίς προκατάληψη σε άτομα και ιδέες

*Ακούει προσεκτικά

*Δεν απορρίπτει τίποτε από την αρχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v