Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξία του να μάθουμε να ζούμε το... παρόν

Το τώρα είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε και ο μόνος τον οποίον ελέγχουμε. Όταν συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο παρόν, διώχνουμε τον φόβο από το μυαλό μας. H καλύτερη στρατηγική για το φόβο.

Η αξία του να μάθουμε να ζούμε το... παρόν

Ο μεγάλος Γάλλος εκδότης Ζαν-Λουΐ Σερβάν Σρεμπέρ είχε πει ότι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας του μέλλοντος για τα παιδιά μας, είναι να μάθουμε να ζούμε το παρόν. Μία όχι εύκολη υπόθεση.

Σε μεγάλο βαθμό, η ηρεμία του μυαλού μας εξαρτάται από το πόσο ικανοί είμαστε να ζήσουμε το παρόν. Ανεξάρτητα από το τί συνέβη χθες ή πέρυσι και τί μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί αύριο, το παρόν είναι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε –πάντοτε!

Αναμφισβήτητα, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά την νευρωτική τέχνη τού να σπαταλάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ανησυχώντας για διάφορα πράγματα, και μάλιστα για πολλά μαζί ταυτοχρόνως. Επιτρέπουμε σε προβλήματα του παρελθόντος και ανησυχίες του μέλλοντος να κυριαρχούν στο παρόν μας τόσο πολύ, που στο τέλος καταλήγουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι, στενοχωρημένοι και χωρίς ελπίδα. Από την άλλη πλευρά, αναβάλλουμε την ικανοποίησή μας, τις ήδη υπάρχουσες προτεραιότητες και την ευτυχία μας, πείθοντας συχνά τον εαυτό μας ότι «κάποια μέρα» θα είναι καλύτερα από σήμερα.

Δυστυχώς, η ίδια πνευματική δυναμική που μάς λέει να κοιτάμε συνεχώς τί θα συμβεί στο μέλλον θα επαναλαμβάνεται, έτσι ώστε αυτή η «κάποια μέρα» δεν θα έρθει ποτέ στην πραγματικότητα. Ο Τζων Λένον είπε κάποτε πως «ζωή είναι αυτό που συμβαίνει ενώ εμείς είμαστε απασχολημένοι με το να κάνουμε άλλα σχέδια». Ενώ εμείς ασχολούμαστε «με άλλα σχέδια», τα παιδιά μας ασχολούνται με το να μεγαλώνουν, οι άνθρωποι που αγαπάμε φεύγουν μακρυά και πεθαίνουν, τα κορμιά μας χάνουν την γραμμή τους και τα όνειρά μας σιγά-σιγά γλιστράνε μακρυά μας. Με λίγα λόγια, χάνουμε την ζωή.

Πολλοί άνθρωποι ζούνε την ζωή τους λες και είναι μία γενική πρόβα για κάποιο ραντεβού που θα γίνει αργότερα. Όμως δεν είναι. Για την ακρίβεια, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι θα ζει αύριο. Το τώρα είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε και ο μόνος τον οποίον ελέγχουμε.

Όταν συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο παρόν, διώχνουμε τον φόβο από το μυαλό μας. Φόβος είναι η αγωνία μας για όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον –δεν θα έχουμε αρκετά χρήματα, τα παιδιά μας θα έχουν μπλεξίματα, θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε… Η καλύτερη στρατηγική για να πολεμήσουμε τον φόβο είναι να μάθουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν.

Ο Μαρκ Τουέϊν έχει πει: «Στην ζωή μου έχω περάσει από φρικτές καταστάσεις. Μερικές μάλιστα συνέβησαν στην πραγματικότητα». Δεν νομίζω πως μπορώ να το πω καλύτερα. Εξασκηθείτε να κρατάτε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα. Οι προσπάθειές σας θα σάς αποφέρουν μεγάλο κέρδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v