Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Θέλουμε λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους

Ο προϋπολογισμός μπορεί να ισοσκελιστεί, αλλά με άλλη "συνταγή": λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους, σημειώνει ο Ν. Μηταράκης σε άρθρο του στο euro2day. Γιατί είναι "αλλήθωρο" το μεσοπρόθεσμο.

  • του Νότη Α. Μηταράκη (*)
ΝΔ: Θέλουμε λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους
Η ελληνική οικονομία περνάει τη μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απαιτούνται χωρίς καθυστέρηση ρηξικέλευθες λύσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Σε αυτό το περιβάλλον, απαιτείται πλέον ανάκτηση της χαμένης πολιτικής αξιοπιστίας.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης, την παταγώδη αποτυχία της.
Τέτοια εποχή, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της -μετά την υπογραφή του μνημονίου-,  μας έλεγαν ότι θα βγαίναμε στις αγορές και θα κερδίζαμε την εμπιστοσύνη τους. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. To μεσοπρόθεσμο πλέον δεν επαρκεί. Γιατί; Κανείς δεν μας εξηγεί με πειστικό τρόπο.

Εμείς είπαμε τότε ότι το πρόγραμμα είναι «αλλήθωρο» και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, απλούστατα διότι δεν ισορροπεί την ελληνική οικονομία, αντίθετα την οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση.

Βέβαια, ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε με δημοκρατικό τρόπο, ούτε με εκλογές. Θα πρέπει να καταλάβει ότι με στρατιωτικά διαγγέλματα και τρομοκρατία δεν λύνονται τα προβλήματα της οικονομίας. Η πολιτική τυφλής λιτότητας χωρίς ισορροπία είναι λάθος και οδηγεί στη συρρίκνωση της οικονομίας. Πρόσφατα ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς σχολίασε ότι «η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας».

Τα νέα μέτρα λαμβάνονται χωρίς σχέδιο και χωρίς σχέδιο δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Κανείς τώρα δεν έχει μετρήσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις των νέων μέτρων στην ελληνική οικονομία. Διότι ακόμα βαθύτερη ύφεση θα αυξήσει το έλλειμμα, αντί να το μειώσει.

Ακούω από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι η Ν.Δ. κάνει διαπιστώσεις και ότι δεν έχει λύσεις. Προς αποκατάσταση της αλήθειας: Η Ν.Δ. έκανε εκτίμηση - πρόβλεψη όταν οι περισσότεροι πίστευαν αυτά που έλεγε η κυβέρνηση ότι στο τέλος του 2011 θα βλέπαμε το φως του τούνελ, όπως έλεγε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Εμείς δεν είμαστε μετά Χριστόν προφήτες, όπως κάποιοι άλλοι, που ανακάλυψαν εσχάτως την ύφεση. Οι σωστές λύσεις προϋποθέτουν σωστή ανάλυση του προβλήματος.

Εμείς προτάσσουμε την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού ως προτεραιότητα. Αλλά με άλλη φιλοσοφία: λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους. Στη χώρα μας, παρά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πετυχαίνουμε τον στόχο του ελλείμματος, ενώ το χρέος, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ, θα φτάσει το 2012 στο 189% του ΑΕΠ.

Έτσι, η κυβέρνηση υπό πίεση παίρνει πιο σκληρά μέτρα που αγγίζουν τα όρια της κοινωνικής αντοχής.

Η επιλογή είναι εισπρακτικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, κοινωνικά επώδυνα, αλλά εύκολα στη σύλληψή τους. Το ΠΑΣΟΚ λέει περισσότερο κράτος, περισσότεροι φόροι. Σε αυτήν την κατεύθυνση είδαμε 28.000 νέες προσλήψεις το 2010, 71 νέους οργανισμούς και καμία ιδιωτικοποίηση.

Από την άλλη, τα διαρθρωτικά μέτρα είναι στοχευμένα και περισσότερο αποτελεσματικά, αλλά δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να τα σχεδιάσει και να τα εφαρμόσει.
Έχουμε πολύ περισσότερα εισπρακτικά μέτρα, μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Δεν προχώρησαν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, δεν έγινε τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Ακόμα και στο άνοιγμα επαγγελμάτων υπήρξαν αστοχίες, ενδοκυβερνητικές κόντρες και αναποτελεσματικότητα. Καθυστερεί χαρακτηριστικά η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Η αφαίμαξη δεν οδηγεί στη σωτηρία, αλλά στον θάνατο της οικονομίας. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, όσο περισσότεροι φόροι τόσο λιγότερα έσοδα. Παράλληλα, θα αυξάνονται οι δαπάνες για συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Η ύφεση θα είναι ο μόνιμος εφιάλτης που θα αυξάνει το χρέος και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του μειωμένου ΑΕΠ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να οδηγηθούμε σε πλεονάσματα και να ελέγξουμε το χρέος πρέπει να εφαρμόσουμε διαρθρωτικά μέτρα και να δημιουργήσουμε αναπτυξιακό περιβάλλον. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. να δείξουν μεγαλύτερη κοινοτική αλληλεγγύη, γιατί δεν είμαστε πελάτες, αλλά εταίροι. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

* Ο κ. Νότης Μηταράκης είναι αν. υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v